2011 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Kokob - Etiopijos virtuvė Briuselio senamiestyje





















Išlydėdami Mindaugą namo, paskutinės vakarienės užsukom į "Kokob" - etiopietiškų patiekalų restoraną (10/13 rue des Grands Carmes). Nė nenutuokėm, ko tikėtis ir ko laukti. Keptų žiogų ar kruopienės su bulvėmis? Prisipažinsiu, kad aš pirmą kartą ragavau kažko iš afrikietiškos virtuvės.





















Jaukiame restorane nuotykiai prasidėjo mums dar nepradėjus valgyti. Gavom staliuką ir meniu. Pavartėm, pakraipėm galvas - ką gi mes žinom, kas geriau, troškinti burokėliai ar lešiai? O gi štai - discovery menu (atradimų meniu) - kaip tik tai, ko reikia trim lietuviams Europos sostinėj. Pasiteiravom padavėjo, ar nebus tik mums per daug, jei imsime atradimų meniu su gėrimais (3 mėsiški patiekalai, 3 daržovių patiekalai, 2 sūriai, salotos ir po pusę litro vyno bei vandens. Ir tik 30 Eur!). Padavėjas užtikrintai pakratė galvą, "kaip tik" atsakė. Na, kaip tik, tai kaip tik. Imam. Belaukdami savo atradimų, gavom užkandžius - birių mėsiškų ryžių su razinomis ir skiltele citrinos - paprasta, bet skanu.





















Taip mums bekramsnojant ir iš atminties vardinant Afrikos valstybes, ant stalo atsirado trys... puslitriai vyno ir pusantro litro vandens. Ir mes supratome... ką padarėm  - užsisakėm tris tuos atradimų rinkinius. Dar bandėm guostis, kad gal vis tik jie bus nuosaikūs, gi matė, kad užsakom tai tryse, o ne visa gentis. Tokios kvailos viltys žlugo iškart, kai ant stalo vienas po kito pradėjo rastis troškinių ir sūrių pilni dubenėliai. Fiu... net abiem vyrams smakrai atkaro. Tai ką kalbėt apie mane? Bet jau šaukštai po pietų (tiksliau - kaip tik pietums) - nieko kito nebeliko, tik giliau atsikvėpti, atsileisti diržus ir kibti į gausią vakarienę.



















Maistas buvo labai skanus: troškinta aviena, aštri jautiena ir dubenėlis minkštos vištienos; troškintos burokėlių salotos, aštrus daržovių troškinukas ir špinatai; birus varškės sūris, sūris su špinatais bei šviežių daržovių salotos. Šalimais - pintinėlė etiopietiškos duonos - ritinėliais susukto raugintos tešlos blyno. Bet kiekiai mus nugalėjo - kaip Mindaugas pajuokavo - suvalgėm visos šeimos metų davinį.





















Tikriausiai kada nors ateityje, kai praeis sotumo jausmas, dar užsuksime į šį puikų restoraną. Tik tada jau būsim išmintingesni - imsim ko nors labai saikingai :) Jūs irgi nepasimaukit!





















Viršuje esančioje nuotraukoje matosi kaip atrodė maždaug trečdalis vakarienės. Sudorojom dar vieną tokią porciją ir palūžom - dalį maisto teko palikti.

14 komentarų:

  1. Oh my! Va čia tai vakarienė :)
    "Ir mes supratome... ką padarėm - užsisakėm tris tuos atradimų rinkinius."
    Džyz, jau tas vienas trečdalis atrodo sunkiai įveikiamas. Na, bet svarbiausia, vyno buvo daug :))

    Įdomu, o maisto išsinešti nepasiūlė? Ar Belgijoje (o gal tik afrikietiškos virtuvės restoranuose) tai nepopuliaru?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, mes ten irgi esame buvę. Skanus maistas. Draugiška aplinka. Ir labai klaidus meniu, todėl pati nesiryžau net užsisakyt, palikau tai labiau suprantantiems :D Kad būtų taip jau 'pats tas' ant visų pasidalint, tai vienas ėmėm vieną rinkinį, o visi po vieną patiekalą atskirą dar. Išėjom tikrai sotūs sotūs, bet suvalgę viską.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, kad išeinant iš restorano ne tas mums galvoj buvo, mat visi trys pasistengėm suvalgyti tiek, kiek telpa... Bet gi tikrai, kodėl mes nepaprašėm išsinešimui? Akivaizdu, kad smegenys buvo užleidusios darbo vietą pilvui :)

    Ramune, Jūs pasielgėte išmintingiau nei mes :) Nes man ir dabar, kai pažiūriu į foto, apima sotumo jausmas (beaucoup trop...). Bet žinau,kad grįšiu - labai jau man ta aviena patiko ir burokėliai...

