2012 m. sausio 8 d., sekmadienis

Brusselicious - Briuselio gastronomijos šventė





























Ei, ei, ei! Nei daug, nei mažai - visus 2012 metus (su viena papildoma, 366-ąja diena) Briuselis atsiduos gastronomijos malonumams, į kuriuos žada įvelti visus miesto virtuvės profesionalus ir mėgėjus ragauti. O pasimėgauti baltakepurių šefų kūriniais kvies net 153 Briuselio restoranai. Na, ką. Intensyviai besidarbuojant (kad būtų už ką) ir vartojant virškinimą skatinančius fermentus (kad būtų galima dažnai), tikriausiai, kad įmanoma per metus  juos visus aplankyti. Jei skaičiuoti visiškai preciziškai, net rečiau nei kas antrą dieną - vienam restoranui galima būtų paskirti 2,3 dienos. Bet užsibūti vienoje vietoje, manau, neverta, mat mieste taip pat vyks įvairūs maistingi renginiai, pvz., skulptūrų, vaizduojančių skrudintas belgiškas bulvytes, šokolado plytelę, Briuselio kopūstus, midijas ar alaus taurę, atidengimai bei spalvingi ragavimo turai po miestą.





























Jei norisi kažko tokio, mažiau proletariško - galima užsisakyti vietas specialiai šiai šventei Electrolux įrengtame tramvajuje-restorane. Gal pavadinimas ir dvelkia nespalvotom istorijom apie traukinio Vilnius-Maskva vagoną-restoraną, bet pretenzingojo Briuselio tramvajaus interjeras nė iš tolo neprimena murzinų dizelinių traukinių. Atvirkščiai sterilus (prisipažinsiu, kad šioje vietoje man labiau patiktų gyvenimui prikeltas senas medinis tramvajus ir senamadiški "Metropolio" padavėjai baltomis pirštinėmis ir papūstais ūsais) ir šiek tiek futuristiškas restorano interjeras žada mažas įmantriai suraitytas patiekalų porcijas ir nepriekaištingą aptarnavimą. Ir dar gi, reikia tikėtis, kad šio tramvajau ratai bus dorai sutepti, o vaizdingu keliu besidriekiantis maršrutas bus sklandus, nes kitaip vertėtų pasiruošti galimiems vyno ir sriubos fejerverkams ant kelių ir krūtinių :)

Kitų gourmet malonumų kalendorių rasite pagal šią nuorodą. Jų tarpe puikuojasi šokolado meistrų pasaka apie šokoladą, paroda "Dinner's served! From field to plate" maisto patiekimo 2050 m. tema, vakarienė danguje su geriausiais pasaulio šefais, degustacijos ir kinas su "Cinematek", teminės vakarienės dinozaurų draugijoje, belgų barmeno sumaišyto kokteilio "Juodasis rusas" modernaus permaišymo konkursas, gegužės-rugsėjo mėnesiais Briuselio parkuose įsitaisę piknikai, virtuvinių filmų peržiūros ir kitos linksmybės.

Beje, oficiali gastronomijos metų pradžia bus paskelbta ryt, sausio 9 dieną, kai Grand place susirinkę visi Briuselio maisto profesionalai vienu metu į orą išsvies baltas virėjų kepures.

delfi.lt videoreportažas apie kepurių mėtymą :)

O pagal šią nuorodą rasite kelių labai briuselietiškų patiekalų receptus, kuriuos pristato tie patys šaunieji restoranų šefai. Pabandykit! 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą