2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

Briuselio knygynai: belgiški, angliški ir gražiausi

Vieną šeštadienį paskyrėm maloniems pasišiurenimams knygynuose. Spėjom aplankyti visus, artimiausius mums tiek vieta, tiek savo dūšia. Pirmasis tądien buvo šviesus "Filigranes" knygynas, įsikūręs avenue des Arts 39-40. Čia neskubėdami pasimėgavom vėlyvais savaitgalio pusryčiais, kuriems išsirinkom po trikampį gabalėlį pomidorinio kišo ir po puodelį kavos.



Po pusryčių apsukom knygyną. Nerijus užstrigo kažkur tarp politikos ir istorijos, o aš dar kartą ištyrinėjau kulinarijos ir kelionių skyrelius bei rūsyje įsikūrusias knygas anglų kalba. Dauguma "Filigranes" parduodamų knygų yra išleistos prancūzų kalba, ypač nemenka knygų vaikams ir laisvalaikio literatūros pasiūla. Knygyne taip pat galima įsigyti ir knygų anglų kalba, bet nėra ko šiam knygynui nė bandyt konkuruoti su britų didžiūnais "Sterling books" ir "Waterstones".

Vasaros knygų mados - ko nepamiršti išvažiuojant prie jūros
Tačiau "Filigranes" knygyne man smagu vien jau pavaikščioti po skaidriu stogu uždengta knygų karalystę. Užeidavau čia net tada, kai skaityti prancūzų kalba buvo tikslas nepasiekiamas ir neatrodantis įmanomu, o apie rūsyje slypinti anglakalbį lobį nežinojau, o ir pasiteirauti nelabai tegalėjau. Man smagu bent pavartyti gražiai išleista knygas - knygų dailininkų ir jos autorių kūrinį: tirtai įrištą, kruopščiai apipjautą, prisidengusią šiek tiek paslaptingu, daug žadančiu viršeliu ir dailiai išdėliotu vidiniu pasauliu... 

Kaip vaikystėje, kad užeidavom su tėvais į knygyną buvusį šalia Kauno soboro (kurį teisingiau būtų vadinti Įgulos bažnyčia) arba į "centrinį", esantį netoli Laisvės alėjos ir Maironio gatvės sankryžos. Įėjimą į šį knygyną saugodavo sunkios, juodais aliejiniais dažais nutamsintos durys su iki žvilgesio nučiupinėtomis "S" silueto rankenomis. Vien kiek jėgos reikėdavo jas atidaryti! O didžiulėse senovinėse vitrinose būdavo dailiai sudėtos naujausios knygos. Ir dar vienas dalykas buvo tame knygyne. Žinot, kas? O gi loterijos bilietų būgnas: aštuoniakampis, pagamintas iš skaidraus plastiko ir pakabintas ant dviejų šoninių ašelių. Tėtis retkarčiais pirkdavo rausvą, kniede sutvirtintą bilietėlį, o man tekdavo laimė pro nedidelę angą būgno šone ištraukti tą laimingąjį, kelis kartus perlenktą lapelį. Jau seniai šis loterijos prisiminimas tūnojo kažkur giliai, saugiai padėtas į tų metų, kai gyvenome Lenino prospekte, skrynelę, o šiandien ėmė ir lyg koks spyruoklinis arlekinas - op ir iššoko. 


Grįžkime iš "centrinio" knygyno į Briuselį. Taigi, iš "Filigranes" patraukėm į gėjų paradą, o iš ten (pakeliui dar su J.T. ir T.J. išgėrę po taurę belgiško alaus) patraukėm į "Waterstones" (boulevard Adolphe Maxlaan 71-75). Smulkiai jo nepristatynėsiu, tikriausiai visi žinote, kas tai per žvėris ir koks jis patrauklus, ir kaip greita nuo jo išsivysto priklasomybė. Man net kelionė į jį pasirodė tokia maniakiškai įprasta, kad pamiršau nufotografuoti, o kai prasmegau kažkur tarp grožinės ir kelionių literatūros (mat ruošiamės antrai kelionei į Prancūziją) - tai tik alkis iškrapštė.



Pasičiupę pakeliui po kebabą (prašau nesijuokti, Briuselyje šis "egzotiškas" maistas žymiai skanesnis nei siūlomas Lietuvoje - bent jau tiek, kiek teko ragaut) ir nukulniavom į netoliese (Wolvengracht 38 Fossé aux Loups) esantį "Sterling Book". Prisipažinsiu, kad šitas man patinka mažiausiai. Ir ne dėl knygų pasiūlos, kuri tikrai nėra menkesnė nei "Waterstones", bet dėl interjero - jau toks griežtas ir šaltas, kad taip ir norisi patraukti toliau link... šarman  "Tropismes".






















Į knygyną, kuris neretai  pavadinamas vienu iš gražiausių knygynų Europoje. Nedidelis "Tropismes" įsikūręs šalia Grand Place esančiose karališkosiose Saint-Hubert galerijose, atšakoje pavadintoje princų vardu - Galerie des Princes 11.



Šiame knygyne prekiaujama beveik vien tik knygomis prancūzų kalba, bet už tai pasirinkimas ir knygų įvairovė - stulbinanti - patenkintų net atkakliausią knygų žiurkę. Na, bet ne tik knygose esmė, pažiūrėkit, kokiose patalpose įsikūręs šis knygynas: auksuotais vijoklių lapais apvytos ketaus kolonos, įmantriai raštuoti palubės karnizai, iki begalybės veidrodžiuose išsitęsianti knygyno erdvė, keli minkšti aksominiai krėslai ir jaukią šviesą skleidžiančios skaitymo lempos... nesinori nė kojos kelti lauk iš šios veidrodžių karalystės...

Kai lankysitės Briuselyje ir žygiuosit dailiomis Saint-Hubert galerijos promenadomis, priėję princų galeriją - užsukite ir paėję kelis žingsnius - rasite šį nerealų knygyną, primenantį Hario Poterio istorijas, pasakas apie paslaptingus miesto nuotykius ir prabangiai baugius filmus apie veidrodžių ir knygų karalystes.

P.S. Kitą kartą papasakosiu apie į gražiausių pasaulio knygynų dvidešimtuką patekusį "Cook&Book".

4 komentarai:

  1. Rūta, labai empatiškai rašai! Ar tau kartais nekyla pagunda parašyti kokio romano ar novelės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Arunai A, turiu jau kelis siužetus, tik reikia ranką ir už žodinę raišką atsakingą smegenų sektorių pralavinti :)

      Panaikinti
  2. Jėga, labai įdomu. Labai mylim knygynus, nors aš su saiku, o va Vilmantas - tai be proto. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kai kitą kartą lankysitės Brx, užsukit į Tropismes - tikrai patiks. Man jis toks ...belgiškas - šiek tiek siurrrrrealistiškas, šiek tiek keistas, bet tuo pačiu - labai jaukus.

      Panaikinti