2011 m. gruodžio 21 d., trečiadienis

Dinozaurų muziejus Briuselyje





















Na, gerai, iš tikrųjų tai šis didžiausias Europoje dinozaurų muziejus vadinasi Karališkojo Belgijos gamtos mokslų instituto Dinozaurų galerija, bet kalbos ekonomijos dėlei aš jį pavadinau šiek paprasčiau - Dinozaurų muziejumi.





















Muziejus įsikūręs visiškai šalia stiklinių euro-institucijų - vienu fasadu atsigręžęs į Leopoldo parką, kitu - į rue Vautier. Muziejaus kolekcija - įspūdinga: kelios dešimtys dinozaurų skeletų, gausus fosilijų rinkinys, pajuodę mamutų, akmens amžiaus briedžių skeletai ir neandartaliečių likučiai - viskas priklauso Karališkajam institutui. Neskaičiuojant gausybės iškamšų, džiovintų drugelių, vabalų bei galingo mineralų rinkinio.





















Galbūt Londono gamtos muziejus gali pasigirti ne ką mažesniais lobiais, tačiau briuselietiškasis muziejus pakeri ne tiek plikais kaulais, kiek išmaniai parengtomis ekspozicijomis, kuriose, pasitelkus liečiamus ir neliečiamus ekranus, žaidimus, veidrodžius, garso įrašus, spalvingą apšvietimą, muliažus ir kitas smagias priemones, pristatomas turtingas gamtos pjūvis - nuo sliekų ir laukinių blusų iki karvių, dramblių ir beždžionių. Su trumpais ir elegantiškais paaiškinimais (net keturiomis kalbomis) apie tai, kas yra tos fosilijos, kaip ir kur išliko dinozaurų kaulai, kaip gaminamos gyvūnų iškamšos ir kt.





















Ekspozicijose neapsiribojama vien tik gyvūnija. Parengtas puikus pasakojimas apie Belgijos vykdytus Arkties tyrimus, svarbiausias ekspedicijas, o ekranuose galima papildomai pasidomėti į šiaurę vykusių komandų meniu, dėvėtais drabužiais, atradimais ir surinktomis kolekcijomis. O specialioje vitrinoje puikuojasi kruopštus ekspedicijų laivo modelis.

Na, o neabejotinas galerijos perlas (koks ten perlas, tai milžiniški brangakmenių klodai) - dinozaurų galerija. Šiek tiek mistiška, šiek tiek šiurpoka, bet tuo pačiu - baisiai įdomi. Užmetus pirmą žvilgsnį kažkiek primena apsiblaususią kunstkamerą, pilną kaulų, keistai apsigimusių gyvūnų, agresyvių paukščių iškamšų ir nesuprantamos paskirties instrumentų.
















































Įspūdį paliko ir dinozauro 3D simuliacija - aukštesnis nei žmogaus ūgis ekranas iš kurio žvelgia arklio dydžio dinozauras. Pastarasis visaip markstosi, maivosi, sukinėjasi, kol neišlaikęs įtampos, piktai trinkteli galva į ekraną, kuris ima po truputį skilti... mačiau kaip žvėrį stebėjęs vaikas, po tokio dinozauro akibrokšto, patempęs lūpą bėgo ieškot mamos. Vadinasi - įtikina :)





















Beje, ar žinote, kodėl šioje Belgijos dinozaurų galerijoje tiek daug dinozaurų? O gi viskas prasidėjo tada, kai 1878 m., visai atsitiktinai,  Bernissart anglių kasykloje, 322 m gylyje, darbininkai Jules Creteur'as ir Alponse Blanchard'as aptiko didžiulius iguanodonų kaulus, kuriuos pradžioje apšaukė suanglėjusiais medžių kamienais. Per tris metus iškapstyti dvdešimt devynių gyvūnų palaikai buvo puikiai išsilaikę. Tai ne tik nudžiugino mokslininkus, bet ir sukėlė šiokių tokių trasportavimo problemų, mat kaulai buvo tokie dideli, kad prieš iškeliant į žemės paviršių, juos teko supjaustyti į mažesnes dalis (papratai rastąsias fosilijas ar kaulus apliedavo gipsu ir tokius perveždavo į laboratorijas). Plačiau apie kaulų išrausimą galite pasiskaityti šiame straispniuke arba apsilankę muziejuje, kur parengta patraukli iguanodonų atradimo, iškasimo ir parengimo eksponuoti istorija.

Beje, vienas kazusas. Pirmojoje ekspozicijoje iš dinozaurų kaulų buvo surinkti didžiuliai gyvūnai ir sustatyti tokiomis pozomis, kaip manyta juos vaikščiojus esant gyviems - stačiomis ant dviejų kojų. Šiandieninėje ekspozicijoje pajuodę dinozaurai irgi taip stypso, nes, matyt, yra sudėtinga (o gal ir nebeįmanoma) juos surinkti iš naujo.

Ai, dar vienas dalykas. Šie kaulai pajuodę ne todėl, kad buvo atrasti anglų kasykloje, bet todėl, kad nuo 1902 iki pat 1932 metų skeletai buvo eksponuojami atviroje patalpoje, visiškai neapsaugotoje nuo drėgmės ir temperatūros svyravimo. Eksponuojami tokiomis atšiauriomis sąlygomis dinozaurų kaulai pradėjo irti ir byrėti, todėl, bandant juos išgelbėti, skeletai buvo išmontuoti ir beveik ketverius metus mirkomi specialiame alkoholio ir šelako mišinyje. Tai va, tiek apie laukinę muziejininkytę :)

Muziejus adresas:
Vautierstraat 29

Muziejaus darbo laikas:
II-V - 9.30-17.00
VI-VII - 10.00-18.00

Bilieto kaina - 7 eurai.










































2 komentarai:

  1. Vienas geriausių ir įdomiausių muziejų einant su vaikais. Tikrai, vaikai nenuobodžiauja, nes šis muziejus nėra už stiklo... kaip daug kur būna. Čia daug dalykų yra pritaikyta pačiupinėjimui, paglostymui, kaip rašė Rūta su ekranėliais, mygtukais ir visokiais kitokiais įmantriais daikčiukais, kurie vaikus tarsi magnetas traukia. O kaulų galingumas net mane žavėjo... banginio pilve stovint tiksliai tilpčiau, dinozauro Rex'o tik gulsčiomis, o prie brachiozauro (?) kojos tai tik iki keliuko... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Banginio pilve keliautum kaip Jona į Ninevę, o Rex'o pilve, jaučiu, kad būtum sutalpinta netaisyklingos formos gabaliukais :)

    AtsakytiPanaikinti