2011 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

Kalėdinės dovanos iš Belgijos

Tikriausiai visas pasaulis šiomis dienomis sprendžia dilemą, kaip ir kuo per Kalėdas apdovanoti savo mylimus žmones. Kad ir nelabai stipriai kišenės ištuštėtų, ir kad dovana miela būtų. Man šitos mintys taip pat nesvetimos - nors šiais metais lyg ir turėčiau turėti daugiau laiko idealių kalėdinių dovanų paieškoms ar gamybai, deja kol kas tik viltingai dairausi į parduotuvių vitrinas ir laužau galvą. Kad būtų kažkas tokio belgiško, kažkas tokio naudingo ar suvartojamo ir kad už normalią kainą.  Dar sunkiau sulaužyti tą galvą tada, kai jau ne kartą iš Belgijos buvo vežtos lauktuvės, o kartotis nelabai norisi...

Štai mano išlaužtos kalėdinės idėjos:



















Kas pirmiausia ateina į galvą - belgiškas šokoladas. Pats belgiškiausias - praline - su įdarais. Galima rinktis žinomų gamintojų, tokių, kaip Corne, Leonidas ar prašmatnioji Godiva arba mažų Briugės šokoladinių skanėstus. Mat čia, veikia šokoladininkų gildija, kuri stropiai prižiūri savo narių gaminamą produkciją - ne veltui, matyt, Briugė tituluojama šokolado sostine. Patikėkite, čia gaminamas šokoladas - pats šokoladžiausias. O patys briugiškiausi šokoladiniai saldainiai - gulbės formos (brugsche zwaantjes). Tokius praline gamina tik Briugėje ir tik Briugės šokoladininkų gildijos nariai.

Trumpą pasakojimą, kodėl gulbės formos saldainiai yra patys briugiškiausi - rasite čia, įraše apie Briugę.



































Kitas populiarus ir estetiškas belgų saldumynas - tradiciniai speculoos sausainiai ir spausti meduoliai. Pastarieji kepami specialioms progoms, būna keliasdešimties centimetrų aukščio, vaisių pintinės, žmonių figūrų pavidalų. Būna ir kalėdinių (foto iš čia), tik jų reikėtų ieškoti specialiose parduotuvėse :)


















Galbūt alus nėra pats tinkamiausias gėrimas, kurį būtų galima dovanoti Kalėdų proga, bet štai alaus degtinė "B de Biercee" su apelsinų žievelėmis - puikus l'eau-de-vie (gyvenimo vanduo) šaltą žiemos dieną. Tradicinė belgiška degtinė jau išbandyta Lietuvoje ir patvirtinta, kaip tinkama dovanai ;) Jei norėtumėte ko nors saldesnio - Distillerie de Biercee varo įvairių vaisų degtinę bei gamina tirštus šokoladinius likerius.






















Kitas - neragautas ir todėl labai masinantis dalykas - belgiškas single malt viskis "Gouden Carolus", distiliuotas ir subrandintas "Het Anker" alaus darykloje, Mechelene. Jei jums pavyks kur nors gauti šio viskio - manykite, kad įsigysite kolekcinį butelį, mat pirma partija viskio į butelius buvo supilstyta tik šiais metais. Mažas jos kiekis buvo parduotas internetiniame aukcione ir dar viena kita dėžė iškeliavo į duty free parduotuves. Likusieji, pirmo brandinimo viskio, buteliai varyklos rūsiuose sutūpė laukti savo šlovės valandos po... metų? Po trijų? Po devynių? Nežinia :)










































Jei turite kulinarija besidominčių draugų - drąsiai dovanokite M. Declercq kulinarijos istorijos ir receptų knygą "La cuisine traditionnelle belge" ("Ttradicinė belgų virtuvė"). Šiame dailiai išleistame tome aprašyta tradiciškiausių belgiškų patiekalų istorija, paaiškinta, kodėl jie "belgiški" ir pateiktos dvi recepto variacijos - tradicinė ir šiuolaikinė restoraninė. Mano galva, kitas šios knygos privalumas - pateikti trumpi kiekvieno Belgijos regiono aprašymai, tradicinių, kiekvienam regionui būdingų, maisto produktų sąrašai su gamintojų ar pardavėjų adresais. Puikus gidas kulinarinei kelionei po mažąją Belgiją. Pati sau pasidovanojau rudens proga, tad drąsiai rekomenduoju - neapsigausit.


































