2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Mažiausias namas Briuselyje


















Su Edvardu beslampinėdami po senamiestį, visai atsitiktinai, atradome mažiausią namą Briuselyje. Siaurą, neišvaizdų, penkių aukštų pastatuką pastebėjome tik dėka fasadą puošiančio užrašo "La plus petite maison de Bruxelles" (o užrašus skaityti aš šiuo metu mėgstu, nes smagu patikrinti, kiek jau suprantu ir pasiglostyti savimeilę). Jei neklystu, į spaudos ir turizmo puoselėtojų akiratį šis namiūkštis pakliuvo 2001 metais, kai buvo paskelbta apie jo pardavimą. Mažiausio namo fasado plotis -2,75 m, 5 aukštų pastate yra 6 patalpos, kurios visos drauge sudaro 100 kv.m. plotą*.

Pastatas stovi tuščias - pro dulkėtus langus matosi laiptinė ir prie jos prilipę kambarėliai. Gyventi tai tikrai niekas ten negyvena (nors viename tinklaraštyje aptikau 2010 metų įrašą, apie namelio gyventojus?), bet sutvarkytas šitas siaurukas galėtų tapti išskirtine kavine ar restoranėliu (aišku, vargšai padavėjai), jaukia parduotuvėle ar tiesiog šiaip, kokia ekspozicine erdve. Man visai patiktų, jei viduj būtų ką pažiūrėti ;) Tiesa, 2001 m. buvo planų mažiausiame Briuselio namelyje įkurdinti sūrio muziejų, bet jie taip ir liko neįgyvendinti. 2006 m. namelį įsigijo privatus asmuo, kuris unikalų pastatą paliko likimo valiai.

Nameliukas (Nr. 19) įsispraudęs tarp dviejų, šiek tiek solidesnių namų rue du Marché aux Fromages/Kaasmarkt (dėl gausybės joje įsikūrusių graikų užkandinių dar vadinama Pitų gatve) už poros žingsnių nuo Rotušės aikštės (Grand place).























P.S. Nelabai dailiai aš tą namiuką nufotografavau, bet kad ir mažas - į muilinę netilpo. Kita vertus, jei tikėsite mano žodžiu, jis ir baigiasi beveik ten pat, kur ir fotografijos viršus ;)

6 komentarai:

  1. "nuo rotušės aikštės" tai čia būtų kur? nuo Grote Markt (Grand Place)? į kurią pusę reiktų eit jei stoviu prieš pastato duris? norėč pamatyt tą mažiuką namiuką...

    oi kiek aš dar daug ko nemačius čia!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Grand place. Jei stovite veidu į rotušę, reikia pasukti į kairę. Aikštės kampe, prie karaliaus namo, išeikite iš aikštės ir sukite į kairę - ten ir bus rue du Marché aux Fromages, o už kelių žingsnių ir mažasis namukas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, kad tikrai nesunkiai surasit :) Tiesa, šis nameliukas vėl parduodamas. Jei gerai atsimenu, liepos viduryje bus varžytinės ar kažkas panašaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. :d pirkt tai nesiruošiu ;)

    p.s. man nereikia "jūs" labai oficialiai jaučiuos tada....

    AtsakytiPanaikinti
  5. P.S. Puiku - nuo šiol apseisiu be "Jūs" :)

    AtsakytiPanaikinti