2014 m. kovo 5 d., trečiadienis

Belgiški vafliai iš Lježo ir iš Briuselio

Lježo vafliai (foto pasiskolinta iš http://www.eatthestreethawaii.com)
Man atrodo, kad Belgijoje kepamus, vietinių bei turistų baisiai mėgiamus vaflius pavadinti tiesiog "belgiškais" yra taip pat netikslu, kaip ir Lietuvoje kepamą duoną, pavadinti paprasčiausiai "lietuviška". O jei juoda? O jei rauginta? O jei balta? O jei plikyta? Tai taip ir su "belgiškais" vafliais. Ir nors galima atsidusėti, kad kiek šeimininkių - tiek ir "belgiškų" vaflių, tačiau ne visai taip.

Yra skiriamos dvi pagrindinės belgiškų vaflių rūšys: Briuselio ir Lježo vafliai. Pastarieji yra žinomiausi ir tikriausiai, kad populiausi mieliniai vafliai su įkeptais traškiais cukraus gabaliukais (mano mėgiamiausi). Lježo vafliai yra stori, sunkūs, drėgni ir visuomet netaisyklingos formos. Tuo tarpu bemieliai Briuselio vafliai yra lengvesni, puresni, taisyklingo stačiakampio formos. Purumo jiems suteikia gerai išplakti kiaušinių baltymai.

Ir vienų, ir kitokių vaflių galite paragauti Briuselio užkandinėse, kavinėse, nusipirkę kepyklėlėse ar iš dainuojančio autobusiuko :)

O štai ir skirtingų vaflių receptai:

Lježo vafliai (15-25 vnt.)

1 kg kvietinių miltų,
75 g šviežių mielių,
500 ml šilto pieno pusiau sumaišyto su vandeniu,
50 g smulkaus cukraus,
2 kiaušiniai,
500 g sviesto,
50 g medaus,
ankštis vanilės, vanilės ekstrakto ar pakelis vanilinio cukraus arba cinamono,
3 g sodos,
druskos,
600 g perlinio cukraus.

Iš 800 g miltų, mielių, pieno bei vandens ir kiaušinių užmaišykite tešlą. Palikite 15 min. pakilti. Įmaišykite medų, sviestą, likusius 200 g miltų, druskos, vanilės arba cinamono, taip pat sodą. Tešlą gerai išmaišykite, kad būtų vienalytė. Indą su tešla pastatykite šiltoje vietoje (10 min.), kad šiek tiek pakiltų. Po 10 minučių į tešlą suberkite perlinį cukrų, išmaišykite ir suformuokite 90-140 g svorio rutulius, kuriuos dar kartą pakildinkite. Kepkite vaflių keptuvėje. Patiekite apibarstytus cukraus pudra, su uogiene, žemės riešutų sviestu, medumi, sirupu ar kitu mėgstamu pagardu.

Briuselio vafliai (foto pasiskolinta iš http://www.placesonline.com)


Briuselio vafliai (14 vnt.)

125 g miltų,
4 kiaušiniai,
250 ml pieno,
150 g sviesto,
ankštis vanilės, vanilės ekstrakto ar pakelis vanilinio cukraus,
druskos,
1 šaukštas smulkaus cukraus vafliams apibarstyti.

Užvirinkite pieną, į jį supilkite vanilinį cukrų arba sukrėskite vanilės sėklas bei vanilės ankštį (ją vėliau išimkite), atvėsinkite. Išlydykite sviestą ir jį atvėsinkite iki kambario temperatūros. Atvėsusį sviestą atsargiai, kad susidariusios baltos nuosėdos liktų inde, kuriame sviestas ir buvo lydytas, supilkite į dubenį su pienu. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius išplakite su šiek tiek druskos ir šaukštu smulkaus cukraus. Tuomet į išplaktus kiaušinius įmaišykite sviesto ir pieno mišinį, suberkite persijotus miltus ir maišykite kol gausite vienspalvę ir vienalytę masę. Iki kietumo su šiek tiek druskos išplakite kiaušinių baltymus. Po truputį į tešlą sudėkite baltymus, atsargiai išmaišykite. Kepkite vaflių keptuvėje. Patiekite apibertus cukraus pudra, smulkiu cukrumi, su plaktos grietinėlės kepure ir vaisiais bei šokolado padažu. Arba taip, kaip norite :)

Parengta pagal "Gaufres de Liège et de Bruxelles", nes įkvėpė.

4 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo. Reiks pabandyti išsikepti, tik kad mano vaflių keptuvė labai plokščia, tinkama kepti tokiems senobiniams, ploniems, susuktiems vafliams.
    O tokiame dainuojančiame autobusiuke pas mus ledus pardavinėja, beje, busiuko numeriai - belgiški :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Briuselyje irgi tokie busiukai po gatves važinėja grodami ir vaikus džiugindami :) man taip juokinga pradžioje būdavo - kaip iš kokio filmo vaikams. O štai viena mama guodėsi, kad kai tik susiruošia vaikams vakarienę sumaitinti - iškart prie namų uždainuoja autobusiukas ... ;)

      Panaikinti
  2. nu matai kaip tu čia iškapstei informaciją ;) gaila, bet neturim kepyklos vafliams, jau imčiausi maišyti ir bandyti... tai tu nebandei dar, ar jau, nesupratau? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruošiausi bandyti, todėl tų receptų ir ieškojau. Bet neišbandžiau - pasižiūrėjau į parduodamas vaflines ir kažkaip nesiryžau aš jų pirkti - arba labai jau pigios ir užimančios daug vietos, arba didelės ir brangios. O BE gi yra pirkti, kur keptuvas vienas, o įsideda trys skirtingos formos, skirtos vafliams, karštiems sumuštiniams ir dar kažkam.

      Panaikinti