2011 m. gegužės 10 d., antradienis

Le cuberdon - belgiškas saldumynas


















Belgai mėgsta ne tik šokoladą ir vaflius, bet ir vat tokius cuberdon'us. Abejoju, ar galima šį pavadinimą kaip nors tinkamai išversti. Jei kas žinote - parašykite, o aš kolei kas juos vadinsiu kuberdonais.

Taigi, kuberdonai - belgiški saldumynai gaminami iš vaisių tyrės, arabiškos gumos ir želatinos. Šie saldainiai pradėti gaminti XIX a. iš aviečių (tų, kurios, manau, atlikdavo nuo avietinio alaus). Laikui bėgant, po truputį atsirado naujų skonių ir spalvų kuberdonų: apelsininių, obuolinių, serbentinių, šokoladinių, kokosinių, anyžinių, mėlyninių ir įvarių alkoholinių gėrimų skonių. Tradiciškai šie saldumynai gaminami kūgio formos, bet Briuselyje galima rasti ir kuberdonų-besišlapinančių berniukų.

Kuberdonų paviršius yra kietokas, o viduje - tiršto kisieliaus konsistecijos. Labai saldūs. Gal net ne tiek sladūs, kiek tas saldumas yra banalus ir tiesmukas. Net nežinau, kaip apibūdinti - saldus ir viskas. Be jokio kito atspalvio, t.y. prieskonio. Panašiai kaip tie krakmoliniai turkiški skanėstai. Toks skonio reikalas - arba patinka, arba ne.

Bet labiausiai man patiko pavadinimo kilmė. Manoma, kad jis kilo iš cul (de) bourdon, kas mano supratimu, turėjo reikšti kažką panašaus į "kamanės užpakalis". Žavu, ar ne? O vat olandakalbiai belgai šiuos užpakalius vadina noselėmis - neuzeke.

2 komentarai:

  1. Galiu tik pridėt, kad manęs šis saldumynas taipogi nesužavėjo ;) Teisingai pasakei "tas saldumas yra banalus ir tiesmukas", jokio skonio... nu toks vos vos... ai, gal nesupratau iš pirmo karto, bet antrąkart kartoti nenoriu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai va. Lyg ir nebegamina jų iš tikrų vaisių tyrės, tai galėtų daugiau tų E įberti, kad bent skonis vaisinis atsirastų :)

    AtsakytiPanaikinti