2011 m. birželio 10 d., penktadienis

Viduramžiai Etterbeeke / 19éme marché médiéval d'Etterbeek


















Šįvakar prasidėjo 19-oji Etterbeeko Viduramžių šventė -  Marché médiéval. Prognozuotas, bet nelauktas ir nemalonus lietus gerokai praretino pirmojo vakaro lankytojus, bet neužgesino muzikantų ir prekeivių entuziazmo - suomiai juokingai kalbėjo prancūziškai iš visų plaučių pūtė dūdmaišius, alaus bokalai taukšėjo ir per barzdas varvėjo visokiems persirengėliams ir kaukėtiems Viduramžių mylėtojams. Bežiūrėdama į juos net pati užsimaniau prisijungti prie kokio viduramžininkų klubo.

Kaip Nerijus sakė, palyginus su Lietuvoje rengiamomis tokiomis šventėmis - ši atrodo tikresnė ir mažiau  sterili, o jos dalyviai - tikri "bradiagos". Na, gal ne visai taip, bet arti tiesos - tie, kas valė stalus ir pilstė alų, išties atrodė, kaip tie, kurie ir anais amžiais valė stalus ir pilstė alų. O muzikantai tikrai priminė į mugę užsukusius keliaujančius muzikantus. Matėsi, kad dalyvių ir žiūrovų kostiumai ne iš muziejaus ir ne išeiginiai, o gana dažnai dėvimi. Žinoma, buvo ir pilna įšokusių į XV amžių su varganomis XXI amžiaus drapanomis.

Šalia pagrindinės aikštės su scena driekiasi virtinės prekystalių su dešrų stirtomis, pilioriais sūrių ir kalnais saldumynų. Amatininkai demonstravo savo prekes - natūralius audinius, senovinio kirpino sukneles ir plačiarankovius maršknius, ilgakapišonius švarkelius ir heninus, sidabro ir odos dirbinius, muilus ir taip toliau, ir panašiai. Akis paganyti tikrai smagu ir yra kur. Išalkusiųjų labui veikia kelios užeigos. Vaikams - loterijos ir kardų varžybos. Tėčiams - alus ir lankai. O mamoms ir dvaro damoms - visas turgus ;).

Mes, pasitaikius progai, čia paragavom gana įdomaus rūkyto alaus (fume) ir įsigijom butelaitį pieniško medaus likerio. Bet man, prisipažinsiu, labiau seilė varvėjo prie žavių odinių sandalų bei įsispirtukių ir prie aksominio švarkelio ilgu ilgu kapišonu. Bet ir kaina buvo ilga ilga :)

Šventė vyks visą savaitgalį. Programoje numatytas iškilmingas paradas, kuriame dalyvaus ir kelioliką su trupučiu sijonuotų škotų. Turite progą nukeliautį į draugišką XV a. - nepatingėkite ir nepabijokite lietaus!

Šventės darbo laiką ir vietą rasite čia. Turgus įsikūręs tarp avenue de la Couronne ir Chaussee de Wavre.

Žemiau - kelios nuotraukos iš pirmojo šventės vakaro ir trumpas vaizdo įrašas ;)



























4 komentarai:

  1. ale koks greitas irasas, tiesiog svieziai keptas ;) o si svente tikrai labai faina ir mums jau trecius metus is eiles patinkanti aplankyt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Reportažas iš vietos :)

    NOrs labai trumpai pabuvom, bet susižavėjom - jau įsirašėm į kitų metų dienotvarkę, kad reikės į savo rajono šventę nueiti

    AtsakytiPanaikinti
  3. O mums šiemet jau nebepatiko taip kaip pernai. Nebuvo nei to skaniojo sumuštinio su varške ir alyvuogėm- vien dėl jo ėjau. O ir šiaip visi tie patys paradavėjai net tose pačiose vietose su tomis pačiomis prekėmis. Maistas irgi ne pernelyg viduramžiškas. A la kaziuko mugė. Tiesa, škotų pasiklausiau su malonumu. Ir kitąmet jau išbraukiu iš sąrašo

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na va. Visos kaziuko mugės panašios. Pernai Vilniuj buvo visai prastai - kokia tik bebuvo šventė - kaskart vyko ta pati Kaziuko mugė. Br...

    O čia, mums, pirmą kartą dalyvavusiems, buvo įdomu (tikrai įdomiau nei Trakuose)ir gaila, kad trumpai tegalėjom paslampinėti, nes atrodė, kad čia galima visą savatgalį taip sau ramiai "pačilautinti". O ypač jei dar su kompanija... :)

    Bet, kaip vyras sakė, kad daugiau pavažinėjus - pamatytum, kad visose mugėse tie patys pardavėjai. Nieko keisto - gi ir jiems reikia gyvent ;) Žinoma, jei organizatoriai kasmet nesugalvoja nieko naujo, tada jau gali būti ir ne taip smagu. Na, bet pažiūrėsim kitais metais ;)

    AtsakytiPanaikinti