2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Moteriški antradieniai: Le Musée du Costume et de la Dentelle

Dar anais metais, tiksliau prieš pat jiems pasibaigiant, gimė tokia nereguliari tradicija antradieniais pusdienį praleisti besikultūrinant. Kadangi į kompaniją susibūrė šiuo metu nedirbančios sutuoktinės, antradieniai tapo moteriškais. Gruodį trise su Joana ir Indre nupėdinom į Karališkąjį dailės muziejų (jau nepamenu, ką mes ten matėm, bet buvo labai smagu), o aną antradienį penkiese (Joana, Laura, Ramunė su Gintare ir aš) paėmėm Briuselio kostiumo ir nėrinių muziejų.


Muziejus - kaip muziejus. Negaliu sakyti, kad labai nustebino ar guostis, kad nuvylė (net tikriausiai, kad eičiau pažiūrėti kitos, naujos ekspozicijos, kurios reikėtų tikėtis kovo pabaigoje arba po Šv. Velykų). Man asmeniškai jis pasirodė toks mažokas, tačiau keičiama ekspozicija parengta tikrai profesionaliai, neperkrauta pasikartojančiomis detalėmis ar ilgais istoriniais tekstais. Eksponuojami XVIII a. moterų ir vyrų kostiumai, apatiniai drabužiai ir korsetai ir visi inžinerijos stebuklai, išlaikantys pageidaujamą kūno formą, vaikų rūbeliai, batai, vėduoklės, skrybėlės, nėriniai ir jų nėrimo technologijos. Ir galiausiai - kostiuminių filmų, kuriuose galima pasigrožėti XVIII a. kostiumais, asorti. Neužsirašiau pavadinimų, bet tie, kurie liko galvoje, tai - Gabriel'io Aghion'o "Le Libertine" su Vincent'u Perez'u ir Stanley Kubrick'o "Barry Lyndon". Abu šiuo filmus esu mačiusi ir rekomenduoju juos pažiūrėti, jei Jums jie dar nematyti. Abu skirtingi, bet savaip puikūs, o "Barry Lyndon" dar gi ir išties etapinis filmas S. Kubrick'o filmografijoje.


Na, bet grįžkim prie muziejaus. Jei sumanysit apsilankyti - būtiniausia informacija:



rue de la Violette 12 
1000 Bruxelles

Atidarytas 10-17 val. (nedirba trečiadieniai).

Kaina -  4 eurai. Jei su gidu - 65 + 3 eurai už kiekvieną bilietą (manau, kad einant didesnei kompanijai tikrai verta pasiimti gidą, nes jis papasakoti ne tik ką dėvėjo konkrečios epochos damos ir daminai, bet ir paaiškintų kodėl). Tą pačią dieną lankantis miesto rotušėje, Briuselio miesto muziejuje arba archeologijos-istorijos ekspozicijoje "Bruxella 1238" - taikoma 1 euro nuolaida visiems kitiems bilietams. 

Šiuo metu veikia ekspozicija, skirta XVIII a. madai "La mode du XVIIIe siècle", prieš tai buvo galima pasigrožėti  "Matière Haute Couture" (studentų 2012 m. pavasario-vasaros J.-P. Gaultier kolekcijai kurtais darbais, skirtais A.Winehouse atminimui). Pastarosios, deja, mes muziejuje jau neberadome...


Jei Jums būtų įdomu - muziejuje taip pat vyksta mados pamokos - "Leçon de Mode". Kaina 10 Eur vienam žmogui (paskaita, kokteilis, vernisažas), būtina rezervuoti vietą lecondemode@gmail.com

Sausio 28 d. 19.15 val. "No 1 White Drama" - 2012 m. kolekcija Comme des Garçons. 

4 komentarai:

  1. Na, galėčiau tik pavydėti tų moteriškų antradienių. Žinoma, baltu pavydu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. nors mažiukas tas muziejus, bet man patiko, gal kad seniai buvau buvus kur nors ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man, prisipažinsiu irgi - tai ir neradau prie ko čia daug prisikabinti :) nes galvojau galvojau, kas ten man galėjo nepatikti ir nelabai sugalvojau. Gal, kad tik toks mažas :)

      Panaikinti