2012 m. sausio 12 d., ketvirtadienis

Jūros šukutės arba kaip dviem pasisotinti vienu šv. Jokūbo riešutėliu





















Sekmadienį su Joana ir Tomu išsiruošėm į Midi turgų sezoninių gėrybių pamedžioti. Kad pirkiniai būtų sveiku protu pasverti, reikalingi ir naudingi, sekmadienį pradėjom vėlyvais pusryčiais St. Gilles "Potemkine" - vis dar apynaujame "Cafe Belga" savininkų klube-kavinėje. Pusryčiai (tiksliau - priešpiečiai, būkim biedni, bet teisingi) - puikūs ir sotūs (kaip ir "Cafe Belga"). Aplinka - super, negyva ir gyva muzika - tinkama :) Mums jau bebaigiant priešpiečiauti, jauna muzikantė pradėjo ramų koncertą fortepijonu.


Na, o kai jau pilnais pilvais nuslinkom į Midi, pirkom du prisirpusius ananasus po pusantro euro, porą kilogramų žalios spalvos egzotinių vaisių, kurių pavadinimo nepamenu, už 1 eurą, maišeliuką ličių, porą kilogramų persimonų už 6 eurus ir keturias jūros šukutes, vietinių vadinamas šv. Jokūbo riešutėliais. Penki eurai už keturis nemažus moliuskus - pasirodė visai protinga kaina. Beje, turguje gana pigiai galima nusipirkti ir austrių (berods, kad trisdešimt už dešimt eurų) bei kitokių jūros moliuskų, panašių į ilgus nukirptus raganos nagus. 

Taigi, parsinešėm mes tas šukutes namo, padėjom į šaldytuvą ir nusnūdom grožio posmą. Pavakarį, kai jau nusprendėm puotauti - trys padarėliai iš keturių jau buvo... mirę (kaip supratom? O tai gi prasivėrusios geldelės nebeužsivėrė kai į jas stuksenom). Pikta buvo, bet nieko negali kaltinti tik savo tingumą... Kaip ten beatrodytų kvaila, bet vis tiek nusprendėm tą vieną pasakiško skonio riešutėlį pasiruošti vakarienei :) Kad jo nebūtų mažą (ha ha ha), pasidarėm didžiausią dubenį salotų su persimonais ir tais vaisiais, kurių pavadinimo neatsimenu, o tą vieną šukutę nuplovėm, išdarinėjom, perpjovėm pusiau ir iškepėm česnakais paskanintame alyvų aliejuje :) Tai štai tokia pamokanti istorija apie tinguliavimą.   


Variacija su jūros šukutėm norvegiško recepto tema.

Šukutes nuplauti, išdarinėti ir nusausinti. Keptuvėje įkaitintame alyvų aliejuje pakepinti skiltelę smulkiai supjaustyto česnako. Sudėti šukutes ir apkepti kiekvieną pusę po maždaug 30 sekundžių. Viskas.

Prie jų norvegai rekomenduoja pasigaminti žalių salotų su mangais bet, kad mes jų neturėjom, sumaišėm sultenes su pomidorais, persimonais ir tais vaisiais, kurių pavadinimo neatsimenu, pagardinom balzamiko actu, alyvų aliejum, druska ir baltaisiais pipirais. 

Šukutė buvo nuostabi (tik labai jau nedaug...). Salotos irgi :)


=====================================================================================
Last Sunday together with Joana and Tomas we marched out to Midi market. Before jumping into the market we took our brunch in "Potemkine" bar - just to be sure that we would managed to choose our purchases wisely and rationally. In a market we bought some exotic fruits and four sea scallops (to my mind, four for five euros was a good deal). One bad thing was that till we decided to preprare them - three of four had been already dead. Such a sad consequences of a lazy life....
=
Dimanche dernier, ensemble avec Joana et Tomas nous sommes allés au marché du Midi. Avant de sauter dans le marché, nous avons pris notre brunch au bar "Potemkine" car nous voulions être sûrs que nos achats serait rationnelles :) Dans le marché nous avons acheté quelques fruits exotiques et quatre noix de St. Jacques (à mon avis, quatre pour cinq euros c'était une bonne affaire). Mais était un mauvaise chose. Quand nous avons décidé de les préparer - trois avaient été déjà mort. C'est une triste conséquence d'une vie paresseuse...

10 komentarų:

  1. Na kaip skaniai atrodo, reiks ir man sukuciu uzsipirkti sekmadieni. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tik neuždelskit besikaupdami ruošybai :) nes kaip sako pamokanti istorija, jos linkusios į savižudybę... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tiesa, kaip Jūsų austrės? Kurio regiono augintinės bus tos pačios mėgiamiausios?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išragavom austres sekmadienio vakare užsigerdami šampanu. Tikra karališka fiesta buvo :)

      Ragavom keturiu Prancūzijos regionu austres, visos keturios rūšys skiriasi tiek forma, tiek skoniu. Taigi susidarėm tokią nuomonę:

      1) "Normandie" regiono austrės - turi mažiausiai specifinio skonio palyginus su žemiau esančiomis trimis rūšimis. Be to labai jų trapus kiautas, tad reikia atsargiai atvėrinėti, kad neprikristų ir nepritrupėtų kriauklės gabaliukų į kiauto vidų.

      2) "Bretagne" regiono austrės - labai tvirtai sukibusios kiautų puselės, tad buvo tikras iššūkis jas atidaryti. Tikriausiai dėl to, ragaujant jautėsi stiprus jūros skonis.

      3) "Charente Maritime" regiono austrės (Biskajos įlankos pakrantė šalia Bordeaux) - nustebino tai, kad ragaujant šias austres jaučiasi toks lengvas saldumas.

      4) "Bassin de Thau" regiono austres (Viduržemio jūros pakrantė šalia Marseille) - lengvo skonio ir neturi aitraus jūros kvapo.

      Taigi mūsų verdiktas - "Bretagne" regiono austrės mūms skaniausios (tikriausiai dėl to stipriai juntamo jūros aromato) :)

      Panaikinti
    2. Oho, kokia išsami recenzija :) Kažkodėl dar nebaigus skaityti pagalvojau, kad mieliausios bus iš Bretanės. O kai skaičiau apie bordietes, tai maniau, kad sakinys baigsis "nustebino tai, kad ragaujant šias austres j...os rėkė" :DDDD

      Panaikinti
  4. Ha ha. Geruliškai čia jūs :D
    labai gundančiai tas Jokūbo riešutėlis atrodo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sakyčiau, kad jis taip... asketiškai atrodo, kad galima įsivaizduoti jį esant retenybių retenybe ;) kaip, kad kokius juoduosius ikrus, kurie valgomi mažulyčiu šaukšteliu :)

      Na, bet nepaisant to, jis buvo žiauriai skanus. SkO
      numynas, kaip pasakytų mano krikšto sūnus prieš porą metų :)

      Panaikinti
  5. man labiausiai patiko salotos. fantastiskai suskambejo tie vaisiai, kuriu pavadinimo nezinom arba uzrmirsom. nu negali sakyt, sukute irgi buvo ohoho skani, tik tuo paciu ir ohoho kiek jos nedaug.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prisiminiau, tas jusu vaisius vadinasi annona :)

      Panaikinti
    2. Valio! Štai ir pavadinimo vardu tą vaisių, "kurio pavadinimo neatsimenam" :) Nes man galvoje kažkodėl vis sukosi kažkas panašaus, bet niekaip nesusisuko iki galo. Annona - cukrinis obuolys :)

      Ačiū, Joana.

      Panaikinti