2013 m. gruodžio 5 d., ketvirtadienis

Mano mėgstamos Briuselio šokoladinės

Kalbėti apie šokoladą Belgijoje - tai tikriausiai taip pat banalu kaip apie cepelinus Lietuvoje ir neišsemiama kaip apie pastą makronus Italijoje. Šokolado parduotuvėlių arba šokoladinių galima rasti kiekvienoje Briuselio prekybinėje gatvelėje ir aikštėje, jau nekalbant apie tokias turistines miesto vietas kaip Saint Hubert galerijos, senamiestis ar Grand Sablon aikštė. Trumpiau tariant, šokolado čia galima gauti visur ir visokio. Gero ir blogo. Juodo ir balto. Tiražuojamo fabrikėliuose ir lipdomo rankomis.

Šokolado gyvendami Briuselyje nepradėjo valgyti daugiau, bet pradėjom rinktis aukštos kokybės juodąjį. Aš išvis pamėgau briutą. Tiesą pasakius, tai Belgijoje net parduotuvinis "Cote d'Or" yra stipriai geresnės kokybės nei suvenyrinė "Rūtos" produkcija (deja…). Vat, kuo po trijų metų Belgijoje pradėjau bjaurėtis - tai burnoje į neaiškią košę virstančiomis kakavos ir sojos plytelėmis.

O štai čia šokoladinių ir parduotuvėlių sąrašas, kuriose lankomės, kai norisi šokolado:


Pas Frederic'ą Bloendeel'į užsuku tada, kai išsenka briuto atsargos. Jo šokolado parduotuvėlėje (Quai aux Briques arba Sablono aikštėje) perku Briuselio širdeles ir skrudintas kakavos pupeles. Šiuo metu mano Nr. 1 - Costa Rikos kakavos pupelės ir iš jų suspausti 100 procentiniai šokolado gabaliukai.

24, Quai aux Briques, 1000 Bruxelles


Taip pat šokolado plyteles retkarčiais perku pas Patrick'ą Roger. Ir dar į jo šokolado tvarinius pasicekavinu.

43, Place du Grand Sablon, 1000 Bruxelles


Jei norisi cukrutų vaisių šokolade - tuomet einu pas Laurent'ą Gerbaud'ą, nes jis tokius skanėstus pradėjo kurti dirbdamas Kinijoje ir jo butikyke šie yra nerealūs. Tikrai.

2D, rue Ravenstein, 1000 Bruxelles


Labai retkarčiais užsuku ir pas nerealųjį Pierre'ą Marcolini. Negalėčiau pasakyti, ką pas jį perku, nes dažniausiai tik ragauju, bet jo macarons ir praline - tai kažkas labai tokio. Ir karštas šokoladas (OMG).

1, rue des Minimes, 1000 Bruxelles


O prieš šventes ar laukdami svečių (ir dar su jais) važiuojam į Neuhaus'o išparduotuvę. Nežinau, ar reikia čia ką bepridurti :)

Postweg 2, 1602 Wlezembeek

5 komentarai:

  1. Ruta, aciu uz si grazu irasa, kuriam is mes neabejingi. As dar prideciau pora sokaladiniu (gal jos beje nepapultu i tavo megiamu sarasa, bet mano galva jos vertos demesio).
    Wittamer, ypac velykines ju kolekcijos:
    http://www.wittamer.com/en/index.php
    Passion chocolat:
    http://www.passionchocolat.be/passion-chocolat/index.php
    Beje, Côte d'Or boutique, salia Sablon baznycios yra taip pat dideliu skanumynu
    http://www.zone02.be/wca_digi/shop_detail/44/52840/Boutique-Cote-dOr.html
    :

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cia virsuje pasisake Vitalija:-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Vitalija, kad pasidalinai ir sau mielais šokoladiniais adresais! Prisipažinsiu, kad kai tik sumanau užsukti į Wittamer - tai jis kiekvieną kartą nedirbą… Tikra nedalia. Bet gal kaip nors susikaupsiu ir man pasiseks ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ui, kaip skaniai ta dėželė atrodo ! Lietuvoje labai patiko AJ šokoladas, bet belgai gi žinomi kaip geriausi šokolado meistrai (beje, AJ irgi gamino iš belgiško). Man, rodo, šokoladas tinka dovanoms visomis progomis, tik dovanojant prabangesnę dėželę reikia žinoti, kam dovanoti, bo dar sueis kaip supermarketinis… :D
    Kai būsiu Briuselyje, būtinai pasinaudosiu tavo sąrašiuku.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man AJ patiko iki kažurios tai dienos, kol nenusprendė į šokolado masę pridėti papildomų riebalų arba tol, kol nepradėjo importuotis pigesnio šokolado. Atsimenu jų pirmuosius saldainius, nuo kurių po to buvo sunku užmigti ir kurių tegalėjai suvalgyti 2-3 - buvo iš tikrai gero šokolado padaryti.

      Kai būsi Briuselyje - būtinai užsuk pas Gerbaud karšto šokolado :)

      Panaikinti