2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

Baarle-Nassau arba Baarle-Hertog miestelis Belgijos ir Nyderlandų karalystėse



Pirmą kartą apie tarp dviejų karalysčių pasiklydusį miestelį perskaičiau "Kaleidoskope" - kažkada leistame Belgijos lietuvių bendruomenės žurnaliuke. Tada pagalvojau, kad nieko sau, miestelis miestelyje, o tame miestelyje dar keli miestelio gabalėliai, kuriuose tupi dar po vieną kitą miestelio spuogą. Žmoniškiau tariant, tai 22 Belgijos eksklavai Nyderlandų teritorijoje, sudarantys maždaug 8 km.m. plotą. Šiuose eksklavuose dailiai įsiterpę 8 Nyderlandų eksklavai. Mažiausias Belgijai priklausantis žemės gabalėlis yra šiek tiek didesnis nei 2,6 kv.m.




Visa šita sienos raizgalynė atsirado dėl pačių įvairiausių priežasčių ir atsitiktinumų: Viduramžių sutarčių ir susitarimų, žemių pardavimo, keitimosi ir pralošimų kortomis tarp Bredos valdovų ir Brabanto kunigaikščių. Tokia keista siena buvo patvirtinta Maastrichto sutartimi 1843, tačiau galutinai nustatyta tik 1995 m. Administraciniam aiškumui ir turistų džiaugsmui miestelio gatvėmis ir pastatų sienomis vingiuojanti siena pažymėta metaliniais puspaskritimiais ir baltais kryžiukais išmargintomis grindinio plytelėmis.


Keliaujant po miestelį, galima pastebėti ir kiekvieno namo priklausomybę vienai arba kitai šaliai - numeriai užrašyti skirtingi ir dar pažymėti šalies vėliavėlėmis. Atradom ir tokių juokingų daugiaaukščių, turinčių dvejas paradines duris - "belgiškas" ir "olandiškas" - vedančias į vieną ir tą patį vestibiulį.


Svarstėm, kad gal ir kapinės turėtų būti padalintos į dvi dalis - belgišką ir olandišką, bet ten nudrožę neradom jokių užuominų, tik moliūgus ant kapų. Kaip ne kaip - buvo ruduo, o ir kas galėtų pasakyti, kad gėlės vėlėms patinka labiau nei moliūgai?


Smagių istorijų apie sienos privalumais pasinaudojusius nusikaltėlius, gyventojus, vengusius mokesčių, kontrobandininkus, pigesnius maisto produktus Olandijoje ir geresnį alų Belgijoje ar liūdną Nyderlanduose numušto ir Belgijoje nukritusio dviratininko likimą galite paskaityti Roberto Pogorelio parengtame straipsnyje ("Kaleidoskopo" 22-23 puslapiuose), o aš dalinuose keliomis nuotraukomis iš pasivaikščiojimo Baarle-Nassau arba Baarle-Hertog miestelio. Tokio visai mažo ir jei ne ta keista sienos raizgalynė - jis būtų nė nepastebimas žemėlapyje. Tiesa, jei važiuosite į Belgijos miestelį - ieškokite jo kaip Baarle-Hertog, jei į Olandijos - Baarle-Nassau.





8 komentarai:

  1. Bet tai kaip įdomu! Labai patiko daugiaaukštis su dviem - belgišku ir olandišku - įėjimais ir moliūgai ant kapų. Būkime praktiški - ilgai stovi, negenda, nevysta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir man labai patiko. Norėčiau, kad mano kaimynai gyvenantys virš manęs būtų olandai ir vaikščiotų pro kitas duris, bet... gyventų vis tiek virš manęs. Ach...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai va, gyventų vis tiek virš Tavęs ir vakarais garsiai klotųsi savo lovas ir taukšėtų olandiškomis klumpėmis :)

      Panaikinti
  3. Mano mielas turi silpnybę eksklavams, inklavams ir šiaip sienoms bei pasieniams, tai šis turboeksklavinis miestelis virtualiai išvaikčiotas. O iš nuotarukų atrodo, kaip labai normalus miestelis su mandresnėm šaligatvio plytelėm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Realybėje - tai nedielis pasienio miesteliūkštis ir jei ne keistai susipynusios sienos linijos - niekuo nesiskirtų nuo kitų panašių gyvenviečių ;) Ir taip, mandros šaligatvių plytelės ;)

      Panaikinti
  4. Idomu ka turite mintyje "belgiskas" ..? Cia is Flamu puses poziuris ar is Valonu? Kapines padalintos i dvi dalis... Tai paklauskite, ponia, kiek ju cia yra belgisku kapiniu... Atsakas paprastas: paziurekite i flamus ir valonus... O jei nezinote kada atsirado Belgija- pasiziurekite Google..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai rašau "belgiškas", tai ir turiu mintį "belgiškas". Kai rašau apie valonus arba apie flamus - taip pat turiu mintyje būtent juos. Nesupratau tik ko čia taip piktintis ir svaidytis googlais reikia. Jei Nassau namai padalinti pusiau, tai kodėl negalėtų ir kapinių teritorija būti? Ar čia jau kažkokia švetvagiška mintis Jums atrodo?

      Panaikinti