2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Brussels chocolate week / Šokoladinė Briuselio savaitė

Kas lankėtės Briuselyje ir nepirkote lauktuvių šokolado - pakelkite ranką. Jei pakėlėte - tai tikriausiai tik todėl, kad nespėjote užsukti į šokolado parduotuvę, o oro uoste buvo nutįsusios kilometrinės eilės ir vėl neliko kada pagriebti plytelę kartaus skanumyno. O tie, kas mėgstate šokoladą, tikrai žinote, kad Belgijoje gaminamas beveik kad geriausias šokoladas pasaulyje. Neuhaus'as, Godiva, Leonidas ir nerealusis Marcolini, Wittamer... o dar visa eilė nepriklausomų šokolado gamintojų ir visa Briugės šokoladininkų gildija. Mmmm.... juodas, pieniškas, baltas. Su riešutais, su džiovintais vaisiais, karamele, druska, kuberdonais, mėtomis, čiobreliais, čili ir juodaisiais pipirais. O dar visa įvairovė pralinė - su viskuo. Tikriausiai, kad taip pat neperlenksiu lazdos sakydama, kad Belgija ir Briuselis daugeliui pirmiausia kelia saldžias mintis apie šokoladą ir alų, ar ne? Tad šokoladinė Briuselio savaitė (Brussels chocolate week) atėjo pačiu laiku, kad praskaidrintų nuolatos apsiniaukusio dangaus keliamą slogulį.



Šiandien prasidėjusi saldi savaitė startavo tiesiai į Gineso rekordų knygą. Prieš pat vidurdienį buvo atidengtas Andrew Farrugia sukurtas 34 m ilgio šokoladinis traukinys - keliolika vagonų į vieną pusė tempiamų senovinio garvežio, o į kitą - modernaus lokomotyvo. O vagonuose - vežama uoliena, sijos, skrynios, tvirtai pririštos statinės. Andrew nulipdė ir vagoną-restoraną, kuriame, pro praskleistas užuolaidėles, matyti padengti staliukai! Šalia - vagonas-virtuvė, už jos rikiuojasi visa eilė paprastų keleivinių vagonų pritemdytais langais (o įsivaizduojate koks kvapas, kai persisvėręs per apsauginę tvorelę bandai iš arčiau nufotografuoti ornamentuotą traukinį?!).



Bet Ferrugia traukinys - tik šokoladinio ledkalnio viršukalnė. Visą savaitę Briuselyje vyks šokolado ir šokoladinių skanėstų gamybos ateljė, specialūs degustavimo vakarai kakavos ir šokolado muziejuje (kuris, beje, organizuoja ir šokoladinius pusryčius) bei teminės ekskursijos po miestą. Taip pat Briuselio gastronominių metų programoje dalyvaujantys restoranai šią savaitę siūlo paragauti specialiai pritaikyto šokoladinio meniu





Specialiai šiai savaitei CERIA/COOVI mokyklos studentai sukūrė išskirtines šokolado plyteles: juodo šokolado su kriek'u (vyšniniu alumi), pieniško šokolado su speculoos'ais (prieskoniniai belgiški sausainiukai) ir balto šokolado su kriaušėmis. Šokolado plyteles pagamino šokoladininkė Anne-Marie Nihoul. Čia rasite adresus, kur galima įsigyti šių šokolado plytelių.




O pati geriausia naujiena - šokoladinis bilietas - tekainuojantis tik 5 eurus, bet atveriantis duris pas visus šokolado gamintojus, šią savaitę rengiančius degustacijas (genealu, ar ne?). O užsukti galima pas Wittamer, Pierre Marcolini, Jean Philippe Darcis, Godiva, Vandenhende, Laurent Gerbaud, Delacre ir kiti.


Peržvelgus programą, sau pasižymėjau kelis dėmesį patraukusius renginius, kurie galbūt patiks ir Jums:

Antradienis

Šokoladas ir gastronomija
Šokolado ir kakavos muziejaus organizuojamas šokoladinių užkandėlių ragavimas šokolado meistro Laurent Gerbaud ateljė. Šokoladas ir alus, šokoladas ir prieskoniai, šokoladas ir...

Lapkričio 20 d. 18-20 val.
Kaina 20 Eur/asm.
Kalbos: olandų, prancūzų, anglų.


Ketvirtadienis



Šeštadienis 

Lapkričio 24 d. 9.30-11.15 val.
Kaina 15 Eur suaugusiems lankytojams ir 11 Eur vaikams.
Kalbos: olandų, prancūzų, anglų.

Šokoladas ir literatūra. 
Šokolado ir kakavos muziejaus organizuojama ekskursija po Briuselio senamiesčio memorialines vietas, kur gyveno ir lankėsi Briuselyje gyvenę literatai, neatsisakydavę gabalėlio (na, gerai vieno, antro, trečio gabalėlio) šokolado.
Lapkričio 24 d. 14-17 val.
Kaina 15 Eur suaugusiems lankytojams ir 11 Eur vaikams.
Kalba - prancūzų.


Sekmadienis

Šokolado ralis
Šokolado ir kakavos muziejaus organizuojamas detektyvinis ralis po Briuselį besivaikant šokoladinių asociacijų.
Lapkričio 25 d. 14.30 val.
Reikia turėti mobilų telefoną, į kurį bus siunčiamos užuominos.
Kalbos: olandų, prancūzų, anglų.

Lapkričio 25 d. 14.30, 16.00
Kaina 15 Eur/asm.

Daugiau ateljė rasite čia.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą