2011 m. balandžio 22 d., penktadienis

29 kartą ART Brussels

















Jau kuris laikas kultūrinė Briuselio spauda ir reklaminiai stendai mirga nuo užrašų "ART BRUSSELS". Ir tai ne šiaip kažkokia akcija ar bandymai nustebinti Europą kažkuo neregėtu. Ne. Tai daug buitiškesnis reikalas - 29-oji Briuselio šiuolaikinio meno mugė. Gerai žinoma ir vertinama visame pasaulyje. Statistika taip pat įspūdinga - kiekvieną balandį rengiamoje mugėje apsilanko daugiau kaip 30 000 profų ir meno žinovų, kolekcionierių ir šiaip tiesiog meno mylėtojų. Kas penktas lankytojas atvyksta iš užsienio.  

ART Brussels kasmet dalyvauja ištisa armija galerininkų. Šiemet tarptautinė vertinimo komisija itin kruopščiai atrinko 170 pačių geriausių (palyginimui - pirmojoje ARTVILNIUS mugėje dalyvavo 92). O dalyviai siūlėsi iš viso pasaulio ir net 80 proc. atrinktų galerininkų atvyksta iš dvidešimt penkių ne-Belgijų. Sąrašas išties solidus - gausūs Austrijos, Prancūzijos, JAV, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Belgijos galerininkų būriai, bet po vieną kitą Brazilijos, Kinijos, Kubos, Indijos, Rusijos, PAR, Turkijos ir JAE atstovą. Tik gaila, kad niekas neatstovauja Lietuvai. Na, lietuvius menininkus (L. Buklį, G. Didžiapetrį ir J. Laivį) pristato "Tulips&Roses" (stendas 3c-03), bet patys dalyvauja po Belgijos vėliava. Na, o Lietuvos galerininkai ką? Ar nepraėjo griežtos atrankos, ar nesusidomėjo? Kažkaip atrodytų, kad jei jau buvo iškovotas biudžetas 2011 metų "ARTVILNIUS", tai ir tarptautinis padalyvavimas nekenktų.

Paminėtina ir tai, kad mugės in focus yra jaunieji šiuolaikinio meno kūrėjai, būsimi brangūs menininkai, kuriuos vis dar galima įpirkti. Ir tokio profilio mugė gali tapti plačiu pakilimo taku perspektyviems talentams. Į bet kur. Jei tau pasisekė - skrydis garantuotas į bet kurio pasaulio kolekcionieriaus namus arba seifą. Mat ART Brussels rengia specialią - VIP - programą 300 kolekcionierių, kuriuos nemokamai valgydina, girdo, migdo ir linksmina, o po to sako - "štai - kaip tik šito arklio ir trūksta Jūsų kolekcijai. Pirk". Ir kolekcionierius perka. Galbūt viskas viskas nevisai taip, bet kodėl kolekcionierius neturėtų pasitikėti žmogaus, kuris skaniai pamaitino, skoniu?

Manau, kad tai vienas iš Briuselio iventų, kurį reikia pamatyti. Ir pati tikiuosi tai padaryti paskutinę mugės dieną, kai grįšim iš Lietuvos.

Ai, tiesa, mugė vyks balandžio 28 - gegužės 1 dienomis (27 dieną - peržiūra su kvietimais). Lankytojams mugė atvira nuo 12 iki 19 val. Bilietai ne patys pigiausi - dienos bilietas 15 eurų (studentams - 10), katalogas - 25 eurai (jei perki kartu su bilietu - bilietas+katalogas - 35 eurai). Gera žinia ING'o klientams - perkant bilietą su ING'o kortele - antras bilietas nemokamai. Man jau pradeda patikti mūsų bankas. Miró pažiūrėjom perpus pigiau, dabar - vat, visą mugę apžiūrėsim dviese už vieną kainą. Geras bankas, caca.

Čia daugiau praktinės informacijos.

2 komentarai:

  1. nu tikrai, kad bankas caca, imam ;)reiktų pasimokyt Lietuvos bankams iš šio banko... nes LT kažkaip imi pinigus - moki, duodi pinigus - susimoki, siunti pinigus - moki, ir t.t., o su ING'u beveik viskas nemokamai!

    AtsakytiPanaikinti