2011 m. birželio 27 d., pirmadienis

"We are more" - kampanija už kultūrą Europoje


Beskaitydama gegužės mėnesio "Kultūros baruose" publikuotą Ritos Repšienės straipsnį "Kūrybingos Lietuvos vizija, arba kaip kultūra laimės ieškojo" (p. 2-8), aptikau du įdomius dalykus. Vienas - tai ES biudžeto dalis, skiriama kultūrai. Įprasta, kad biudžeto dalys matuojamos dešimtimis arba bent sveikais procentiniais vienetais. Na, gerai, pusė procento. O čia - 0,05 procento. Tai tiesioginė parama menui ir kultūrai iš viso ES biudžeto. Matyt, toks mažulėlis skaičius (net nežinau, kaip jį pavadinti - penkios dešimt tūkstantosios?) suspaudė kelių europiečių širdis ir jie sutvėrė akciją "We are more", t.y. mes esame daugiau nei 0,05 procentai. Kaip rašoma manifeste,

"Mes esame tie, kurie kuria ir formuoja šiandieninę Europos kultūrą. Mūsų yra daugiau nei daug. Mes esame daugiau nei gamintojai ir vartotojai. Mes esame įsipareigoję kultūros teisėms, švietimui ir aktyviam pilietiškumui.

Mes tikime, kad stipri viešo finansavimo tradicija, turi įtakos meno įvairovei ir prieinamumui visoje Europoje.

Menas, kultūra ir humanitarinai mokslai mus įtraukia ir įkvėpia bei skatina priimti pasaulio, kuriame gyvename, iššūkius.

Investuojant į meninį ugdymą nuo vaikų darželio iki senatvės, sukuriama kūrybinga, inovatyvi, demokratiška ir įvairiapusė visuomenė. Tad, leiskite mums dar kartą įsivaizduoti ilgalaikį viešąjį fiansavimą, kuris prisideda prie žmogiškosios, socialinės ir aplinkos pažangos.". 

Na, maždag taip. Iniciatoriai siekia iki liepos mėnesio surinkti kuo daugiau parašų, kad galėtų nors kiek trūktelti biudžeto skrynelę į savo pusę. Pasirašyti galima internetinėje svetainėje www.wearemore.eu/manifesto . Kampaniją palaiko net pats Barroso ;)

"We are more" - tai kampanija, kuria siekiama sutelkti visus, kuriems rūpi Europos kultūra, daryti įtaką 2013-2020 m. ES biudžeto formavimui ir taip iškovoti deramą vietą kultūrai ir menui".

P. S. Tas antras įdomus dalykas ir buvo kampanija "We are more".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą