2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

Ką daryti jei Briuselyje Jus apvogė?

Foto iš čia http://www.flickr.com/photos/saigneurdeguerre/5466155982/in/photostream/ 























Ką daryti, jei pastebėjote, kad iš kišenės dingo piniginė su visom banko kortelėm ir asmens dokumentais arba kažkoks niekšas nuo baro kėdės nušvilpė ten kabėjusią rankinę su namų raktais, ta pačia pinigine, telefonu ir dar keliomis mielomis smulkmenomis? Na, galima išvardinti kelis Jums žinomus keiksmažodžius ir tada pult blaškytis ir karštligiškai žvalgytis aplinkui, galima, išvardinus tuos pačius keiksmažodžius, kreiptis pagalbos į kavinės administratorių ir dar galima praleisti momentą su keiksmažodžiais, pasidairyti dėl viso pikto po stalu - ar rankinė, jai vienai suprantamu būdu, neatsidūrė ten, tada kreiptis į kavinės administratorių, kad jis užrašytų jūsų prie staliuko praleistą laiką (jie šitai gali nustatyti pagal pirmo priimto užsakymo laiką). Taip pat dar galima paklausti, ar kavinėje yra įtaisytos stebėjimo kameros - ši informacija gali praversti policijai.

Iš savo vakarykštės patirties galiu pasakyti, kad trečias variantas yra efektyviausias. Taigi, užsirašot tikslų kavinės pavadinimą ir adresą, savo joje praleistą laiką ir drožiat iki artimiausios policijos nuovados (adreso galite pasiteirauti toje pačioje kavinėje). Ten budinčiam policininkui  pasipasakojat apie savo nesėkmę (labai jo nenustebindami, nes Briuselyje per parą įvyksta daugiau kaip tūkstantis smukių vagysčių ir įsilaužimų), užpildot pranešimo apie vagystę formą (ją galite pildyti vietoje, galite - ir namuose, o vėliau atnešti į tą pačią nuovadą). Tada policija išduos antspauduotą pažymos apie pradėtą bylą kopiją bei pažymą ambasadai apie tai, kad Jūsų dokumentai buvo pavogti. Su šia pažyma keliaujate į  ambasadą, kur vėl pasisakote, kad jus apvogė ir gaunate užpildyti dvi formas: pranešimo apie prarastą asmens dokumentą ir prašymą pripažinti negaliojančiu prarastą vairuotojo pažymėjimą. Paliekate ambasadoje ir policijos išduotos pažymos bei asmens dokumento (jei turite kokį kitą - pvz., pavogė Jūsų ID kortelę, bet dar liko pasas) kopijas. O toliau jau ambasada rūpinasi Lietuvos atsakingoms institucijoms pranešti apie prarastus dokumentus.

- Jei praradote asmens dokumentą, su kuriuo turėjo artimiausiu metu keliauti (ir jis jau buvo įrašytas registruojantis skrydžiui), tuomet skrydžių bendrovę reikalinga telefonu informuoti apie pasikeitusį asmens dokumento tipą ir numerį (ir jei neklystų, ambasada tokiu atveju išrašo atitinkamą pažymą).

- Jei praradote asmens dokumentą, o Jums reikia grįžti į Lietuvą - ambasada išduoda kelionei į Lietuvą skirtą laikiną asmens tapatybę liudijantį dokumentą - asmens grįžimo pažymėjimą, kuris galioja 15 dienų nuo išdavimo.

- Jei praradote asmens dokumentą ir esate registruoti Belgijoje, naują dokumentą galite užsisakyti per ambasadą.

- Jei praradote asmens dokumentą ir esate registruoti Lietuvoje, bet gyvenate Belgijoje, užsisakyti naują dokumentą galite tik Lietuvoje.

- Jei praradote Belgijos karalystės išduotą asmens dokumentą, jį galite užblokuoti paskambinę DOCSTOP telefonu 00800 2123 2123

- Jei praradote vairuotojo pažymėjimą, bet Jums reikia automobiliu grįžti į Lietuvą - ambasada išduos konsulinę pažymą, skirtą grįžimui į Lietuvą. Ši pažyma galioja 30 dienų nuo išdavimo dienos.

Kitas svarbus dalykas - kuo greičiau pasistenkite užblokuoti visų pavogtas banko, internetinės bankininkystės, degalų ir visas kitas korteles, kuriomis pasinaudoję, taip vadinamieji, tretieji asmenys gali Jums pridaryti finansinių nuostolių. Visas Belgijoje išduotas banko korteles galite užblokuoti paskambinę CARDSTOP telefonu +32 70 344 344


Policija
Briuselio policijos nuovadų adresai, telefonų numeriai;
Briuselio policijos internetinė svetainė;
Pagalbos telefonų numeriai;
Jei patyrėte agresiją, galite kreiptis į pagalbos aukoms centrą.
Visoje Europos Sąjungoje galiojantis pagalbos telefonas 112

Ambasada
Adresas: rue Belliard 41-43, 1040 Bruxelles
Telefono numeris: +32  2401 98 95
Darbo laikas: I-IV 9.00-18.00, V 9.00-16.45; pietų pertrauka 13.00-14.00

Taip pat veikia vieninga konsulinės pagalbos teikimo sistema visose LR ambasadose, t.y. jeigu jums reikia skubios konsulinės pagalbos skambinkite telefonu (Lietuvoje): +370 5 236 2400 – darbo dienomis 8.00-21.00 val., švenčių ir poilsio dienomis: 8.00-17.00 val.

Taigi, saugokite savo daiktus, nesinešiokit su savimi didelės grynų pinigų sumos ir atminkite taiklią lietuvišką patarlę - ir gudri višta užpakalį susidilgina :)

P.S. O mane vakar apvogė prie Merodes metro esančioje kavinėje "La Terrasse". Pasikabinau rankinę ant kedės atkaltės, uždengiau striuke ir pasinėriau į malonius pašnekesius ir diskusijas. Pradėjus stirti striukę užsimečiau ant pečių, o rankinę - palikau... To skrybėle pasidengusiai juodaplaukei žmogystai ir užteko, kad praeidama pro šalį nusineštų mano numylėtą "Desigual" rankinę. Laimei, nieko joje daug nebuvo, neskaitant grynųjų pinigų išalkusios piniginės su visokiom kortelėm ir nuostabiuoju USB raktu-kortele, su įrašytomis pernykštėmis spalvingų Velykų akimirkomis ant Verpetkalnio, namų raktai, krūva tušinukų ir metro bilietas su neišnaudotais keturiais kartais - tai ir bus didžiausias tų niekšų grobis.

P.P.S. Įvertinusi pasekmes, matau ir pliusą - gavau progą su policija pašnekėti prancūziškai :)

P.P.P.S. Kai kada nors būsiu labai garsi asmenybė ir mano gyvenimą tyrinės archyvų knisliai, jie tikrai atras Briuselio policijos bylą apie mano pavogtą rankinę ir dokumentus. Ir galės patenkinti konstatuoti, kad matyt ta garsi asmenybė buvo retkarčiais požioplė ir mėgdavo pavasario pavakariais su vyru ir draugais (ačiū Jiems už palydą iki nuovados!) sėdėti lauko kavinėse.

Na, paskutinis P.P.P.P.S. Policijos pareigūnai puikiai kalba angliškai :) o kavinės administratorius paslaugiai ir su užuojauta suteikė visą informaciją apie mūsų apsilankymą. Et, greičiausiai, kad ne šiaip sau ten tos kameros įtaisytos :) Na, bet c'est la vie ir always look on the bright side of life ;)


11 komentarų:

  1. Smagiai pasisupau kėdėje su "always look on the bright side of life" ;) Labai gaila, kad tam skrybėliuočiui prireikė tavo metro bilietėlių, kitaip gal net nebūtų susidomėjęs tavo rankine... :) Šiaip aišku džiaugiuosi, kad jo grobis nedidelis, bet vis tiek širdį skauda dėl tavo mylimų daiktelių netekties...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, bet keik gi ten beprigailėsi :) Kaip sako mano tėtis tokiais nepataisomais atvejais, reikia nurašyti į nuostolius. Ir tikra tiesa. Kita vertus, kaip sakė Joana, bus proga naujai rankinei :) O tai damai madai skrybėliuotei, matyt baisiai reikėjo nuo Merodes kažkur pavažiuot metro :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, kaip bebūtų, vis tiek nemaloni patirtis... Ir rūpesčiai. Užjaučiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Neringa ;) Rūpesčiai tai taip, bet ką darysi. Esu gyvenime patyrus ir didesnių nuostolių - vat, iki šiol kai pamatau nuotraukose raudonus universalius miesto dviračius "merida" su juodais sparnais - taip ir suspaudžia širdį, nes tokį iš manęs nušvilpė ir padarė man beveik pusantro tūkstančio litų žalos (įskaitant spyną, žibintus ir kitus priedus)...šį kart - tai tiesiog menka ir niekinga metro bilieto ir tušinukų vagystė :)

      Panaikinti
  4. O, kad buciau visa tai zinojus pries du metus!
    Maniskiai prisiminimai labai ne kokie...
    Svetimas miestas (buvau neperseniausiai atvykus i Briuseli), be telefono, raktu, pinigu, korteliu ir paso.
    O policijoje isvis soka gavau, kad niekam ten nerupi ir niekas net nesibodi pildyti kazkokiu dokumentu.
    Vienintelis patarimas - eik i ambasada.
    Kai papasakojau teciui, jis buvo sokiruotas bei pridure, kad LT policininkai geriau dirba :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, tikrai užjaučiu... man arba pakliuvo draugiški policininkai arba jie visi jau dabar taip išmokyti. Pirmoji budinti policininkė, kuriai pirmai pasakojau savo bėdas, dar gi puikiai šnekėjo angliškai, nors buvo prancūzakalbė. O, kad Lietuvoj geriau dirba - nežinau, tfu tfu tfu - neteko susidurti, bet teko girdėti vienos bičiulės pasakojimą apie jos susidūrimą su policija vagystės atveju. Ir tas atvejis tikrai nebuvo pats maloniausias. Tad, veikiausiai, jau kaip pataikysi su kokiu žmogumi susidurti - ar tai Belgija, ar Lietuva. Žinoma, apmaudu tada, kai būtent Tau tenka tas blogasis ir nemalonusis pareigūnas...

      Panaikinti
  5. Atrodytų neįtikėtina, bet aš savąją nugvelbtą piniginę netgi atgavau. Vagišių visiškai nesudomino dokumentai ir teisės. Kas įdomiausia, kad piniginės netekau netoli Atomiumo, o rasta ji buvo Ixelyje. Tad gal ir tau vieną paskambins malonus pareigūnas ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Ligita, už gerąjį liudijimą ;) Šaunu, kad Tavo piniginė parsirado namo :) Žiūrėsiu, nei mane susiras ir manoji - būtinai pasigirsiu ;)

      Panaikinti
  6. Puikus straipsnis! Užjaučiu dėl rankinės. Kaip sakoma, moters rankinėje telpa pusė gyvenimo (kai kas tvirtina, kad dar daugiau)...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Ričardai. Ir jie visai teisūs :) tik man pasisekė, kad tą vakarą visas gyvenimas buvo likęs namuose... fiuuu... taip sakant :)

      Panaikinti