Kitas Belgijos produktas - Tintinas, šiais metais pasirodęs ir didžiuosiuose ekranuose. Ar nebūtų įdomu sužinoti, kaip gyvenimą už "uždangos" įsivaizdavo europiečiai? Ši komiksų istorija yra išleista ir anglų kalba. Jei nepatinka Tintinas, komiksų knygynuose galite įsigyti BD istorijas apie Z. Froidą, apie Ničę, apie Gogeną, apie Gogą ir pan. Besiruošiantiems keliauti, tikrų pieštiniai Briuselio, Niujorko ir kitų miestų gidai.





























Turiu dar tris knygines alternatyvas. Pirmoji jų - prabangus Victoro Hortos albumas. Išlakių linijų ir auksinių atspalvių pripildyti puslapiai architektūros mylėtojui suteiktų dvigubos laimės. Bent jau man, prabangios organiškos formos ir stulbinanti Hortos fantazija dvelkia tikrų tikriausiom Kalėdom. Pažiūrėkit čia ir įsitikinsit.




















Jei norite ko nors neįprastesnio ir tikrai belgiško - rinkitės Rene Magritte albumą - neprašausite. Siurrealistiškos belgiškos fantazijos gana neblogai dera su keistais lietuvių tikėjimais apie Kūčių naktį prabylančius gyvūnus, vynu virstantį vandenį ir šios nakties burtus vidury kryžkėlės beklausant užkauksiančių šunų. Na, o jei ne populiarusis Rene, tuomet bandykite kitą belgą - Paulą Delvaux. Albumas pripildytas ne mažiau keistų vaizdinių ir siurrealistiško lyrizmo.




























Kažkas naujoviško, ryškaus ir madingo? Tuomet guminis belgų išradimas - Ice-watch. Net ir pats Belgijos princas Philippe mielai užsisega šį aksesuarą, ką jau kalbėti apie visą minią kino ir pop scenos žvaigdžių. Šį geidžiamą laikroduką 2006 m. sukūrė belgas Jean-Pierre Lutgen. Nors tai toli gražu nėra išskirtinis ir vienetinis daiktas (2011 m. jų buvo pagaminta 3 milijonai - matyt, kad ir parduota, nes gi negamins šiaip sau, sandėliavimui), bet gi reikia pripažinti, kad baisiai linksmas, tinkamas pačioms įvairiausioms progoms ir prie visokios aprangos.


Senosios muzikos mėgėjams tiktų XV a. belgų kompozitoriaus Guillaume Dufy religinės muzikos įrašai. O jei patinka prancūziškasis šansonas - rinkitės plačiaburnio Jacques Brel kompaktus.



O gal ką nors tokio ne iki galo tradicinio - kaip, kad staltiesėlės su siurrealistine gyvateTamaros Louis dirbtuvių?


Arba šmaikščią pagalvėlę, rankinę ar akinių dėklą, pasiūtą iš belgiško gobeleno


O gal elegantiškais belgiškais siuviniais papuoštas staltiesėles, tinkamas šventiškam Kalėdų stalui ar romantiškiems pusryčiams? 

Kol kas tiek, daugiau į galvą neateina nieko įdomesnio. Jei ką sugalvosiu - sąrašą papildysiu. Galų gale - užsukite į kalėdines muges - jose gausus pasirinkimas medaus, paštetų, vaško, tekstilės ir medžio dirbinių, karšto vyno ir vyšninio alaus :)

P.S. Jie kam beskaitant kils kokia įdomi mintis apie belgiškas dovanas - pasidalinkite ja komentaruose - būtų smagu sužinoti, ką Jūs iš Belgijos vežate dovanų į lietuviško Kalėdų senelio maišą :)

3 komentarai:

  1. Aš norėjau pasiteirauti ta knyga "La cuisine traditionnelle belge" tik prancūzų kalba ar yra išleista ir angliškai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, man atrodo, kad tik prancūzų kalba. Bet patikrinsiu prie progos - gal yra ir angliškai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, panašu, kad ši knyga buvo išleista tik prancūzų kalba.

    Patys receptai aprašyti paprastai ir aiškiai, gana nesudėtinga būtų išsiversti su žodynu :) Bet kulinarijos istorijos apybraižos, deja, liktų nepasimėgautos...

    AtsakytiPanaikinti