2011 m. sausio 23 d., sekmadienis

Kas vyksta Europos širdyje

Foto iš www.deredactie.be














Vaikštynes po "savo" rajoną baigėme susidūrę su belgais demonstrantais. Trispalviais šalikais, vėliavom ir įvairiais transparantais nešini žmonės traukė iš Jubelpark'e įvykusios demonstracijos prieš politines šalies reformas. Pasak belgų spaudos, Facebook'e pradėtame organizuoti mitinge, dalyvavo daugiau kaip 23 000 flamandų ir prancūzakalbių belgų. Dalyvių skaičius nustebino ir pačius organizatorius, kurie tikėjosi viso labo "tik" 10-20 000 demonstrantų. 

Demonstracijos organizatoriai spaudai sakė, kad šis mitingas nėra politinis. Jis nėra už vieningą Belgiją ir taip pat nėra nukreiptas prieš N-VA (flamandų nacionalistus). Žinia, kurią politikams nori perduoti mitinguotojai - gana paprasta - "nutraukite rietenas ir pradėkite dirbt. Mums jau gana padėties be išeities".

Organizatoriai prašė demonstracijos dalyvių apsirengti baltai ir su savimi nesinešti Belgijos vėliavų, politinių transparantų ir simbolių, tačiau dalis mitinguotojų to neišgirdo.

Kaip rašo flandersnews.be, mitingo organizatoriai kalbėjo apie tai, kad apie šalies politines reformas diskutuojantiems politikams turėtų būti gėda, nes jie susimovė itin svarbiu klimato kaitos ir globalizacijos procesų metu. Kaip pabrėžė vienas mitingo organiztorių Thomas Decreus, ir visa tai vyksta šalyje, kuri yra Europos širdyje.

Demonstracijoje dalyvavo įvairaus amžiaus belgai - ir pensininkai, ir studentai. Spalvingų mitinguotojų buvo pilnas metro.

Hm, kai pagalvoji, mes reiškiam didžiulį nepasitenkinimą, kai mūsų Seimas du mėnesius nesugeba patvirtinti šalies biudžeto, o čia tai šalis be vyriausybės gyvena jau visą pusmetį. O rinkimus laimėjusios N-VA lyderis Bart De Wever'is atvirai pasisako už šalies padalinimą.

O mums kilo keli buitiniai klausimai, kas būtų jeigu Belgija skiltų į dvi atskiras šalis:

- kuri iš jų gautų karalių ir kuri liktų karalystė?
- ką darytų ta, kuri likt be karaliaus? Susirastų kitą ar taptų respublika?
- kur persikeltų valonų vyriausybė? Į Namurą?
- ar ES institucijos liktų Briuselyje?
- ar Valonija ir Flamandija turės būti iš naujo priimtos ES?

Trumpas video apie mitingą.

2 komentarai:

  1. Manau, kad karalių ir karalystę galėtų dalintis pagal grafiką - vieną savaitę karalius karaliauja vienoje šalyje, kitą - kitoje. Tai antras klausimas atkrenta. Apie trečią neturiu nuomonės, čia valonai galėtų pasisakyt.
    Ketvirtas klausimas, kaip suprantu, Jums aktualiausias - tai kur dabar norėtumėt kraustytis? ;)
    Kaip ES pilietė reikalaučiau, kad iš naujo jos stotų į ES, nes gi nebe Belgija...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Arba galėtų vieni pasiimti karalienę, o kiti karalių :) irgi sprendimas. O ketvirtas klausimas tai jo... :) gal sakau kraustytumėmės į Namur'ą :) Nors nuomos sutartis sudaryta 2 metams ;)

    AtsakytiPanaikinti