2013 m. liepos 2 d., antradienis

Maatjes arba Maathesharing - sezonas prasidėjo!


Šiomis dienomis restoranų ir žuvininkų vitrinos pasipuošė skelbimais, kad atvyko pirmosios olandiškos sūryme mirkytos silkutės - pagal olandus vadinamos maatjes arba maatjesharing. Jei žvelgtumėme išimtinai proziškai, galėtumėme sakyti, kad tai paprasčiausios jaunos, lytiškai nesubrendusios silkės, maždaug 5 dienas mirkytos silpname druskos sūryme. O jei norėtumėme šiek tiek poetiškiau - tai sidabriškos, rausvu vidumi, švelniausios silkutės pasaulyje, penkias dienas nokintos ąžuolo statinėse. 

Kaip sako Wikipediamaatjes gaudomos Šiaurės jūroje, netoli Danijos ir Norvegijos krantų, nuo gegužės pabaigos iki liepos pradžios - prieš prasidedant silkių brendimo ir poravimosi sezonui. Tokio amžiaus žuvelės būna pačios riebiausios, kokios tik galėtų būti (šiuo metu riebalai sudaro apie 15 procentų jų kūno masės), o ikrai bei pieniai dar nebūna pradėję vystytis. Palyginus su mums įprastomis Atlanto silkėmis, maatjes yra maždaug 3-4 kartus už jas mažesnės.


Viduramžiais olandų išrastas silkelių korservavimo būdas naudojamas iki šiol (jei negalvosime apie tai, kad nuostabiųjų maatjes parduotuvėse galima nusipirkti visus metus). Prieš mirkant pašalinamos silkučių žiaunos ir viduriai, kurie apkartina sūdomą žuvį, tačiau paliekamos kepenys ir kasa, kurios brandinimo metu išskiria specifinius baltymus, suteikiančius žuvytėms savitą skonį. Sūryme išmirkytos silkutės nereikalauja jokio specialaus paruošimo - tereikia jas nulupti, išimti stuburą ir greta patiekti smulkinto svogūno. Šviežios maatjes yra sidabriškos, o jų vidus - švelniai rausvos spalvos. Jei žuvis atrodo pilka ir aliejinga - tokios pirkti nerekomenduotina, sena.

Jei Rasa šito nepaneigs, tai anot internetinių šaltinių, olandai tokias silkeles gurkia nė nepjaustytas arba susikomponuoja sumuštinį su pailga bandele (a la dešrainis, tik silkainis). Vokiečiai prie jų patiekia su lupenomis virtų bulvių arba juodos duonos ir grietinės-bruknių padažo. 


Jei norite maatjes paragauti Briuselyje, užsukite į užkandinę ar restoraną, kuris giriasi turintis šių žuvelių (tikrai mačiau vakar Saint Catherine aikštėje). Taip pat olandiškų silkelių galite įsigyti maisto prekių parduotuvėse arba turguose. Nežinau, kaip kituose, bet išdygstančiuose Châtelain ir Flagey aikštėse jų tikrai yra. Patikrinta ;)

8 komentarai:

  1. O aš vat vis nepasiryžtu šitų žuvikių paragauti. O jas dar valgo kaip įdomiai (parodomasis būdas): iškelia žuvį už uodegos ir nuo galvos pusės susigrūda gerklėn... :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O be reikalo - tikrai gardus daiktas :)

      Apie tokį valgymą esu daug girdėjus, bet matyti neteko - gal bus reportažas "Gyvenimo ypatumai Olandijoje"?

      Panaikinti
    2. Šiuo parodomuoju būdu valgo per kokias šventes tik, gatvėje valgo iš indelio. Aš, tiesa sakant , nespasiryžtu dėl kvapo, labai man jau smirdi tie prekybos kioskai. Jų pilna mieste ištisus metus. O šiaip olandiškos silkės saldžiarūgštės, bet ne gerąja prasme, bent jau man. Šios gi beveik šviežios, tai gal tikrai reiktų įsidrąsinti ;)

      Panaikinti
    3. Sakai saldžiarūgštės? Bet tai tos jau paruoštos, parduotuvėse? Nes šios mažylės, kiek esu pirkusi turguje ar parduotuvėj, tai visuomet būna gana artimos mūsų lietuviškai silkei, tik daug mažiau sūrios. Bet gal čia priklauso nuo paruošimo - kaip sakoma, kiek šeimininkių, tiek silkių?

      Panaikinti
    4. Parduotuvinės tradiciškai saldžiarūgštės, o gal šitos ne, reiks pabandyti. Aš apskritai be silkės galiu gyventi, o jei jau valgyti, tai valgyti lietuvišką sūrią :)
      O tau nesusidarė toks įspūdis, kad čia viskas mažiau sūru, viskas daugiau saldu ir saldžiarūgščia? Kaip parvažiuojam Lietuvon, tai viskas man kažkaip sūru, vandenį tik geriu ir geriu :D

      Panaikinti
    5. Aš pradžioje labai pasiilgdavau rūgštumo. To, kuris yra juodoje duonoje, rauginto pieno produktuose ir pan. O saldumo tai taip - per akis jo čia visur - ir leduose, ir kepiniuose - cukrų tai belgai mėgsta (kaip ir visa vakarinė-pietinė Europa). Bet vat, to saldžiarūgštumo tai aš nepastebėjau - gal belgai jo nemėgsta?

      Panaikinti
  2. Sitos nesaldziarugstes. Jos kaip ir mums iprasta silke, tik svelnesnio, ne tokio suraus skonio. As tai nenoriu ju uz uodegos imt valgant, nes rankos smirdes :D Todel pjaustau su peiliu ir sakute ir dazau i svogunelius toj pacioj dezutej. Silkainis irgi nieko. Labai rekomenduoju visiems isbandyt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Silkainio tai norėčiau... reiks šeštadienį leistis į pakalnę iki savo turgelio :)

    AtsakytiPanaikinti