2011 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

"Muziekpublique" ir airių grupės "Shantalla" koncertas


Nerijaus kolegės airės Monikos kvietimu apsilankėme airių-škotų grupės "Shantalla" koncerte. Eidami neturėjome jokių iliuzijų ir net patingėjome prieš tai internete pasidomėti kas tai per dainorėliai, todėl gausiai tradiciniu folkloru atmiešta muzika ir šilta koncerto atmosfera paliko malonius įspūdžius. Smagi ir mums mažai įprasta pokalbio scenoje tradicija, kupina paprastų, bet šmaikščių pokštų ir nuoširdaus bendravimo su publika. Žinoma, airiška ir škotiška publika taip pat neatsiliko - plojo, šūkčiojo ir dainavo drauge su grupe. Vokalistė Helena baisiai tokiu publikos elgesiu pasidžiaugė ir paskatino visus pašūkčioti drauge, nes tai esą pagirtinas ir ypač tinkamas elgesys airiškos ir škotiškos muzikos koncerte :) 

Grupės dūdmaišininkas Michaelis pasiguodė, kad vakar jo namuose apsilankė vagys, kurie per savo neišmanimą neįvertino seno airiško instrumento ir pačiupinėję paliko jį gulėti ten, kur rado. pasisekė ir Michaeliui ir mums, mat tai - bene charakteringiausias grupės instrumentas, unikalus tiek skambesiu, tiek grojimo technika. Išvertus iš airių kalbos, instrumento pavadinimas "píobaí uilleann" skambėtų kaip "alkūninis dūdmaišis". Šį airišką dūdmaišį sudaro dvi pagrindinės dalys: prie liemens diržu tvirtinamos dumplės, kurios yra spaudžiamos alkūne ir maišo su keliomis dūdelėmis, pro kurias ir išvinguriuoja dumplėmis įpūstas oras. Žemiau esančiame paveikslėlyje matote kaip atrodo šis instrumentas.


Kas mums dar patiko? O gi australišku straubliu didjeridoo grojęs milžinas.  Skambesys panašus į tą, kuris skamba žemiau esančiame įraše, tik milžino didjeridoo buvo toks paturbintas, teleskopinis, matomai specialiai sukurtas šiuolaikinis straublio variantas.



Taigi, kitas svarbus dalykas, kad atradome "Muziekpublique" ir Port de Namur pasaže, Matonge rajone, įsikūrusį Moliere teatrą, kuriame ir vyko koncertas. Kaip pasakojo Monika, "Muziekpublique" pavasarį rengia koncertus Ixelles rajone esančiuose privačiuose gyvenamuose namuose. Bilietas kainuoja 10 eurų, už kuriuose ne tik galima paklausyti smagios world muzikos, bet ir pasicekavinti svetimuose namuose :)

Lapkritį ir gruodį Moliere teatre vyks dar keli išties dėmesio verti koncertai: čečėnių ir gruzinių ansamblio "Ensemble aznach", Hadda Ouakki iš Maroko, tuvių kvarteto "Huun huur Tu", brazilų "Grupo Uakti", taip pat kelių italų, indų, meksikiečių ir kt. muzikos grupių koncertai. Visą programą rasite "Muziekpublique" internetinėje svetainėje ir gal susitiksime kuriame nors koncerte :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą