2011 m. liepos 22 d., penktadienis

Liepos 21-oji - nacionalinė Belgijos šventė























1831 m. liepos 21 d. belgai švenčia pirmojo Belgijos karaliaus Leopoldo I priesaiką Belgijos Konstitucijai.

1830 m. Belgija išsikovojo nepriklausomybę nuo Olandijos, 1831 m. vasarį Nacionalinis Kongresas patvirtino Konstituciją ir liepos 21 d. Coudenbergo Šv. Jokūbo bažnyčioje buvo prisaikdintas pirmasis Belgijos karalius Leopoldas I. Belgijai įgijus karalių, jos nepriklausomybę pripažino ir to meto galingosios šalys.






























Ta proga Briuselyje kasmet vyksta siautulinga šventė, išvakarėse prasidedanti "liaudies balium" (dar vadinamu ir "nacionaliniu") Marolles kvartale. Šiais metais jame linksminosi ir vienas neklaužada princas su savo princese. Ryte, liepos 21 d. Šv. Mykolo ir Šv. Gudulės katedroje tradiciškai laikomos Te Deum mišios, po kurių karalius pašneka savo tradicinę kalbą apie šalies skaudulius ir perspektyvas, padėkoja, padrąsina ir pabara. Visą dieną, iki pat vidurnakčio, linksmybės vyksta Karališkajame parke, Belgijos Parlamentas atidaro duris liaudžiai, gatvėmis, žygiuoja įvairiausi orkestrai. Po pietų, apie ketvirtą valandą, nuo Karaliaus rūmų pajuda karinis paradas - prakaukši šauni kavalerija, pražygiuoja visos kariuomenės rūšys, galiausiai praburzgia ilgiausia kolona karinės technikos. Akis galima paganyti ir į IVECO tanketes (ar kažką panašaus) ir į dailius kareivius (arba kareives). Smalsuoliams netrudo net lietus, kuris, pasak fladersnews.be yra tradicinis karinio parado palydovas.


















Kaip tvirtina mano šaltinis, šiais metais parade dalyvavo beveik pusantro tūkstančio kariškių, naikintuvai (kurie paskui save paleido trispalvę dūmų uodegą), sraigtasparniai, išdidžiai gaudžiantys lėktuvai ir dar kažkokie du beveik boingai (skraiduolių išvis buvo 30). Tada jau sekė įvairiausia sausumos technika, vilkikas pravežė guminę valtį, o kitas - tanką. Koloną užbaigė policija, ugniagesiai, Raudonasis kryžius ir karo policija. Kartu su paskutiniais motociklais baigėsi ir lietus. Jau kaip pikta buvo... ne todėl, kad baigėsi, bet, kad nelaiku prasidėjo - namo grįžom šlapiom kojom ir galvom, bet už tai spėjom suinventorizuoti beveik visą Belgijuos kariuomenę :)

































Šventę vainikavo dvidešimt penkių minučių fejerverkų ir muzikos reginys, kurį visai padoriai stebėjom pro savo langą. O mūsų vietinėj Jourdano aikštėj fejerverkai pakartotinai nubumbsėjo dar ir vidurnakį.

Su švente, Belgija!

4 komentarai:

  1. Nacionalinė dušo diena. Ir taip kiekvienais metais:) Norėčiau pataisyti autorę, - Karalius Leopoldas I buvo karūnuotas 1831 metų liepos 21. Tad Belgijos, kaip nepriklausomos monarchijos, istorija prasidėjo šimtmečiu anksčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Och, akys mato, o rankos rašo ką nori :) ačiū už pataisymą ;) dar skaičiavau, kad matai, kokia graži sukaktis - 180 m.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano prisiminimai apie si parada labai panasus :) Buvau pirmais metais kai atvaziavau, lijo, buvo salta, daug kariuomenes.

    Vienas is elementu, kuris labiausiai patiko, tai kai prajoja kavalerija, paskui ja vaziuoja trys dideles masinos ir surinkineja arkliu sh. visai didingai atrodo parado metu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) geras, šito elemento nepamatėme :)

    AtsakytiPanaikinti