2011 m. sausio 21 d., penktadienis

Sekmadienio popietė Gente



















Vienas iš daugelio Briuselio privalumų tas, kad jis yra beveik pačioje kryžkelėje tarp Londono, Amsterdamo, Paryžiaus ir Kelno. O tokie miestai, kaip Antverpenas, Gentas ir Briugė - pasiekiami ranka. Pirmoji mūsų apžvalginė kelionė, kartu su Rūta ir Egidijum, ir buvo į vieną iš rankinių miestų - Gentą. Valandžiukė greitkeliu ir mes jau mindžiojom tekstilinio miesto šaligatvius.

XIII-XIV a. Gentas suklestėjo būtent dėka sėkmingos prekybos audiniais. Vėliau, ryškiai iš pavydo, miestą gražuolį ir jo bičiulį Antverpeną bandė sužlugdyti olandai. 1648 m. jie užvertė Šeldės upės žiotis ir taip  abiem mietams uždarė svarbų prekybinį kelią. Kurį tai laiką Gentui buvo šakutės, tačiau šiaip ne taip išsilaikęs iki XIX a. jis atsigavo iškart, kai tik vėl sėkmingai užsuko medvilnės verpimo bizniuką.

Tai tiek apie Gento istoriją. Tiesa, man labai patiko Gento įkūrėjo vardas - Baldwinas Geležinė Ranka ;) (a la Taiklioji Ranka Indėnų Draugas).

Oras Gente buvo šaltokas ir vėjuotas, todėl gana greitai apėjom pagrindines Gento įžymybes - Šv. Bavo ir Šv. Mikalojaus bažnyčias (teisybės dėlei reikėtų pasitaisyti, kad Šv. Bavo ne bažnyčia, o katedra), varpinę, Gersei ir Korenlei krantines, Grafų pilį (į vidų šį kartą nėjom) ir sriubinę.

Išties įspūdinga Šv. Bavo katedra. Verta nusileisti į kriptą - seniausią šventovės dalį, kur taip pat eksponuojami ir bažnyčios lobiai bei relikvijos. Smagu patyrinėti vyskupų portretų galeriją. Laikantis šios tradicijos ir šiandieniai vyskupai yra tapomi ir kabinami ant sienos (įdomu stebėti kaip su kiekvienu šimtmečiu keičiasi vaizdavimo maniera). Jau nekalbant apie J. ir H. van Eyckų "Nusilenkimą avinėliu" (dar vadinamą tiesiog "Gento altoriumi"), katedroje gausu įspūdingų tapybos kūrinių, kuriuos verta apžiūrėti. Beje, už Gento altoriaus pamatymą reikia papildomai susimokėti 6 Eur. 

Kita mūsų stotelė buvo gražuolė Šv. Mikalojaus katedra. Juk rašiau, kad Gentas pirklių miestas. O Šv. Mikalojus ir yra pirklių ir keliauninkų globėjas ir dar - Kalėdų senelis. Vat, Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčia - viena seniausių mieste - pastatydinta vokiečių pirklių, o ir Kauno miesto globėjas tas pats Šv. Mikalojus. Taigi, apie Gento Šv. Mikalojaus bažnyčią. Ji yra vadinamojo Scheldto gotikos stiliaus, statyta pakankamai seniai - XIII-XV a. Kadaise joje buvo įvairioms gildijom priklausiusios koplyčios, kurias 1566 m. suniokojo blogieji protestantai. Gaila. Dabar, jei neklystų, tas gildijas reprezentuoja prie kolonų pritvirtinti rombo formos skydai.

Grafų pilaitė - didokoka ir brangokoka (įėjimas apie 8 Eur žmogui). Kaip ir visuose miestuose, taip ir Gente, pilaitė iš pradžių buvo svarbiausias fortifikacijos taškas, vėliau tapo kalėjimu, tada smuktelėjo iki medvilnės audimo fabriko, o savo dienas baigė kaip muziejus. Smalsumą kursto pilyje surinkti Viduramžiais naudotų kankinimo įrankių kolekcija.

Galutinai sušalę nieko daug nesirinkdami užsukom į sriubinę Souplounge, kur gavom po puodą karštos sriubos, bandelę ir obuolį. Ir visa tai už 4 Eur (nelabai įsivaizduoju, kas gali suvalgyti tą didelę porciją už 5 Eur). 

Tad tiek trumpai apie Gentą. Tiesa, šiame mieste mus ištiko dvi, maždaug 9 eurų vertės, nesėkmės. Pirmiausia vargais ne galais susimokėjom už automobilio stovėjimą, vis piktinomės, kodėl aparatas nerodo teisingos datos ir dar bilietą išmušė blogą, kol cvanktelėjo mintis, kad.... savaitgaliais (ar bent sekmadieniais) stovėjimas nemokamas. Tad gavosi taip, kad susimokėjom už stovėjimą iki pirmadienio pietų...

Kita nesėkmė ištiko su batareikom. Išseko fotoaparato elementai, tai mes suradę kokią tai suvenyrų krautuvę įsigijom kitus, už kokius 5 euriukus. Pardavėjas sakė, kad šitie blogi ir netinka skaitmeniniams fotikams ir ragino pirkti kitus, dvigubai brangesnius, elementus. Bet mes, ką, nutarėm, kad tai tik prekybiniai triukai ir nusipirkom pigesnius. Įdėjom - fotikas veika. Na gi, padariau vieną, antrą nuotraukytę - veikia. Padariau trečią ir ekrane atsirado užrašas, raginantis pakeisti elementus... Dar trys kadrai ir fotoaparatas užsilenkė. Ba-bach. Tai va kaip.

Trys patarimai besiruošiantiems į Gentą:

- Gente pirkit tik energizerius;
- Sekmadieniais nemokėti už automobilio stovėjimą;
- Valgyti sriubinėje Souplounge (Zuivelbrugstraat 6).

Barokinis Šv. Mikalojaus bažnyčios altorius

Altoriaus puošmenos Šv. Mikalojaus bažnyčioje

Šv. Mikalojaus bažnyčios pagrindinio altoriaus "nugarinė" pusė

Krantinė Gente

Grafų pilis

Tapetų parduotuvės vitrina. Miau....

Davinys sriubinėje

1 komentaras:

  1. O mes valgėm valgėm joje, tikrai porcijos tai tookios nemažos nemažos, studentams išalkusiems pats tas:)

    AtsakytiPanaikinti