2012 m. kovo 28 d., trečiadienis

Grottes de Han-sur-Lesse: trys žaliosios Michelin žvaigžtutės grotai

Baisiai tingiu pradėt priešvelykinę ruošą (žinot gi, langai, skalbiniai, voratinkliai ir t.t.), tai geriau papasakosiu apie mūsų smagią iškilą į Rochefortą ir didžiausią Europoje požeminę grotą. Jau truputį įdomu?

Tai va. Buvo bjauriai apsiniaukęs šeštadienis, dar kiek ir jau būtų pradėję lyti, o mes pasukom link nedidelio Belgijos miestelio Rocheforto, Namuro provincijoje. Miestelis - kaip miestelis, bet žinomas dėl dviejų dalykų: Rocheforto trapistų alaus bei sūrio ir įstabių požeminių grotų.

Į grotas mus ir dar gerą pusšimtį kitų smalsuolių nugabeno atviras romantiškas traukinukas, kuris būtų buvęs dar patrauklesnis, jei lauke būtų buvę šilčiau (arba jei būtumėme kiek šilčiau apsirengę). Prie įėjimo į grotas mus pasitiko prancūziškai (ir angliškai) kalbanti gidė.

Požeminis 2 kilometrų pasivaikščiojimas truko maždaug valandą. Tai prisižiūrėjom toookių vaizdų, kad oho. Na, nekėlė nuostabos nei stalagmitai, nei stalaktitai, nei jų amžius, bet labai pamalonino estetinius jausmus kultūringai įrengta turistinė trasa, aukšto profesionalumo apšvietimas, garsų ir šviesų programa didžiausioje požeminėje patalpoje Europoje (aukštis - 145 m!) ir žinoma - požeminė Lessės upė ir it stiklas ramūs ežerai.










Išeinant iš grotos - nuaidėjo galingas trenksmas. Kadangi vilkomės grupės gale - tai buvo gana netikėta ir net, sakyčiau, nemalonu. Po to paklausėm gidė, kas tai buvo. Ji paaiškino, kad seniau žmonės prisibijojo grotos dvasios ir norėdami ją atbaidyti - prieš įeidami - iššaudavo patranka. Tuo pačiu, parodomasis bum - proga pademonstruoti unikalią grotos akustiką.






































































Kaip paskaitėm lentelėje prie išėjimo, šiose grotose karo metu slėpėsi vietos kovotojai.

Apsilankyti tikrai verta (kasmet šioje grotoje pabuvoja apie pusė milijono turistų)
Bilietas kainuoja 16 Eur, pensininkams, moksleiviams ir studentams - 13,60 Eur, vaikams nuo 4 iki 12 metų - 10 Eur, vaikams iki 4 metų amžiaus - įėjimas nemokamas.

Grotoje visus metus laikosi nekintanti 13'C temperatūra, todėl rekomenduojama apsirengti šilčiau, avėti patogią avalynę. Grotoje įrengtos nedidelės poilsio aikštelės, nėra daug stačių laiptelių, tad pasivaikščiojimas tinka ir vyresnio amžiaus žmonėms (žadu čia atsivežti savo bobutę, kuri mus Briuselyje lankys gegužės mėnesį).
















































P.S. Išlindę iš grotų - prisėdom pietų, nes jau buvo bepradėję vakaroti. Nepamenu restoranėlio pavadinimo, bet patiektos porcijos buvo milžiniškos. Na, ir visai neblogai paruoštos. 

6 komentarai:

  1. Smagu atrasti naujas idomias vietas.
    Aciu. Uzsikabinau pasiskaityt apie si grota http://www.grotte-de-han.be/ ir dar plius atradau gera puslapiuka www.365.be. turbut irgi jame panarsot :)
    Linkejimai is İzmiro,
    Aurelija

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už labas dienas! Malonu :)

    Taip www.365.be - labai patogus puslapiukas. Beje, taip kasmet išleidžiami katalogai "365 discovery days" anglų, prancūzų ir olandų kalbomis. Jų galima pasiimti nemokamai turizmo informacijos centruose ar didesniuose muziejuose. Taip pat, čia gal kam bus naudinga, galima atsisiųsti šio puslapio apsą savo gudriam telefonui :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mhm, kiekvienas toks požeminis grotas turi savo magiją...
    Ir nors ką tik prisivalgiau lietuviškų naminių, mamos gamintų, patiekalų, vis tiek paskutiniosios trys foto paskatino seilėtekį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. lietuviški naminiai... mamos gaminti... man tai šitos eilutės ne tik paskatino seilėtekį, bet ir nuvarė iki šaldytuvo ieškot paguodos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ruta, labai grazu. Uzkabinai, reiks apsilankyt. Ir i svecius jus pasikviest (be katino) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Genija, tikrai, jei turėsit progą - apsilankykit. Grotų turas civilizuotas ir tikrai vertas dėmesio.

      P.S. Diskriminacija katinui ... ;)

      Panaikinti