2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

M.K. Čiurlionio paroda Gente


Įsibėgėja Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirta kultūros programa Briuselyje. BOZAR'e nuskambėjo Violetos Urmanos rečitalis, beveik nepastebėta praskriejo lietuviškos dokumentikos retrospektyva, M.K. Čiurlionio parodos atidarymas Gento muziejuje. Tikrai labai planavau užsukti į STYX'ą ir pasimėgauti poetine dokumentika, tačiau per mažai reklamos padėjo šį norą pamiršti. Gaila, tačiau tikiuosi, kad susirinko daugiau kino gerbėjų nei į "Auroros" peržiūrą, kurioje neskaitant mūsų su Nerijumi sėdėjo dar du žmonės. Vienas kantrus, kitas - ne, nes filmui įpusėjus susiruošė namo. Trumpiau tariant, net lietuvių bendruomenė Briuselyje nepridėjo Buožytės filmui sėkmės. Šiek tiek apmaudu, nes ekrane estetiškai pasakojama fantastinė meilės istorija buvo įvertinta Neuchâtel fantastinių filmų ir Karlovy Vary festivaliuose.

Todėl labai tikiuosi, kad MKČ kūrybos paroda Gento muziejuje bus tinkamai išreklamuota ir įpiršta skaitlingai auditorijai. Kad nebus apsiribota vien tik jos įtraukimu į renginių sąrašą pirmininkavimo svetainėje ir visa atsakomybė nebus perkelta parneriui - Gento muziejui - ant pečių. Jis atsivežė, jis išleido katalogą, tia tegu ir rūpinasi, kad kas nors tą parodą lankytų. Tiesa, kas dar užkliuvo besilankant parodoje, tiksliau muziejaus suvenyrų parduotuvėje - solidus, bet lietuvių kalba išleistas MKČ albumas. Na, nebūkime tokie naivūs, ar belgai pirks brangų albumą nesuvokiama kalba? Tegu jis ir išsamesnis nei muziejaus parengtas parodos katalogas, bet net reprodukcijų metrikos tik lietuviškos. Arba aš kažko nesuprantu, arba siunta knygų skirta Belgijos lietuviams. Ar ČDM neturi išleidęs albuvo anglų kalba?


Užsikalbėjau apie smulkmenas. O paroda? Apgalvota, nuosekli ir išties profesionaliai parengta, muziejaus ekspozicinės erdvės pakinkytos ekspozicijai, o ne priešingai. Malonu pasivaikščioti ir miške - tarp lubas siekiančių iš miedienos lakštų išpjautų aptakių medžių siluetų - skambant "Miške" įrašui. Ekspozicijos dalių aprašai trumpi ir taiklūs. Pagirtinas ekspozicijos išsamumas: galima susipažinti ne tik su garsiausiais kūriniais, bet ir su jų eskizais bei MKČ darytomis fotografijomis ir pagal jas sukurtais piešiniais. Tuo tarpu Gento muziejaus iš savų fondų parinkti palyginimai kontekstui atskleisti, mano manymu - retkarčiais silpnoki, neįsiliejantys į ekspoziciją.

Parodą aplankyti rekomenduočiau visiems, kurie nėra buvę ČDM sr NDG surengtoje Čiurlionio kūrybos parodoje. Taip pat siūlyčiau aplankyti ir tiems, kurie senokai besilankė Čiurlionio galerijoje Kaune. O jei Čiurlionis jums pažįstamas kaip savas pusbrolis - apsilankykite iš patriotizmo.


Muziejaus adresas
Fernand Scribedreef 1,
Citadelpark

Muziejus atviras lankytojams nuo antradienio iki sekmadienio, 10-18 valandomis.

Bilieto kaina (jei atmintis nemeluoja) - 8 Eur, bet už juos dar galėsite pasivaikščioti po nuolatinę muziejaus ekspoziciją.

4 komentarai:

  1. Nustebinai tu mane, kad taip abejingai buvo pažiūrėta į "Aurorą". matyt, palepinti lietuviai (o ir visi kiti) renginių gausa Briuselyje. Nes kiek girdžiu aplink, tai nemažai besiruošiančių į šio filmo peržiūrą Liukse.
    Aš pati šį filmą mačiau gerokai anksčiau privačiame "kino megėjų būrelio" rate. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. perlepinti perlepinti, duodu garbės žodį. Dabar tų renginukų, kurie net nebuvo įtraukti į oficialią programą, nors vežinu vežk. Kiekvienas mep'as iš savo reprezentacinių lėšų ką nors organizuoja - tiek save rodo, tiek lietuvius kūrėjus. Žiūrėsim, kaip bus su Barto reptrospektyva - jis gi dar sunkesnis nei lietuvių dokumentika ar Buožytė :)

      Panaikinti
  2. Keista, bet pavasarį per fantastinių filmų festivalį Briuselyje "Auroros" rodyme buvo pilna salė žiūrovų. Gal laikas ar vieta nebuvo itin patogūs?
    O į Gentą pasistengsiu nuvažiuoti, nors savaitgaliai dabar, per patį pirmininkavimo įkarštį, rodosi tokie trumpi... Tad tavo informacija itin pravers!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai visi gerbėjai jau buvo spėję pamatyti "Aurorą"... nes vieta - Briuselio centras, o laikas - ketvirtadienis-penktadienis - nėra nei labai blogi, nei labai geri ;)

      O taip, puikiai suprantu, kad pirmininkavimo savaitgaliai dažnama su jais susijusiam sutrumpėja iki vieno vienužio šetadienio.

      Panaikinti