2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Automobilio pirkimo ypatumai Belgijoje




















Kai mūsų Leopoldas Lambikas I pradeda medžioti šlepetę, prieš ją iš baimės šiauštis, puldinėti ir slėptis nuo jos  po sofa, tai patyliukais iš jo pasišaipom, kad mažas ir kvailas, tai prisidaro sau ir linksmybių, ir šiurpuliukų. O vat, kai sugalvoji Belgijoje pirkti automobilį ar nuomotis butą - gali pakliūti tiesiai į klasikinę sukčių pasakaitę. Tai ir pasilinksmini, ir reakciją pasitikrini ;)

Pirmą kartą su fiktyviais skelbimais ir istorijom apie į Ukrainą išvykusiais buto savininkais, raktais per DHL ir panašiais triukais susidūriau kai dar ieškojom buto trumpalaikei nuomai. Buvo truputį apmaudu, kad ne iškart pažinau sukčius, bet tuo pačiu džiaugiausi, kad pažinau :) Tai kai brolis sumanė Belgijoje pasidairyti naudoto automobilio, keli skelbimai iškart sukėlė įtarimų, o gauti atsakymai iš savininkų - uždegė pavojaus signalus "sukčiai".

Radom Auto Scout 24 svetainėje kelis patrauklius skelbimus. Parašėm savininkams, kad sudomino jų parduodami automobiliai. Tai vienas iškart atsiuntė puslapio ilgumo atsakymą su išsamiu paaiškinimu, kad esą jis esantis gydytojas, priklausantis "gydytojai be sienų" organizacijai ir todėl turėjęs išvykti iš šalies, o automobilio pergabenimas būtų brangiai kainavęs. Tai jis tą automobilį, paliktą saugojimo aikštelėje, nori parduoti kuo greičiau ir jei mes esam susidomėję, jo tarpininkas automobilį pristatys mūsų nurodytu adresu nemokamai ir mums patogiu laiku. Šlamštas. Visiška nesąmone, mes gi neklausėm nei kas jis toks, nei kodėl tą mašiną pardavinėja.

Originalo tekstas toks (jei gausit tokį patį - gali iškart trint):

Bonjour,
    Je vous contacte au sujet de notre voiture (Audi A3 1.9 TDi, DIESEL,1998, 235000 km)  toujours disponible au prix de 1500€. Elle est en très bon état, pas de problème mécanique ni électronique, elle n'est pas non plus gagée, ni accidentée et tous ses papiers sont en règles.  Ma voiture est actuellement auprès d'un livreur à Jurbise en Belgique dans le 7050.
 
RAISON DE VENTE:        

   Ma femme et moi voudrions voyager pour raison d'ordre professionnelles car je suis un médecin sans frontières. Nous avons donc jugé bon d'emmener notre voiture avec nous mais il s'est fait qu’à l'aéroport nous avons été surtaxés par les frais d'expédition de colis (voiture), ne disposant plus d'assez d'argent pour payer ces frais plus les divers frais de douane dans notre pays d'accueil nous avions décidé de la vendre à ce prix (1500€) afin de vite trouver un preneur. Ainsi nous avons contacté un transporteur particulier à qui nous l'avions confiée à Jurbise avec tous ses documents en règles. Il va vous la livrer à votre domicile sans aucun frais de transport si vous êtes vraiment intéressés. Vous n'aurez qu'à lui payer le prix de notre voiture  à votre domicile (espèce) car comme convenu  avec lui avant notre départ les frais de livraison sont à notre charge. Elle a été expertisée le 31 Octobre 2011 avant notre départ. Si notre offre vous intéresse toujours et que vous êtes un acheteur sérieux veuillez nous laisser vos coordonnées ci-après:
 
Nom.....................................................................................
Prénom.................................................................................
Code postal............................................................................
Ville.......................................................................................
Pays.......................................................................................
Adresse, Rue domiciliaire..........................................................
Numéro de téléphone portable...................................................
Numéro de téléphone fixe...........................................................

 
 
    Afin qu'on puisse convenir rapidement d'un rendez-vous de livraison avec vous. Merci de vite nous répondre si vous êtes vraiment intéressés et sérieux. Nous vous rappelons que la transaction se déroulera à votre domicile contre de l'espèce et les frais de livraison sont à notre charge donc il n'y a pas d'inquiétude à se faire.
 
Cordialement
Mr & Mme DURANT.


Ok,  šitą praleidom ir netrukus sulaukėm dar vieno labai malonaus pardavėjo Didje laiško. Jis mums tris dienas vis siuntė prašomą informaciją, kol galiausiai atsiuntė tokią pačią anketą ir paaiškinimą kodėl parduoda mašiną. Esą "staiga" padidėjo jo šeima ir jis turįs pirkti didesnę mašiną. Na, staiga ar ne staiga, bet priežastis įtikinamesnė, nei gydytojo be sienų. Nusiuntėm telefono numerį ir laukiam skambučio.

