2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Tutankhamun arba egiptietiški atradimai Briuselyje























Pastaruoju metu susikaupė visa eilė naujienų, kurios stumdosi eilėje siekdamos pirmos išlėkti į eterį. Bėda, kad joms nepavyksta konkuruoti su egzaminais, minėjimais ir vasaros vakarėliais (atrodo, kad visas Briuselis liepos mėnesį pradeda rengti priėmimus, vakarėlius ir kitokius kokteilinius renginukus). Stengiuosi patenkinti jų (naujienų) nekantrumą ir vieną paleidžiu į interneto platumas.

Kartu su Edvardu apsilankėm plačiai išreklamuotoje parodoje "Tutankhamun: his tomb and his treasures" ("Tutanchamonas: jo kapas ir jo lobiai"). Ir nutik tu man taip, kad kaip tik su savimi neturėjau fotoaparato, nors jį įsidedu pirmiau nei telefoną (pastarąjį dažnai ir palieku gulėti kur nors ant baro)... Gaila, nes antrą kartą, tikriausiai, kad neisiu - penkioliką eurų - gana didelė kaina už parodą, manau.

Taigi, kas tai per paroda. Edukacinė, manyčiau, kad skirta moksleiviams ir neprofesionaliems senovės Egipto mėgėjams. Parodoje eksponuojamos Tutanchamono sarkofago (tiksliau, sarkofagų) bei kape rastų turtų kopijos, pagaminos 120 Egipto meistrų. Gana išsamiai paaiškinama kam kiekvienas daiktas buvo skirtas pomirtiniame ir kam jis naudotas kasdieniame gyvenime, kaip jis pagamintas, iš ko ir pan.. Gyvenimą smarkiai pagerina audiogidai, kalbantys visomis pagrindinėmis kalbomis. Smagu tai, kad priėjus prie interaktyvaus stendo, audiogidai patys pasigauna "bangas" ir transliuoja reikiamą tekstą.

Į pagrindinę ekspoziciją įleidžia po nedidelį skaičių žmonių (maždaug po 30), tad galima gana ramiai, nesigrumiant apžiūrėti eksponatus, perskaityti etiketes ir paklausyti audiogido pasakojimų. Pirmasis sustojimas prie stendo, kuriame pasakojama apie Egipto faraonus ir Tutanchamono kilmę. Kita stotelė - apie Howardą Carterį - Tutanchamono atradėją. Po truputį įtampa auga - trečia stotelė - stendas-atkurtasis prieškambaris su rakandų kopijomis, toliau - kapavietė ir pasakojimas apie sarkofago atidarymą. Na, o tada jau lankytojai paleidžiami apžiūrinėti faraono kapavietės turtų. Daug aukso, turkio ir skarabėjų - net akys raibsta... išties turtinga ekspozicija ir patrauklus eksponavimas.

Apžiūrėti visą ekspoziciją trunka apie pusantros valandos. Paskutinis sustojimas - suvenyrų parduotuvėlė.

Parodos metu bus skaitomos dar trys paskaitos (viena jau buvo):
  • liepos 15 d. 19.30 - dr. Zahi Hawass "Adventures in archaeology: the magic of pyramids and the mystery of Tutankhamum". Paskaita vyks anglų kalba su tiesioginiu vertimu į prancūzų ir olandų kalbas. Kainikė - 16,5 ir 26,5 Eur. Paskaita vyks SQUARE - Brussels Meeting Center (Gold Hall), Mont des Arts, 22.
  • rugsėjo 22 d. 19.30 - dr. Jaromir Malek "Howard Carter: from artist to archaeologist". Paskaita vyks anglų kalba. Kainikė - 5 Eur. Paskaita vyks Karališkajame istorijos ir meno muziejuje (Cinquantenaire parke).
  • spalio 6 d. 19.30 - dr. Eugene Warmenbol "L'Egypte et la Belgique: Napoleon a Toutankhamon". Paskaita vyks prancūzų kalba. Kainikė - 5 Eur. Paskaita vyks Karališkajame istorijos ir meno muziejuje (Cinquantenaire parke).

Paroda veikia Brussels Expo (1 place de Belgique, 1020 Bruxelles)  iki lapkričio 16 d. Daugiau informacijos galite rasti internetinėje svetainėje kingtutbrussels.be.

Tiesa, su Tutanchamono bilietu galima pigiau aplankyti Minieuropą ir Atomiumą. Ir dar galima gauti dešimties procentų nuolaidą Egyptair bilietams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą