2012 m. balandžio 10 d., antradienis

MIVB/STIB streikas už saugumą viešajame transporte

foto iš www.flandersnews.be
Po atostogų grįžę kolegos ir draugai susiduria su netikėta dilema - kaip parvažiuoti iš oro uosto ar traukinių stoties namo. Arba taksi, arba paslaugos prašyti draugų, arba keliauti pėsčiomis. Nes viešasis transportas streikuoja nuo Šv. Velykų sekmadienio ir, matyt, kad streikas, kuriuo reikalaujama padidinti gatvėse patruliuojančių policininkų skaičių bei kitomis priemonėmis užtikrinti viešojo transporto darbuotojų saugumą, tęsis iki ketvirtadienio. Kas nutiko?

Tikriausiai, jau skaitėte ar girdėjote, kad šeštadienį įvykus lengvojo automobilio ir miesto autobuso avarijai buvo sumuštas į įvykio vietą atvykęs kontrolierius, kuris vėliau ligoninėje mirė. Kaip rašo naujienų svetainė flandersnews.be, avariją padariusio vairuotojo bendrakeleivis, pamatęs, kad MVIB/STIB darbuotojas fotografuoja įvykio vietą ir incidentą sukėlusį automobilį, išlipo ir trenkė kontrolieriui. Anot įtariamojo, jis darbuotojo neketino nužudyti, tenorėjo... trinktelėti. Įtariamieji iš įvykio vietos pasišalino, bet dar tą patį šeštadienį nesipriešindami pasidavė policijai.

Spauda rašė, kad vairuotojas ir jo bendrakeleivis buvo žinomi teisėsaugos pareigūnams dėl prekybos narkotikais, tačiau vėliau prokuroras šiuos teiginius paneigė. Nepaisant to, nenutyla spekuliacijos, kad  įtariamieji automobilyje galėję vežti narkotinių medžiagų. Taip pat pažymima, kad kontrolierių nužudęs 28 metų jaunuolis su automobilį vairavusiu draugu naktį girtavo ir avariją sukėlė būdami neblaivūs.

Žiauru, graudu ir beprasmiška, tačiau panašūs įvykiai viešajame Belgijos sostinės transporte - bjauri ir liūdna kasdienybė. Tiesa, dažniausiai jie nesibaigia mirtimi... Kiekvieną išpuolį prieš metro, autobusų ar tramvajų vairuotojus, kontrolierius ir kitus sistemos darbuotojus lydi viešojo transporto streikai, vienai dienai paralyžiuojantys Briuselio gyvenimą. Sutapimas ar tendencija, tačiau pirmadienį iš Antverpeno į Charleroi vykusiame keleiviniame traukinyje buvo sužeista inspektorė, tikrinusi keleivių bilietus.

Baisu, kol nepasižiūri statistikos. Neseniai eurostatas paskelbė, kad Briuselis yra penktoje vietoje tarp pavojingiausių ES sostinių. Čia 100 000 gyventojų tenka po 3,09 žmogžudystes. Nuskambėjo nejaukiai kol nepažiūrėjom, kas šioje eilėje pirmauja. Spėkit, kas. Taip, būtent, pirmoje, vietoje, beveik dvigubai aplenkdamas Briuselį, puikuojasi Vilnius (7,9 žmogžudystės 100 000 gyventojų), mūsų numylėta sostinė. Po jos rikuojasi Talinas (6,03), Liuksemburgas (4,24) ir Amsterdamas (3,65). Tad pagalvojom, kad šiaip ar taip, čia gyvenam daugiau kaip du kartus saugiau, nei Vilniuj. Ar tai nėra gera priežastis ramiai miegot? Saugiausia ES sostinė - Malta.

Pabaigai dar paminėsiu, kad bendras žmogžudysčių lygis Belgijoje yra 1,87 nusikaltimų 100 000 gyventojų, kuris ūgtelėjo 2% nuo 2007 iki 2009 metų. Įdomu kodėl.

P.S. Susiduriantiems su judėjimo po miestą sunkumais rekomenduojama pasinaudoti taksi paslaugomis, pasidomėti tarpmiestinių traukinių ir autobusų maršrutais. Taip galima nukeliauti nuo Gade du Midi iki Schumann'o stoties, iki Gade du Nord ir pan. Nepavydžių tiems, kas važiuos į oro uostą - taksi paslauga nuo Eurorajono iki Zaventemo atsieis apie 30-40 eurų.

3 komentarai:

  1. Gaila, kad taip atsitinka...
    Bet is kitos puses tai yra neisvengiama mieste, kuriame tiek zmoniu.
    Beje, o kur autore jauciasi saugiau - Vilniuje ar Briuselyje?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Jazzile, gaila. Taip, kažkaip labai neteisinga.

    O autorė daugiau mažiau vienodai saugiai jaučiasi ir Vilniuj, ir Briuselyje ;) Kaip sako, mano viena miela ex-bendradarbė, jei savęs nesaugosi, tai visur bus pavojinga. Ir ji visai teisi, nes ir senųjų žmonių išmintis byloja, kad Dievas saugo tuos, kurie saugo save, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tiesa :)
    Bet visgi (nepaisant tu baisiu skaiciu) saugesne jausciausi Vilniuje :)

    AtsakytiPanaikinti