Po pusdienio paskambino Didje (telefono numerio nerodo). Sunkiai, bet šiaip ne taip susišnekėjom prancūziškai (valio man). Sukčius Didje paaiškino, kad jis atstovaujantis pardavėją, kuriam šiuo metu prireikė išvykti į Prancūziją (užsidegė viena pavojaus lemputė). Mums automobilį jis gali pristatyti bet kada, išskyrus šiandien, jei tik mes mokėsim grynais (antra pavojaus lemputė). Hm, na, sakom, kad norim gi prieš tai apžiūrėti ir išbandyti tą automobilį. Didje pažada susisiekti su savininku ir mums perskambinti, kada atveš išbandyti automobilį. Tres bien. Laukiam. Po valandos Didje perskambina ir sako, kad savininkas nesutinka, kad mokėjimas būtų grynais, jis nori, kad užmokestis būtų pervestas per Western Union (trečia pavojaus lemputė). Na, kur gi ne, sakom, kad mums atrodo svarbiau pirmiau apžiūrėti ir išbandyti automobilį ir tada, kai sutarsim, kad mes jau jį perkam, diskutuoti, kaip už jį atsiskaityti (o ir pirmenybę teiktumėme mokėjimui per banką). Sukčius Didje sako, kad oi ne, pirmiau reikia susitarti, kaip mes apmokėsim, nes tik po to jis pristatys automobilį. Nu, vsio, jau ir visos pavojaus sirenos užkaukė. Paklausiu, ar galiu jam perskambinti vėliau, nes man reikia pasitarti su vyru. Kažkaip ėmė tas Didje ir atsijungė, ir ... nebeperskambino. Tikiuosi, kad lengvų aukų jis neras.

Jei  jūs sumanysit pirkti Belgijoje automobilį (seną ar naują), gali praversti šitas labai geras puslapis su keliomis nuorodomis į reikiamas belgiškų dokumentų formas ir taisykles. Sėmės! O mes bandysim dar kartą :)

8 komentarai:

  1. Aciu labai uz info , as Vokietijoje iskausi masinos ir gavau toki pat laiska is Belgijos :) tik jis Lakunas ir iskrenda kazkur :) bet visa kita tas pats :) aisku as ir zioplis uz 2500eu Land Roverio uzsimaniau :) 2005 metu :) bet visdelto protas nugalejo goduma :) nepakliuvau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu skaityti laimingą istoriją. Ar jie pilotai, ar gydytojai be sienų - sukčiai. Smagu, kad mūsų platumų žmonės įtaresni ir atsargiau vertina "nerealius" pasiūlymus ;)

      Panaikinti
  2. "Žurnalistas" pardavinėja auto :) Labai panašus braižas. Paštas tomasolivier@hotmail.fr

    je m'en sépare dû a non usage car je suis indisponible par mon travail ainsi ma voiture est au garage sans utilisé depuis deux mois alors que les frais de gardiennage et d'entretient ne cesse d'augmenté .sachez aussi que je suis un reporteur de (RTBF) dont je suis présentement en déplacement pour raison professionnel a l’étranger mais contrairement à ma voiture elle se trouve auprès d'un chargé de vente qui est mandaté pour la vente et la livraison si possible .il se chargera de vous la faire voir vous faire essaye et finalisé la transaction avec vous. Veuillez donc me laisser vos coordonnées et adresse comme suit si réellement interesé.

    Nom.............................
    Prénom......................................................
    Adresse ..............................................
    Ville.......................................................
    Codes postal.......................................................
    Numéro de téléphone fixe et Gsm...........................................................

    Disponibilité de réception a votre adresse pour essai et vérification , contrôle suivi afin de finaliser au plus tôt

    la vente vu mon impératif en attente de votre mail afin de choisir mon acheteur vu le nombre de demande un peu élevé.

    Cordialement

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dar šiek tiek aktualios informacijos, ketinantiems įsigyti naudotą automobilį Belgijoje:

    Pagal Belgijoje galiojančią tvarką, praradus automobilio dokumentus, transporto priemonės savininkui išduodamas dublikatas, kuris turi tokį pat numerį kaip ir originalas, tad abu šie išduoti dokumentai yra laikomi galiojančiais.

    Jeigu sėkmingai įsigijote Belgijoje automobilį su originaliais dokumentais, tik po gero mėnesio galite sužinoti, kad jūsų automobilis yra įtrauktas į vogtų automobilių duomenų bazę.

    Taip kad būkite budrūs ir pamatę jums patikusį automobilį už itin gerą kainą, nepasiduokite emocijoms - saugokitės nesąžiningų žmonių ir įvairaus plauko sukčių. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O ar galima nusipirkti automobilį iš Belgijos lizingu? Ieškau 3-5 metų senumo automobilio, bet Lietuvoje nieko nerandu.. Ar įmanoma pirkti iš Belgijos, bet mokėti Lietuvoj esančiai lizingo benrovei?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, negaliu atsakyti į Jūsų klausimą, geriausia teirautis pačios lizingo bendrovės, ar ji sutiktų.

      Panaikinti
  5. Lina, galima! Tereikia pateikt paraišką ir duoda. Aš irgi už atvarytas iš užsienio

    AtsakytiPanaikinti