2011 m. spalio 18 d., antradienis

Briugė - sausaininis Viduramžių miestas

Briugės kanalas





















Apsilankymą Briugėje vis taupėm laukdami draugų, su kuriais galėsime pašniukštinėti po šį išgirtą Belgijos miestą. Nutiko taip, kad per mėnesį Briugę aplankėme net du kartus - su Drambliais ir su RR. Abu kartus ištaikėme saulėtas giedras dienas, net keista ;)

Briugė. Daug kas kaltiną šį miestą esą jis labai turistinis, per daug sutvarkytas, per daug nulaižytas, per daug gražus, per daug dar kažkoks. Kiti žavisi, Briugės naudai lygina ją su Gentu ir vis grįžta dar kartą čia pasivaikščioti. Dar ir dar kartą. Kokie lankytojai būsime mes? Sunku pasakyti. Man Briugės senamiestis abu kartus pasirodė per pilnas turistų, per didelis, bet tu pačiu, pasukus į nuošalesnes gatveles žavėjo provincijos miestelio ramybe, romantiškais užkaboriais ir netikėtomis miesto perspektyvomis. Pakeisti - nieko nepakeisi - miestas yra toks, koks yra arba toks, kokį jį pats matai ;)

Briugės gatvė. Perspektyvoje matosi Šv. Salvadoro katedros
bokštas































Briugė - tai kelionės laiku gerokai atgal miestas, kuris stebėtinai sėkmingai išvengė frontų, bombardavimų ir kitų XX a. nelaimių (nors abu kartus jį buvo okupavę vokiečiai ir čia sušaudė vienuolika okupacijai besipriešinusių miestiečių ir britą laivo kapitoną). Dabartinis Briugės senamiestis susiformavo aplink IX a. tvirtovę, kuri buvo suręsta kaip atsparos taškas prieš vikingų atakas. XIV-XV a. Briugė tapo pasaulinės svarbos prekybos audiniais centru, kuriame gyvenę pirkliai nesibodėjo leisti pinigo ištaigingiems rūmams ir gyvenamiems namams, fundavo bažnyčių statybą, kvietėsi dailininkus ir skulptorius bei iš užsienio tempėsi meno šedevrus. Kai sako mano kelionių vadovas, Briugės prašmatni ir naujoviška architektūra bei už jos sienų slypėjusi prabanga kėlė pavydą visai Šiaurės Europai. Na, žinoma, kaimynai per tuos 200 klestėjimo metų tiek pripavydėjo, kad uždumblėjo ir nuseko Zwino upė - miesto gerovės gysla. Ištikta nelaimės Biugė tarsi sustingo, užsikonservavo už savo gynybinių sienų. Viskas. Taškas.

Briugė. Stogo fragmentas





















Visų miesto grožybių čia neaprašysiu - nuvykę kada nors viską pamatysite patys - dangų remiančius bažnyčių bokštus, mirgančius prašmatnius miesto rotušės ir rūmų fasadus, painias akmenimis grįstas gatveles, gilių kanalų sistemą, tiltų tiltus ir rylininkus. Bet štai, ką mes aplankėme ir ką tikrai verta pamatyti Briugėje:

Briugės Švč. Mergelės Marijos bažnyčia






























Iš visų miesto kampelių matomą Švč. Mergelės Marijos bažnyčią, kurios bokštas (122,3 m) - aukščiausia plytų mūro smailė Belgijoje ir antra pagal aukštį Europos. 1220 m. prasidėjusios bažnyčios statybos užtruko du šimtus metų. Bažnyčioje galima apžiūrėti gana rūstų gotikinį interjerą, pamatyti Michelandželo skulptūrą "Madona su kūdikiu" (1504-1505), kurią į Briugę parsivežė flamandų pirkliai broliai Janas ir Aleksandras Mouscronai. Įdomu ir tai, kad ši skulptūra yra vienintelis Michelandželo kūrinys, kuris buvo išvežtas iš Italijos menininkui dar esant gyvam. Kitas įdomumas tas, kad už patekimą į tą bažnyčios dalį, kur stovi skulptūra - reikia susimokėti.

Votai Briugės Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje





















Verta apžiūrėti P. Pourbuso tapybos darbus bei Burgundijos princo Karolio Narsiojo bei jo dukters Marijos mauzoliejus.

