2012 m. kovo 4 d., sekmadienis

Muziejų karštinė iki pusės penkių





















Prasibudinę vėlyvą sekmadienio rytą pirmiausiai pajutom lengvai dilgčiojančias kojas ir miego trūkumą. Namo parsiradom pusę penkių ryte (jau nepamenu kada mes taip buvom dėję džiazo). Ai, na gerai, paskutines tris valandas praleidome plepėdami, ragaudami belgišką alų ir garintus kiniškus koldūnus (neprisimenu kaip jie vadinasi, bet buvo super skanūs) netoli Ambiorix'o.

O muziejų naktis Briuselyje man patiko. Pernai kažkaip ir kažkodėl pratingėjom, tad šiais metais išsiruošėm į kultūrą. Pradėjom nuo beveik kaimynystėje įsikūrusio Ixelles muziejaus. Prisipažinsiu, kad jis mus nustebino. Tiek ekspozicijų turtingumu, eksponavimo profesionalumu, tiek nepriekaištingai įrengtomis patalpomis. Pasipūtelį BOZAR'ą šis muziejus eksponavimo kultūra lenkia keliais dideliais žingsniais. Šiuo metu Ixelles muziejus rodo Jules Chéret'o kurtas teatro afišas, reklaminius plakatus, sienų tapybos bei gobelenų projektus, skulptūras ir eskizus. Įstabus ir efemeriškas La Belle Époque pasaulis, kuriame net alaus reklama įgauną elegancijos ir kilnumo. 

Nuolatinėje muziejaus kolekcijoje galima pasigrožėti P. Delvaux, R. Magritte'o, A. Dürer'ioToulouse-Lautrec'o, A. Rodin'o ir kt. kūriniais. O jei paprasčiau, kaip apibendrino Tomas, tai puiki vieta praleisti popietę. Pritariu ir rekomenduoju.

Tiesa, vakarinė programa taip pat buvo patraukli: senojo kino demonstravimas ant muziejaus fasado (programoje perskaitę "gyvieji paveikslai" - tikėjomės pamatyti paveikslų inscenizacijas, tai šiek tiek nusivylėm), šilkografijos artelė, skaitymai, o po dvylikos muziejuje turėjo pasirodyti burleskininkių kolektyvas. 

Iš Ixelles muziejaus sėdom į kas dešimt minučių specialiu maršrutu kursuojantį autobusą ir atsidūrėm ant Menų kalvos. Čia pabandėm patekti į BELvue muziejaus rūsiuose esančias Coudenbergų rūmų liekanas, bet nuorodos mus paklaidino ir mes nupėdinom į Briuselio žydų muziejų. Muziejaus ekpozicija moderni ir patraukli, daugiau mažiau etnografinio pobūdžio, bet yra ir nedidelė galerija, kurioje buvo rodomi du konceptualesni video menai. 

Mums lankantis Žydų muziejuje, vyko šokio workshopas, kiemelyje skambėjo gyvai atliekama muzika, buvo skaitoma poezija ir... vaišinama arbata bei vynu :)

O po to tai jau mes, sotūs kultūra, prisėdome smagioj terasoj šalia Sablon aikštės. Atidarėm lauko kavinių sezoną. Tai kas, kad po šildytuvu :)

Dar daug liko nepamatyta ir neaplankyta, bet mums nesinorėjo trypčioti eilėse. Gaila, kad pražiopsojome į muziejų nakties programą neįtrauktą atvirą alaus virimo dieną Cantillon darykloje... na, bet sulauksim kitų metų - turėsim progą pasmalsauti :)

Norisi pagirti belgus už gerą transporto organizavimą, įdomias ekspozicijas, išradingas specialiąsias muziejų nakties programas ir dirbtuves. Juk gera organizacija leidžia dalyviams atsipalaiduoti, džiaugtis, džiūgauti ir ...sugrįžti kitąmet. 

Ramunės tinklaraštyje rasite apie tuos muziejus, kuriuose nesilankėme mes ir istoriją apie "face control".

2 komentarai:

  1. Man patiko ta muziejų naktis.
    Labai gerai, kad galima palyginti kur eiti ar neiti kitais metais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėl ateities planų - Tu visiškai teisi. kai patiri savu kailiu - lengviau atsirinkti :)

    Manęs labai stipriai nenustebino ši muziejų naktis, nes teko porą kartų šlaistytis tokiomis naktimis Vilniuje. Tiesa, mažesnės apimties ir teritorinės aprėpties, bet nemažiau įdomus renginukas. Kai grįšit į Lietuvą - sudalyvaukit ;)

    AtsakytiPanaikinti