2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

Bemiegė Briuselio naktis - Nuit Blanche 2013

Pavadinimas toks - Baltoji t.y. Nemigos naktis. Ir skirta ji ne pagalvio kedenimui, kambarių vėdinimui, avelių skaičiavimui ir dar kokiai beviltiškai bandymo-užmigti-veiklai, o visai smagiems pasivaikščiojimams po naktinį Briuselį. Kai miesto sienas nusėja keistos projekcijos, praeivius vilioja iš skersgatvių sklindantys keisti garsai ir nutįsusios smalsuolių eilės ir atsiveria dienomis nė nepastebimų įstaigų, mokyklų ar praeities pastatų durys. Į sales, į bokštus, į požemius, į koplyčias ir į smalsulį. Trumpiau tariant, tai nereali proga pabraidyti po natinį miestą. Juo labiau, kad ruduo Briuselyje šiltas ir paprastai Nuit Blanche metu vis dar galima iki paryčių šlaistytis gatvėmis ar plepėti kokios nors kavinės terasoje. Toks, žinote, baisiai geras rudeninės nakties malonumas.

Nors pernykštė Nuit Blanche man patiko truputį labiau nei šių metų, tačiau ir ši buvo visai nebloga. Su Ramune apžiūrėjom Teisingumo rūmų kalno lifte apsigyvenusį žuviuką Nemo ir nusileidom tiesiai į Maroles kvartalą (šiais metais naktis miegoti neleido šiam senųjų biuselėnų rajonui).


Užkopėm beveik nepastebimais laiptais dedikuotais Fridricho Nyčės eilėraščiui "Mano žiaurumas" ir susitikusios Korneliją su Laurynu nutapsėjom į Petit Sablon aikštę, kur tikėjomės išvysti masinį šokį su kardais treneriais, bet žmonių buvo gana daug ir toje minioje šokį vedę vyrukai buvo nematomi. Tai likom nešokę.


Už tai akis paganėm į kitą visai dailų vyruką iš choreografinio performanso "Exhumea". Žinoma, domėjomės ir menu (jūs nepagalvokit), bet nuogas vyras irgi buvo beveik Adomas :)


Kultūrinę nakties kelionę užbaigėm "Marijos atsibudimu" ant Notre Dame de la Chapelle fasado, ant kurio lėtai mainėsi įvairių rasių ir amžiaus moterų, dėvinčių Švč. Dievo Motinai priskiriamus galvos apdangalus, veidai.

Buvo ir daugiau ką pažiūrėti ir ką pamatyti, bet manęs rytojaus rytą laukė mano pirmasis bėgimas, todėl Ramunė buvo tokia draugiška ir susitaikė su patrumpinta kultūrine nemiga.

Rekomenduoju visiems dar joje nebuvusiems. Nepamirškit, kad pačioje spalio pradžioje Bemiegė naktis Briuselyje!


9 komentarai:

  1. Žinoma, domėjomės ir menu (jūs nepagalvokit)! :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuogas vyras gatvėje, ar tai ne menas? Žinoma, kad taip ;)
    Šiaip labai smagūs tokie projektai. Gatvės lyg ir įprastos, bet kas jose vyskta, juk nepamatysi dienos metu ar šiaip eilinę dieną. Smagu. Reiks pasidomėti, gal ir Amsterdame kas nors panašaus vyskta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Be jokios abejonės, kad taip ;)
      Amsterdame tikrai vyksta Nuit Blanche festivalis - rugsėjo pabaigoje http://www.nuitblancheamsterdam.nl

      Panaikinti
    2. Dabar jau, lygtais, spalis... ir kodėl geri dalykai jau įvykę? :D

      Panaikinti
    3. Bus dar tų gerų dalykų :) Muziejų naktis pvz.- http://www.iamsterdam.com/en-GB/experience/what-to-do/whats-on/event-guide/november/museumnacht-amsterdam

      Panaikinti
  3. O vat manęs Liuksemburgo muziejų naktys nesužavėjo, tai dabar net nesivarginu eiti. O vat kokia Nuit Blanche kaip kad Briuselyje man visai patiktų.

    AtsakytiPanaikinti