Netoliese Švč. Mergelės Marijos bažnyčios įsikūrę du nedidukai muziejais - Gruuthuse, įrengtas prabangiuose pirklio rūmuose ir Groninge, kuriame sukaupta visai nebloga ankstyvosios flamandų ir olandų tapybos kolekcija. Neabejotinos šio rinkinio puošmenos - J. van Eycko ir keli  H. Boscho tapybos darbai. Bilietai kainuoja po 8 eurus - šiek tiek pigesni nei Briuselio muziejuose, tačiau ir ekspozicijos čia kuklesnės. Pagrindinėje aikštėje įsikūręs miesto muziejus ir kokia tai dar parodų salė, kurioje šiuo metu eksponuojami S. Dali darbai. Priešais Švč. Mergelės Marijos bažnyčia esančiame konferencijų centre už 6 eurus galima apžiūrėti P.Picaso, J. Miro ir kitų jų amžininkų grafikos darbelius.

Aklojo Asilo skersgatvis)






























Toliau pėdindami palei kanalą praeisite nedidelį sendaikčių turgų, o pasukę link gatvelės smagiu pavadinimu - Aklo Asilo skersgatvis - pateksite tiesiai į didžiąją miesto aikštę (Burg), į kurią fasadus atgręžusi pasakiška miesto rotušė (1375 m.), Šventojo Kraujo bazilika, gildijų pastatai ir pirklių rūmai.





















Šventojo Kraujo bazilikoje (XII a.) saugoma viena švenčiausių relikvijų - šventas indelis, kuriame likę keli nukryžiuotojo Kristaus kraujo lašai. Legenda pasakoja, kad šiame inde pasemtu vandeniu Juozapas iš Arimatėjos plovė mirusio Kristaus kūną.

Nežinia, kiek šios relikvijos istorijoje tiesios, juo labiau, kad ji atsirado XII a., galbūt čia kaip ir U. Eco romane "Fuko švytuoklė" aprašytame viduramžių turguje, kuriame buvo galima iš vieno prekijo nusipirkti Marijos kaukolę vaikystėje, paauglystėje ir senatvėje (nepaisant jau to, kad krikščioniškoje tradicijoje Marija yra vienintelis žmogus į Dangų paimtas su kūnu). Bet ar tame esmė? Daug svarbiau, kad ši vieta žmonėms įkvepia ramybę ir tikėjimą.

Žemutinė Briugės Šventojo Kraujo bazilikos koplyčia





























Bazilika sudaryta iš dviejų koplyčių: žemutiniosios asketišos Šv. Bazilijaus ir aukštutinės, XIX a. perstatytos, koplyčios (mat nedorėliai revoliucionieriai prancūzai ir čia spėjo prikišti savo destrukcinius nagus).

Tiesa, filmo "Reikalai Briugėje" herojai lankėsi Šventojo Kraujo bazilikoje, tačiau ši scena buvo filmuota Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje :)

Briugės varpinė





















Bene garsiausias Briugės bokštas (83 m.) - ne tik todėl, kad čia buvo saugoma Briugės miesto chartija, bet ir todėl, kad iš jo nušoko humaniškasis filmo "Reikalai Briugėje" personažas Kenas (Brendan Gleeson).

Briugė. Muzikantas.





















Į šį bokštą galima užsilipti atstovėjus nemenką eilę prie bilietų kasos. Mes, nors ir buvom pasiryžę užkopti tuos aštuoniasdešimt metrų vardan panoramos ir filmo, palūžom pamatę eilę prie bilietų.

Briugės Jeruzalės bažnyčia





















Tolėliau nuo centro pasitraukusi monumentali Jeruzalės bažnyčia (XV a.), stūksanti vietoje XIII a. pirklio Anzelmo Adorno ir jo žmonos Margaritos pastatydintos koplyčios. Bažnyčia suprojektuota ir pastatyta pagal Jeruzalės Šventojo Kapo bažnyčios pavyzdį. Bažnyčios altorius (kitaip nei Jeruzalėje) dekoruotas iš akmens išskaptuotomis kaukolėmis ir kaulais. Bažnyčia atvira iki 6 val.

Drakoniški Briugės suoliukai





















Pavargus nuo šurmulio ir vienas per kitą lipančių turistų verta pasukti link senamiestį supančio pylimo, ant kurio įrengti apželdinti pasivaikščiojimo takai ir žaismingi suoliukai, o šiaurės rytų pusėje sukasi trys vėjo malūnai.

Briugės kanalai ir tiltai





















Jei nepakeliate kojų - galite sėsi į be perstojo kursuojančius turistinius laivelius (arba žirgų traukiamas karietas, arba išsinuomoti dviračius ir riedžius) ir pusvalandį, už maždaug 6-7 eurus, pasisupti Briugės kanalais ir pasiklausyti daugiakalbio gido pasakojimų apie garsiausius Briugės pastatus ir jų istorijas.

Briugė. Gulbės Minnewater parke.






























Praplauksite pro garsųjį Briugės beginažą, Van Eycko namą ir ramų Minnewater parką, kuriame nuo XV a. vidurio gyvena gulbės, kurias 1448 m. Austrijos valdovas Maksimilijanas įsakė miestelėnams saugoti ir taip pagerbti jų pačių nukirsdinto imperatoriaus kanclerio Pierre Lanchaiso atminimą (jo herbe buvo pavaizduota gulbė). Beje, tokį parėdimą Maksimilijanas surezgė pats išsivadavęs iš briugiečių nelaisvės.

Porų sriuba "Sint-Barbe" restorane





















Praalkę galite užsukti į bet kurią Briugės užeigą. Daug kur pavalgysite už maždaug 12-15 eurų. O jei norite tikrai skaniai pavakarieniauti - užeikite į šalimais Jeruzalės bažnyčios įsikūrusį "Sint-Barbe" restoranėlį (St. Annaplein 29, vakare dirba nuo 18 val.). Kaip sako jį rekomenduojantis "Lonely planet", čia renkasi pavalgyti vietiniai gyventojai, patiekiamas neišrankus, bet skanus maistas. Turėjom progos tuo patys įsitikinti. Ragavom jautienos sultinyje virtą porų sriubą, tradicines flamandiškas dešreles su troškintais mėlynaisiais kopūstais...

Vakarienė "Sint-Barbe" restoranėlyje





















...keptą menkę su pankoliais bei puodą midijų.

Vakarienė "Sint-Barbe" restoranėlyje





















Krembriulė ir šokoladiniai putėsiai taip pat buvo nepriekaištingi.

Ką dar vertą žinoti apie Briugę?

Briugės šokoladas





















Briugė vadinama belgiško šokolado sostine. Ir ne tik todėl, kad čia gaminami kokybiški šokoladiniai saldainiai. Čia šokolado parduotuvėlių daugiau nei suvenyrų parduotuvių, o taip pat gaminami gulbės formos saldainiai (pagerbiant vieną iš miesto simbolių) - Brugsch zwaantje su kelių rūšių įdarais. Šių saldainių gamyba yra griežtai kontroliuojama - juos leidžiama gaminti tik tiems šokoladininkams, kurie yra oficialūs Briugės šokoladininkų gildijos nariai. Tvarka yra :)

Jei Briugėje lankysitės penktadienį, parduotuvėje "Oud Huis Deman" (Vuldersstraat 42) nuo 9 iki 12 valandos galite įsigyti tradicinių rankų darbo Briugės sausainių.

Dar vienas netikėtas Briugės kulinarinis stebuklas ir pripažintas regioninės virtuvės skanėstas - rūkyti šprotai, kurių galima įsigyti visose žuvies parduotuvėse arba didžiajame žuvų turguje. Gal ir į Rygą tie rūkyti šprotai atplaukė iš Briugės?

Briugės alus - Brugse Zot





















Briugėje veikia vienintelė alaus darykla - "De halve maan" (Walplein 26), varanti tris alaus rūšis: šviesų gaivų Brugse Zot (6%), tamsų Brugse Zot Dobbel (7,5%) ir stiprų šviesų alų Straffe Hendrik (9%). Šio alaus galima paragauti visose Briugės kavinėse ir restoranėliuose. Rekomenduojame ;)

Tai ir viskas. Nes tai, ką pamatai ir suvalgai - jau niekas iš tavęs neatims. Kaip ir su žiniomis - ant pečių nenešiosi (na, nebent kurį laiką pilve). Linkiu ir Jums džiugios viešnagės Briugėje - skanėstų ir architektūros sostinėje.

2 komentarai:

  1. Nuostabus straipsnis! Šį savaitgalį planuoju ten apsilankyti :) Gal pavyks pagauti saulę :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Linkiu, kad pavyktų! Užsukit ir į Sint-Barbe - ten tikrai puikus maistas. Tik, ko neparašiau - restoranas dirba nuo 6 val.

    AtsakytiPanaikinti