2011 m. kovo 4 d., penktadienis

Karo muziejus


















Truputį apie kultūrą papasakosiu. Nerijaus barako laikų bičiulis pripasakojo mums apie tai, koks puikus čia Karališkasis armijos ir karo istorijos muziejus. Kokia didelė kolekcija, kokia ji graži ir pan. Na, ir mes vieną sekmadienį susigundėm apžiūrėti. Tas sekmadienis man priminė smagius vaikystės sekmadienius, kai su tėvais keliaudavom į Karo, Zoologijos, Čiurlionio ir kitus Kauno muziejus. Ir tokie sekmadieniai kartais baigdavosi cukrinės vatos maišeliais arba šiaip kažkuo gardžiu, ištrauktu iš tėvų kišenės. Prisiminiau Karo muziejuje sustatytas ietis, sukabintus pistoletus, surikiuotus plieninius šarvus, vėliavas, uniformas, Dariui ir Girėnui skirtą ekspoziciją ir tą žirgo su raiteliu iškamšą (iškamša tai žirgo, o ant jo užsodinti šarvai, bet vaikystėje atrodydavo, kad ir tas raitelis toks pilnaviduris, iškimštas... todėl vis paslapčiom, labai atsargiai, taikydavausi paliesti jo aksominę koją).

Karališkajame armijos muziejuje tokių kimštų raitelių ir nuo sienų stirksančių iečių, kardų ir visokių vėzdų - apsčiai. Tikrai daugiau nei normalus žmogus pajėgia vienu kartu apžiūrėti. Gana išsamiai pristatytos visos kariuomenės rūšys - pėstininkai, raitininkai, jūrininkai, orininkai, medikai, ryšininkai ir kt. Kiekvienam pasaulio kampeliui, kuriame kovėsi belgai skirta viena - dvi stiklinės spintos prifarširuotos uniformuotų manekenų, ginkluočių ir aprašymų prancūzų bei olandų kalbomis. Na, tokia senoviška, šiek tiek dulkėmis kvepianti ekspozicija. Įdomybės šiokios tokios prasideda susidūrus su XX a. karybos istoriją. Tiesiogine to žodžio prasme - įeini į salę, o į tave spokso tanko vamzdis. Tai norom nenorom kažkaip stengiesi į to vamzdžio akiratį nepakliūti. Kažkaip nemalonu. Taigi, į vieną salę suvaryti tikriausiai visi I Pasaulinio karo tankai ir patrankos. Čia jau ir šautuvai modernūs, medinių muškietų neberasi. Ir uniformos kariškių netekusios spalvų. Tik vieni prancūzai puikuojasi raudonais mundurais.

Yra specialus angaras karo aviacijai - tai ten lėktuvų, kaip Frankfurto oro uoste.O vidiniame kieme sustatyti gremėzdiški tankai. Daugybė tankų.

Įrengta didelė Rusijos dovanota ekspozicija, skirta jos istorijai I Pasauliniam karo metu. Su uniformom, medaliais ir krištolinėm vazom ir bliūdais. Antrame muziejaus aukšte skirti stendai-spintos po I Pasaulinio susikūrusioms valstybėms - keli ginkluotės pavyzdžiai, du-trys manekenai ir pan. Praėjom Suomijos stendą, Estijos, Latvijos ir su džiaugsmu radom Lietuvai skirtą... sieną. Ne, nesuklydau parinkdama žodį. Sieną. Jos kamputyje įstiklintas 1922 m. ordinas su prierašu kas jį įteikė. O kitame kamputyje - du pistoletai. Vsio. Hm... kažkaip mažokai. Tik keista kodėl.  Arba to laiko Lietuvos kariuomenės uniformos ir ginkluotės yra didžiulė retenybė specialiuose aukcionuose, arba Lietuvos muziejai muziejai arba KAM'as atsisakė bendradarbiauti. Kažkodėl nuojauta kužda, kad pastarasis variantas. O juk galėtų bent paskolinti 99 metams, kokį švarkelį galionuotą... Kažkaip gaila, kad tokioj išsamioj kolekcijoje išsiskiriam tik tuo, kad mūsų čia beveik nėra.

Įdomiausia kolekcijos dalis (bent jau mums) - II Pasaulinio karo palikimas. Čia jau ir interaktyvių dalykėlių įrengta. Galima pakliūti ant kapitono tiltelio, pasėdėti povandeniniame laive ir paklausyti povandeninių atplaukiančių torpedų, delfinų, banginių ir radarų garsų, patampyti periskopą. Galima prasliūkinti pro apšaudomus apkasus. Na, tokia muziejaus dalis, kur jau galima ir pačiupinėti, ir pasukinėti.

Sausio mėnesį veikė speciali paroda, skirta 1950-1955 m. Korėjoje kovojusiems savanoriams belgų ir liuksemburgiečių kariams. Labai smagiu pavadinimu, nurašytu nuo karinio visureigio "Begians can do too!" (Belgai irgi gali). Mums įdomiausia šios ekspozicijos dalis pasirodė fotografijos, kuriose užfiksuotas karių išvykimas ir laisvalaikis Korėjoje. 

Muziejus tikrai turtingas, bet ne be reikalo neseniai Briusely buvo organizuota vieša diskusija maždaug tokiu pavadinimu "Ar modernūs muziejai - prabanga". Jei šis muziejus konceptualiai atsinaujintų, galėtų tapti kažkuo tokiu, kaip Mokslo muziejus Londone. Kolekcija - įspūdinga, bet kas iš to, kad didžioji jos dalis yra sukišta po stiklu ir sukabinta aukštai palubėje?

Muziejų nakties metu šiame muziejuje taip pat vyko linksmybės - drabužių kolekcijų "Man patinka uniformuotos (-i) moterys (vyrai)" pristatymas, interaktyvios pramogos ir viskas baigėsi dj vakarėliu.  

Tiesa, įėjimas į muziejų nemokamas. Muziejus dirba nuo 9 iki 16.45, su pietų pertrauka nuo 12 iki 13 val. Pirmadieniais, kaip ir sausio 1, gegužės 1, lapkričio 1 ir gruodžio 25 - nedirba.
Muziejus įsikūręs Park du Cinquantenaire 3.
http://www.museedelarmee.be/

















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą