2013 m. spalio 22 d., antradienis

Šiuolaikinio meno centras WIELS

photo by Ruta StK.

Yra Briuselyje toks geras daiktas, kaip WIELS. Toks tikras tikras šiuolaikinio meno centras įsikūręs buvusioje Wielman'o Ceuppen'o (Vylmano Siopeno) alaus darykloje. 1931 m. modernų bravorą pastatydino belgų architektas Adrien'as Blomme'as (Adrienas Blomas). 2008 m. pastatas buvo restauruotas ir įtrauktas į saugomų architektūros paminklų sąrašą. Šalia jo - viešas kolektyvinis sodas, už jo - geležinkelio linija, visai netoli - Midi geležinkelio  stotis.

photo by Ruta StK.

Įžengus į pastatą maloniai nustebina erdvus vestibiulis su dailiai žvilgančiais variniais alaus virimo katilais, užkandine, nedideliu knygynėliu ir bilietų kasomis. Ekspozicijoms skirti keturi balti pastato aukštai, kuriems savito patrauklumo suteikia industrinio dizaino detalės. Wiels'e taip pat įkurdintos 9 menininkų rezidencijos, skietos jauniems kūrėjams. Kas dar ten įdomaus? Kaip sako pats briuselietiškas ŠMC'as, tokių modernių industrinių statinių, kaip Wielman'o darykla, Briuselyje išlikę vos vienas kitas. Ir tie kiti, spėju, greičiausiai yra neprieinami neįeinami lankytojui. Todėl ir svetainės complex.com dizaino rubrikos autoriai WIELS'ą įtraukė į sąrašą tų muziejų, kuriuos derėtų aplankyti iki numirštant ;)

photo by Ruta StK.

Šiuo metu WIELS'e, neturinčiame jokios nuolatinės ekspozicijos, veikia dvi parodos. Sakyčiau, kad jas kaip ir būtina apžiūrėti. Tai Briuselyje gimusio tapytojo Walter'io Swennen'o (Valterio Sveneno) retrospektyvinė ekspozicija "So Far So Good" ir Petrit'o Halilaj'aus (Petrito Halilajaus) video-skulptūrinė instaliacija "Poisoned by men in need of some love". Tapyba, kaip tapyba, bet Halilaj'aus iš vielinių karkasų, purvo, drožlių ir visokiausių šiukšlių nulipdyti gyvūnų pavidalai žadina smalsumą ir nuostabą, kaip tikroviškai mėšlinos figūros perteikia kiekvieno sutvėrimo gyvūniškumą. Užsukit - turėtų patikti vaikams.

photo by Ruta StK.

WIELS adresas:

354, avenue Van Volxemlaan
1190 Bruxelles

Bilieto kaina 8 Eur, vaikams iki 12 metų - įėjimas nemokamas.

Wiels atviras trečiadieniais - sekamdieniais nuo 11:00 iki 18:00. Kiekvieno mėnesio pirmą ir trečią trečiadienį muziejus dirba iki 21 val. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą