2013 m. spalio 21 d., pirmadienis

8 priežastys aplankyti seniausią Briuselio rajoną - Anderlechtą

Kairiajame Senne upės krante išsidėstęs Anderlechtas - seniausias Briuselio rajonas. Jo teritorijoje yra rastos romėnų vilos liekanos ir frankų kapinynas. XII a. Anderlechte jau reziduodavo kanauninkai, o Aa ir Anderlechto lordai čia turėjo pasistatydinę dvarus. XIV a. Anderlechto teritorijoje vyko Brabanto grafo Liudviko II ir jo sesers Joanos kovos. Jis ją nugalėjo, bet po metų ji su Karolio IV pagalba vėl atsikovojo Briuselį ir titulus. 1393 m. Joana Anderlechtą prijungė prie Briuselio. XV-XVI a. laikomas Anderlechto kultūrinio gyvenimo suklestėjimo laikotarpiu, kurį nutraukė prasidėję Nyderlandų ir Prancūzijos karai. XIX a. Anderlechte apsigyveno daug naujakūrių. Čia steigėsi fabrikai ir jų darbininkams buvo statomi vadinamieji miestai-sodai.


Anderlechtas didžiuojasi, kad čia gyveno Erazmas Roterdamietis ir poetas Maurice Carême (Morisas Karemas), iš čia yra kilęs triskartinis Tour de France čempionas Philippe Thys (Filypas Tysas), diskotekos sumanytoja ir dainininkė Régine Zylberberg.

O štai čia - mano aštuonios priežastys, kurios galbūt ir Jus paskatins aplankyti šį šiaip jau gana šiukšliną Briuselio rajoną:

1. Erazmo Roterdamiečio namas.



Jame mokslininkas gyveno viso labo penkis mėnesius 1521 m., greičiausiai, kad pakeliui iš Liuveno į Bazelį. Šis XV a. viduryje statytas raudonų plytų kanauninko namelis su vaistažolių sodu yra vienas iš kelių tokių senų namų Anderlechte. XX a. pradžioje restauruotame mūrinuke galima apžiūrėti XVI a. baldų ir tapybos kolekciją, Erazmo Roterdamiečio darbo kabientą. Deja, jei norėsite išsamiau susipažinti su pastato ir kambariuose esančių eksponatų istorija, teks įsigyti gidą.

31, rue du Chapitre
1,25 Eur / asm.


2. Šv. Petro ir šv. Gvido (St Guy) bažnyčia.


Įdomiausi, mano nuomone, yra ne patys brabanto gotikos fasadai, bet po bažnyčios grindimis esanti kripta, kurios atskiri fragmentai (pvz., monolitinės kolonos) atkeliavę iš VI a. Manoma, kad dabartinė kripta - buvusi maldos vieta, ant kurios vėliau buvo suręstas gotikinis pastatas. Taip pat tikima, kad kriptoje esantis tuščias kapas yra (buvo?) iš Anderlechto kilusio šv. Gvido (ei, Gvido mama, Jums reikia aplankyti šitą bažnyčia ;)). Įėjimas į kapą yra gerokai nugludintas pas Gvidą keliavusių piligrimų.

Place de la Vaillance


3. Senasis beginažas.


Dabartiniai beginažo pastatai išlikę nuo XVI a., tačiau pats beginažas šioje vietoje buvo įkurtas dar 1252 m. Jame gyveno viso labo 8 beginės. Šiandien pastatus galima aplankyti nusipirkus bilietą į Erazmo Roterdamiečio namą. Arba atvirkščiai - galite pirmiau užsukti į beginažą, kur apžiūrėsite jo gyventojų buities ekspoziciją, o tuomet keliauti į beveik gretą stovintį Erazmo namelį.

8, rue du Chapelain
1,25 Eur / asm.


4. Porceliano (Porselein) gatvelė.



Spalvingi siauros Porselein gatvelės fasadai išmarginti Prevero, Meterlinko citatomis, Miro ir Šagalo reprodukcijomis. Panašių grožybių galima rasti ir kitose aplink centrinę Anderlechto aikštę besigrūdančiose gatvelėse. Rimbo citatomis ir Kandinskio reprodukcijomis išmargintas rue du Village namas Nr. 17, Klimto ir kitų autorių reprodukcijų aptiksite rue du Chapitre. Kaip ten bebūtų gaila, dauguma šių gatvės dekoracijų yra gana prastos būklės.

Rue Porselein,
17, rue du Village,
Rue du Chapitre,


5. Neuždengta Senne upės atkarpa.


XIX a. II pusėje po gatvėmis ir pastatais pakišta Senne (Zenne) upė keliose Briuselio vietose išlenda iš po požeminių skliautų. Vieną tokią atkarpėlę galite rasti Anderlechte, rue Vétérinaires, tarp degalinės ir geležinkelio viaduko, šalia seno vario gaminių fabrikėlio. Žinoma, nei upė, nei jos vargana pakrantė nėra estetiškai patrauklios. Priešingai, tai tarp šabakštynų, šalia automobilių plovyklos sruvantis užterštas upeliūkštis. O kažkada Senne buvo gana plačiai apraizgiusi dabartinį Briuselio senamiestį.

Rue Vétérinaires


6. Kanalizacijos muziejus (žinau,kad juokingai skamba) - dar viena vieta, kur galima pamatyti tekančią Senne upę (tiesa, jau gerokai išvalytą) ir seniausią jos požeminę atkarpą. Nesiginčysiu, tai tikrai pramoga "egzotikos" mėgėjams :) Juo labiau, kad sakoma, jog po Briuselio grindiniu gyvena 2 milijonai žiurkių, padedančių utilizuoti maždaug trečdalį į sistemą nuotekų patenkančių atliekų. Brrr.

Pavillon de l'Octroi - Porte d'Anderlecht
2/3 Eur / asm.



7. Gueuze muziejus - Cantillon alaus darykla. Vienintelė Briuselio mieste veikianti tradicinio briuselietiško alaus - lambic darykla.

56, rue Gheude 
6 Eur / asm.


8. Les Abattoirs d'Anderlecht arba Clemenceau turgus. Na, jei net nesiruošiant čia nieko pirkti - užsukti ir susipažinti, kaip ir kuo gyvena vietiniai Briuselio gyventojai - verta. XIX a. statytame paviljone buvo įsikūrusi pagrindinė miesto skerdykla. Iš to ir turgaus pavadinimas - les abattoirs.

24, rue Ropsy Chaudron



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą