2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Clemenceau turgaus mėsos paviljonas


Jokia naujiena, kad Briuselyje ir visoje Belgijoje yra gana brangūs maisto produktai. To brangumo bandantys išvengti net nepatingi kartą į mėnesį nuvažiuoti į artimiausią Vokietijos miestą, iš kurio parduotuvių namo parsiveža kalnus mėsos, kiaušinių, šokoladų, geriamo vandens, šampūnų ir kraiko katėms. Nes pigiau. Ir tikrai, kad pigiau - gal kokiais 30 proc., priklausomai nuo pasirinktos prekės. Bet pati savom akimis gavau įsitikinti, kad tie patys "Rittter sport" šokoladukai Vokietijoje kainuoja maždaug 30-40 eurocentų pigiau. Va, tai tau.

Bet didžiausi verksmai kyla ne dėl šokoladukų, o dėl daug rimtesnio mitybos pilioriaus - mėsos. Sako, kad Vokietijoje pigiau ir parsivežę mėnesiui užkemšą ta mėsa šaldyklius. Pigiau tai pigiau, bet keista retkarčiais, kad didžiausi taupuoliai nebūna atradę turgaus. Nes ai, o ten švaru? Nes ai, reikia derintis prie darbo valandų, nes ai, nemoku kalbos, nes nu ai, tik Vokietijoje pigiau.


O vat, ir ne. Didžiausiu tituluojamame Clemenceau mėsos turguje šviežia jautiena, kiauliena, aviena ir paukštiena (vištos ir kalakutai) yra pigensė 30-50 proc. nei prekybos centruose. Jei "Delheize" už nukelnėtą triušį tektų pakloti apie 10-11 Eur/kg (o jei jis pagautas parke - 15 Eur/kg), tai turguje triušiukus pardavinėja po 5 Eur/kg. Gražūs, rausvi, su pridėtomis nuosavomis kepenėlėmis, tik nesupakuoti į traškią plėvelę, kaip parduotuvėje. 

Šiandieninė mūsų medžioklė buvo  kana kukli: už keturis šoninės gabaliukus turguje sumokėjau 2,64 Eur (ir tai, jaučiu, kad užtaikiau "ant" brangesnių), o už pusantro kilogramo karkutę - 3,65 Eur. Galime suskaičiuoti, kad mėsos ketveriems pietums (ir tai yra užtektinai mėsos dviems žmonėms visai savaitei) įsigijau viso labo už 6,29 Eur. Manau, kad tikrai neverta važiuoti į Vokietiją. Juo labiau, kad apsilankę turguje, rasite ir tokių greitai parduotuvėse išgraibstomų subproduktų, kaip širdys, kepenys, inkstai, uodegos, skrandžiai, plaučiai ir kt. vidinių grožybių, kaip pavz., rankos ilgio jaučio šonkauliai (turiu mintyje vieno šonkauliuko ilgi - net neįsivaizduoju, ką su tokiu galima daryt - išmainyt į beisbolkę?).

Jei dar nesilankėte turguje - užsukit.O susikalbėti padės rankos - bakstelsit į trokštamą gabalėlį ir parodysit pirštais, kiek jums jo atpjauti ar kiek gabalėlių pasverti :)

P.S. Dabar tik supratau, kad už savaitės vaisių ir daržovių krepšelį suplojom pustrečio karto daugiau - 15 Eur. Pirkom: puskilogramį pupų ankščių, porą kilų pomidorų, keturis baklažanus, kilą raudonųjų slyvų ir tris kilus vyšnių (už šias palikau 8 pinigus). Tai va, tiek.

9 komentarai:

  1. Ruta, aciu uz nuoroda. as jau irgi pradedu dairytis, kur cia Belgijoj galima normalesnes ¨materia prima¨ nusipirkt. butinau patikrinsiu ta Clemenceau. Tik pasakyk, ar ta mesa pakankamai sviezia? O jei nelabai sviezia, tai gal teisingoj temperaturoj fermentuota? Nes paprastai tose Briuseliaus mesinese ji nebuna sviezia, ir deja, jau tikrai ne fermantavusis per ta laika. Nekoks pirkinys.
    Gal zinai gera zuvies turgu? As tik Zeebruge zinau gera zuvies parduotuve. bet parduotuve tai ne turgus. Ir i Zeebruge daznai neprivazinesi. Nors aisku, galima menesiui uzsipirkt.
    Bet gi juk koks kaifas po turgu vaiksciot ir grobi rinktis! Karta per menesi mazoka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, normali ta mėsa :) tiek vaizdas, tiek kvapas nekelia jokių įtarimų. Paviljonas dengtas, švarus, pardavėjai apsirengę švariomis uniformomis, su kepurėmis, pirštinėm. Prie vienų prekystalių rikiuojasi ilgesnė eilės, prie kitų - trumpesnės, bet mėsa tikrai normali. Žinoma, nėra pakabintų gyvenimo aprašymų, kur tie jaučiai gyveno, kuo mito ir kuo buvo girdyti, bet sprendžiant iš šonkaulių dydžio, jie turėjo turėti balkšvą kailį ir sverti toną ar pusantros, kaip ir belgų mėlynieji galvijai. Pardavimui paruošta mėsa laikoma šaldytuvuose-vitrinose. Vienu žodžiu, aš kažkokių baisių pastebėjimų tikrai neturiu. Norint geriausios kokybės, tikriausiai reikėtų turguje atsirasti iškart nuo jo darbo pradžios - tada turėtų būti didesnis pasirinkimas. Na, taip pat kaip Lietvoje.

      Netoli mūsų yra visai smagi mėsinė, kur nuolatos stumdosi minia mėsos mylėtojų, bet aš, gėda prisipažinti, nieko ten dar nepirkau, nes ... tingiu toj eilėj stovėt :)

      Žuvies ... hm. Esu pirkus Midi turguje iš vieno žuvininko ir Flagey aikštės turguje. Na, šviežia žuvis buvo - ir iš akių, ir iš kvapo matėsi/jautėsi. Pardavėjas žuvį, man pageidaujant, pats nuskuto ir išdarynėjo. Clemenceau taip pat yra nedidelis žuvies paviljonėlis (ar veikiau du stendai). Žuvį pardavinėja visokią. Bet šįkart nieko nepirkau, nes mėsos jau turėjau, o pirki ir šaldyti - nesu linkus, geriau jau lišną kartą į turgų nuvažiuosiu ar sumokėsiu "Deheize'ui" už jo artumą :)

      Panaikinti
    2. Kai važiuosi tos žuvies į Zeebriugę - nusirašyk adresą - gal ir mes apsilankytumėm ;)

      Panaikinti
    3. Nereikia nei vaziuoti, anei uzsirasyti. Mintinai pamenu. Stai linkas: http://www.cityplug.be/fr/Knokke-Le-Zoute/HLFKDIDP_Alimentation_Bamar-Fish.html

      Ji yra prie sportinio jachtu uosto. Labai smagu ir siaip ten pabludyti, jei su jachta neplauki. Kai plaukdavau, tai visalaik su vietiniais 'jureiviais' uzsukdavom ten. taip ir suzinojau.
      Geriau vaziuoti penktadieni, nei sestadieni (mat bus vakarykscio vezimo). yra ten visokiu juros sraigiu etc, virtu, skanu labai.

      Panaikinti
    4. Būtinai reikės užsukti, nes ir prie jūros jau senokai buvom :)

      Panaikinti
  2. Ruta, pasiskaiciau apie tamstos restoraninius nuotykius ir dristu parekomenduoti viena mano mylimiausiu virtuviu/sefu/restoranu. Tai Blue Elephant Brussels. Imetu cia adresa http://www.blueelephant.com/brussels/

    Man maloniausia eiti sekmadienio brunchui. Tuomet ragavimo galimybes yra maksimalios. Buna paruostas svediskas stalas, eini ir renkiesi. Anciu kepeneles buvo kazkokia kosmine virtuves aukstuma. Gaila, tiksliai pavadinimo neatsimenu. bet rekomenduoju.
    Pas mane namie tai jau pilna Blue Elephant produktu, is ju jau gaminu puikiausia kari. Bet ne tu pusfabrikaciu, kur reikia tik pasildyti ir ju pilna Delitraiteur. Ne, perku tik prieskonius pacius.

    O darbo pietums rekomenduoju Bonsoir Clara Briuselio centre. Jie turi darbo pietu pasiulyma ir tai buna tikrai puikus ¨deal¨.

    O tavo nuotykiai su grybais mane tikrai suzavejo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Eugenija, už rekomendciją! Reikės prie progos išbandyti, nors turiu prisipažinti, kad ne per seniausiai supratau, jog nesu didelė Thai virtuvės gerbėja. Bet vis tiek, pažadu išbandyti :) Duodu "klyką" ;)

      O grybai... žinok, duodu liežuvį nukirpti, jei tik patinka grybai - tikrai patiks ir tai, ką ruošia grybų šefas ;)

      Panaikinti
  3. Šitas turgus ir man patinka, važiuoju beveik kas mėn. nes ir iš turgaus prisiperkam mėsos ir į šaldiklį, kad nereiktų pastoviai... tik tokių vaisių ir daržovių aišku tiek ilgai neužtenka, savaitei, bet ir tai smagu.
    Ir dar man labai patinka ten vienas vištienos pardavėjas. Perku tik iš jo, marokietis gal koks,ar kažkas iš "tų kraštų" visada sako "where have you been, i missed you" xixix lygtais jis prisimena kada buvau paskutinį kartą, o gal ir prisimena, nes vis galvoja,kad aš iš Lenkijos ir bando lenkiškai kalbėt, bet nesvarbu vistiek malonu :D ir dar nuolaidą duoda, ir višta švieži.

    Dėl kalbos, kad jie ten visi beveik angliškai kalba, kas kitaip nesusikalba, arba bent jau tikrai pirštais susirodai.
    Ir kainos, tikrai patinka. Jautiena ~6 eur tai kur norėt, pardėj 50 proc daugiau, o jau nekalbu apie avieną....

    vat tik ko nerandu, tai vištienos faršo, keista šiaip.. jį tik iš makro perku, kitur neatradau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Štai, kaip rekia dirbti su klientais - iš širdies, kad visada sugrįžtų :)

      Iš vištienos maltos/smulkintos mačiau tik šviežias vištienos dešreles, bet sveriamos - tikrai, kad ne. Mane tik nuvylė, kad nėra kokios nors antienos ar zasienos, a nei jų kepenėlių :(

      Panaikinti