2012 m. gegužės 30 d., trečiadienis

Ypatingo saulėtumo sekmadienis Bois de la Cambre

Žinoma, vietoj to, kad rašau apie praėjusį sekmadienį saulėtame Bois de la Cambre parke ir apie tai kaip ten valgėm ledus, galėčiau papasakoti apie vakarykštį Laurie Anderson (Lori Anderson) pasirodymą BOZAR'e, bet kokia iš to Jums nauda? Vis tiek ten jau nebenueisite, kad ir su dideliausiu užsidegimu prirašyčiau, koks jis buvo nepakartojamas, o vat, į Bois de la Cambre - galit nuvažiuoti bet kada. Susitepat sumuštinių, pasičiumpat butelaitį vandens arba/ir vyno, sėdat ant dviračių (kaip padarėm mes) ar į tramvajų ir atvažiuojat. Tikrai verta.



Didžiulis Bois de la Cambre parkas išsipleikęs pietiniame Briuselio-sostinės regiono pakraštyje ir dalyje paties Briuselio miesto, kur dar atveža viešasis transportas. Erdvus, 1,23 kv.km užimantis parkas buvo pradėtas formuoti 1861 m., tuo pat metu kaip ir buržuazinis Luizos aveniu, prašmatniuose namuose surinkęs visą Briuselio grietinėlę - nuo politikų iki pirklių. Vienu žodžiu, visus, kurie norėjo ir turėjo už ką pasirodyti prašmatniuose balkonuose abipus naujausios miesto gatvės.



Parką, kuriame savo žirgą mėgo pagainioti Leopoldo II žmona karalienė Marie-Hienrette, suprojektavo vokiečių architektas Edouard'as Keiling'as, o įėjimą puošiančias skulptūras sukūrė Jacques de Lalaing'as.



1815 m. liepos 17 d., kai dar apie parką niekas ir nesapnavo, vienoje jo laukymių britų kariškiai, malšindami būsimo Waterloo mūšio įtampas, sužaidė kelis kriketo kėlinius. Šiandien Anglų pievelę žymi bronzinis medalionas ir 150-osioms metinėms pasodintas plačiašakis ąžuolas.



Beveik parko viduryje tyvuliuojančiame ežeriuke - kupso sala. Toje saloje - chalet Robinson - dviejų aukštų medinis namelis, kuriame įsikūręs gana neblogai vertinamas restoranas. O į tą restoraną norint patekti - reikia lipti į mažą keltuką, kuris ir nuplukdo į salą. Pirmasis Robinson'ų namukas buvo suręstas dar 1877 m., bet 1991 m. kilęs gaisras ir jį supleškino. Pastatas buvo atkurtas tik 2009 m., praėjus aštuoniolikai metų po nelaimės. Šiandien, kaip minėjau, čia veikia restoranas "Le Chalet Robinson", siūlantis belgiškos virtuvės meniu ir ...sudeginti gautas kalorijas beirkluojant valtelę :)



Bois de la Cambre parkas erdvus ir draugiškas čia susirenkantiems poilsiautojams. Per parką vingiuojanti gatvė savaitgaliais yra uždaroma ir virsta ilga pasivažinėjimo dviračiais ir riedučiais trasa. Tvenkinyje galima pasiirstyti valtele, kurios nuoma valandai atsieina 15 Eur. Kitas privalumas - po parko teritoriją išsibarstę ledų autobusiukai ir pavėsinės, kuriose vyksta muzikos koncertai. Pavyzdžiui, pirmadienį vienoje iš jų muziką miksavo didžėjai.


Tikrai pelnytai šis parkas mylimas ir gausiai lankomas ir neretai tituluojamas gražiausiu ir geriausiu Briuselio parku. Dėl pačio geriausio gal dar būtų galima pasiginčyti, bet kad jaukus ir "gamtiškas" - tai faktas. Tik gaila, gal briuselėnų Žaliuosiuose ežeruose nepasimaudysi. Ir ženklai šitai draudžia, ir vaizdelis gana atgrasokas. Vien nuo minties apie murkdymąsi drumzliname vandenėlyje pradedi jausti, kaip tarpupirščiuose ima kaltis plėvės. Brrrr.... Na,bet nepaisant nedraugiško ežero - parkas vertas, kad apsilankytumėte. Ypač dabar, kai toks negailestingai puikus oras.


10 komentarų:

  1. O kodėl apie Lambiką Leopoldą nė žodžio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai Lambikas važiavo į kitą piQniQ'ą - individalų ir Woluwe parke :) Kažkaip pasimetė tas pasakojimas - reikės parašyt tą žodį kitą savaitę :)

      Panaikinti
  2. Nu va kaip gražiai ir civilizuotai galima leisti laisvą laiką. Tai ne mes, kurie paskutiniu metu nuolat trankomės po miškus. ;)

    Bet labai graaažūs vaizdai, atrodo taip ir jaučiu tą saulę, parke esančių klegesį ir savotišką tingumą...mmm...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, mes dar visų parkų Briuseliškėse nespėjom aplankyti, tai miškus kol kas praskipinam :) o be to ir tingisi paskutiniu metu keliauti ilgą kelią... Tai mes taip miestietiškai, po sukultūrintus miškus ;)

      Panaikinti
  3. Hi hi hi, mes sekmadieni ten pat buvom :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jazzille, mes ten, su puse viso Briuselio, gulinėjom ir sekmadienį, ir pirmadienį. Tai sekmadienį dar nieko buvo, bet pirmadienį... nesuskaičiuojami tuntai žmonių :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O mes su buriu lietuvaiciu i Knokke pirmadieni patraukem. Visi gasdino, jog praleisim 4 valandas kamsciuose.
    Bet didziam nustebimui nuvaziavom ir grizom zymiai greiciau nei iprastai. Jokiu eiliu! Matyt del to, kad Briuselenai nusprende nerizikuoti ir pasimegaut saule Bois de la Cambre parke :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali buti :) Arba gal briuselenai jau buvo nuvaziave nuo penktadienio, o grizinejo antradieni anksti ryte :) Ir kaip Knokke per karscius?

      Panaikinti
    2. Kadangi nebuvo prikimsta zmoniu, Knokke laikesi sauniai. Jos papludimys ganetinai svarus, jaukios kavinukes ir lauko barai pridejo savu pliusu.
      Ar planuojat aplankyt jura? :)

      Panaikinti
    3. Tikriausiai, planuojam :) Juo labiau, kad jau pripratom prie to urbanizuoto pajūrio vaizdo. Kad ir nelabai jis mums gražus, bet bent jau nebebaugina :)

      Panaikinti