2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Pavasaris žingsniuoja per Laekeno parką
























Beje, iškart pradedu nuo post scriptum, tai reportažas iš praeito penktadienio pasivaikščiojimo po Laekeno parką, kai visu smagumu švietė saulė, dangus buvo giedras, o parke šypsojosi mamos ir mes. Na, ne mudviejų mamos, bet mamos išvedusios po pievutę pasiganyti savo vaikus ir vyrus. Pastarieji gauta laisve akivaizdžiai džiaugėsi ir svaidė į orą skraidančias lėkštes, spardė kamuolius, laidė aitvarėlius bei bandė leisti motorinius lėktuvėlius. Smaguma, kitaip ir nepavadinsi.


Nuošaliau nuo šeimų, savo jausmais dalinosi jaunos ir kiek vyresnės porelės. Bučiavosi, mylavosi, saulei demonstravo apnuogintus kūnus ir prisimerkdami bandė išvengti kritiškų sargių mamų žvilgsnių. Ai, bet tam gi ir pavasaris, kad bitutės ir gėlytės turėtų ką veikti :)























O mudu nusprendėm baigti pažintį su Laekeno parku, nes iki tol buvom kelis kartus apėję kaimynystėje stūksantį Atomiumą, šalimais įsikūrusį Bruparką bei įžengę porą nedrąsių žingsnelių į kažkada buvusius karališkuosius medžioklės plotus.
























Kaip tvirtina mano kelionių vadovas, XI a. Laekenas tapo populiaria maldininkų kryptimi, nes buvo paskelbta, kad čia apsireiškė Švč. Mergelė Marija, bet daugiau niekur panašios informacijos neužtikau. Na, bet tebūnie taip, kaip sako "Almos litteros" gidas. O aš beveik drąsiai kirsčiau lažybų, jog šiandienos belgams ir Briuselio gyventojams šis parkas visų pirma asocijuojasi su karališkąja šalies šeima. Tai liudija ir parko Dynastie aikštėje iškilęs neogotikinis paminklas pirmajam Belgijos karaliui Leopoldui I, kuris norėdamas pagerbti savo žmonos Belgijos karalienės  Luizos Marijos Orleanientės atminimą, dabartinio Laekeno parko prieigose pastatydino Švč. Mergelei Marijai pašvęstą neogotikinę bažnyčią.






















Tačiau įspūdingiausius pėdsakus parko peizaže paliko pirmojo Leopoldo sūnus - Leopoldas II. Norėdamas sukurti kelionės po Pasaulį įspūdį, jis buvo užsimojęs parke pastatydinti įvairias šalis ir tautas reprezentuojančius statinius. "Didžiuoju statytoju" tituluojamam bei žiauria kolonijinio Kongo priespauda išgarsėjusiam karaliui pavyko įgyvendinti tik nedidelę savo plano dalį - parke iškilo įmantriai puoštas kiniškas paviljonas, japoniškas bokštas - nusižiūrėtas pasaulinėje EXPO parodoje 1900 m. Paryžiuje ir Bolonijos fontano su Neptūnu kopija (aukščiau esančioje fotagrafijoje).




































Kiniško paviljono architektas Aleksandras Marcelis interjerą suprojektavo Liudviko XIV ir Liudviko XVI stiliumi, o rytams jį priartino panaudodamas kiniškus apdailos elementus, kinų porceliano ir sidabro dirbinius. Tuo tarpu medinės eksterjero puošybinės detalės išties buvo kuriamos Kinijoje ir iš ten vežamos į Belgiją.






















Šiandien paviljone veikia Tolimųjų Rytų muziejus (eksponuojamas kiniškas porcelianas).


Kiti dėmesio verti objektai šiame parke - karališkoji 2,5 ha oranžerija (ją galima apžiūrėti balandžio-gegužės mėnesiais), jau minėtoji Notre-Dame bažnyčia - karališkasis mauzoliejus ir už jos įsikūrusios Laekeno kapinės, kuriose buvo laidojami turtingi, įtakingi ir talentingi belgai. Šiose Briuselio kapinėse gausu išskirtinės meninės vertės unikalių antkapių ir ne veltui, matyt, jos vadinamos "belgiškosiomis Père Lachaise kapinėmis". 





































Na, bet svarbiausia, ką norėjau pasakyti, kad jau tikras tikras pavasaris, nors šis savaitgalis ir nedžiugina šiluma. Žydi prieš savaitę dar tik nedrąsiai pumpurus išlukštenusios magnolijos ...
























...visomis spalvomis švyti tulpės, geltonuoja narcizai ...























... žiedus skleidžia vyšnios ir gudobelės, lapų skėtukus purena kaštonai...


















































... net lėktuvai - ir tie traukia į pavasarį.


6 komentarai:

  1. Gražu kaip.
    O pas mus, pas mus... šian ryte buvo -3 ir sniego! Jaučiu, pamiršo mus pavasaris :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Net nesitiki, kad pas Jus pavasaris dar toks užsispyręs... Na, bet nieko, įgaus jis čia jėgų ir už poros savaičių užgrius Lietuvą visu stiprumu! Plauks upeliai pilni purienų ir plukių žiedlapių, plėšys gerkles lakštingalos ir varnėnai. Ateis tas pavasaris :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. tą parką vis pravažiuodavau tarpmiestiniais traukiniais, be niekad negalvojau, kad ten tiek įdomybių ir žiedų!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva čiobreli, Laekeno parkas tikrai vertas apsilankymo. Tuo pačiu rekomenduočiau užsukti į netoliese esančią Notre-Dame bažnyčią ir karališkąją kriptą. Na, o jei bus noro - ir į minėtas Belgijos garsenybių kapines.

      Panaikinti
  4. Skaitau pernai metų balandžio 1 d. įrašą, ir taip apmaudu kad šiemet pavasaris toks vėlyvas... Iki Tavo nuotraukose užfiksuotų vaizdų dar teks mažiausiai kelias dieneles palūkėti... Bet į Laeken parką būtinai nuvažiuosiu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mh, dar teks.... Nor šiandien pastebėjau kad per naktį pradėjo skleistis medžių žiedai :)

      Panaikinti