    AtsakytiPanaikinti
  4. :))) Mes kaip tik viešėsim Briusely vieną su puse dienos lapkričio pradžioj. Svarstau į kurį rekomenduotą traukt. Eisiu dar kartą skaityt visų apžvalgų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O! Tikiuosi, kad Jūsų kelionės lietus nenuplaus :) Po šio savaitgalio galėsiu tvirčiau rekomenduoti (arba ne) dar vieną-antrą belgišką restoraną. Ruošiamės kaip tik su kompanija išbandyti išgirtąjį "Bij den Boer" (St. Catherine aikštėje) ir belgiškos virtuvės restoranėlį "Le Cigale" (Chaussée de Waterloo 329, St. Gilles) arba ką nors afrikietiško Matonge rajone :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ech, pavydu net ;) REikia kraustytis ir man gyvent į Briuselį. Duotuoju momentu esu nusitaikiusi į Jūsų rekomenduotus "Chez Léon" ir "Mer du Nord". Ach, ta nenugalima meilė žuvims ir jūrų gėrybėms ;)

    po savaitgalio gal mano nuomonė dar pasikeis, labai lauksiu įrašo. Mat antradienį jau išvyksim atostogauti, o grįžinėsim lapkričio pradžioj kaip tik pro Briuselį, kur apsistosim pas draugus.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Yra Pasaulyje daugybė nuostabių briuselių - ir Vilnius - vienas iš jų :)

    "Chez Leon" - legenda, tik ten ne tik geri moliuskai, bet ir labai daug žmonių. O Mer du Nord - puiki stotelė užkandžiams.

    Gražių ir šiltų Jums, Egle, atostogų ir kad viešnagė Briuselyje taip pat būtų su saulute ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Niu va kaip smagiai perskaičiau, dar ir MB papasakojau jūsų "nuotykius" :)
    Šiaip iš ties turėjo pasiimti atgal, ar bent jau perklausti ar tikrai 3 norit... nes jie patys žino, kokios gi porcijos būna.
    Aš pati Kokobe esu porą kart buvus. Kai turiu su kuo palyginti, tai tiesą pasakius maisto skoniui ir paruošimui ten duočiau turbūt 5/10 balų... nu gal 6, priklauso ką valgysim...
    Bet man labai patinka, kad žmonės išbando afrikietišką virtuvę :)
    Yra fainas etiopų restoraniukas Leuvene. House of Lalibela vadinas. Jei kartais pro šalį keliausit..
    http://www.houseoflalibela.be/default.cfm?langue=EN
    Aplinka man ten labai patinka, mažas, jaukus.Tiesa, staliuką reikia rezervuotis geriau, nes labai dažnai būna taip, kad vietos tiesiog nėra. Moteris, ten dirbanti viena iš savininkių, pati dekoracijas piešė. Tik vat maistas vėl su tokiu mažiuku klaustuku, skanu, bet ne viskas idealu. Tiesa, porcijos man atrodo, kiek mažesnės.
    Skaniausiai mums iš visų bandytų, tai yra Antwerpene, va čia: http://www.restorant.be/info.php?caseid=view&bedrijf=5014
    (tikiuos, dar neužsidarė, seniai bebuvau.)
    Aplinka man nepatinka, nėra jauku,kadangi mes artimiau pabendraujam, jau davėm komentarus, kad keist kažką.. na bet geras maistas viską atperka :) Kartais organizuojami gyvo garso muzikos vakarai, jei daugiau žmonių, kavos ceremonija, o joje tiesiog būtina sudalyvaut, jei yra proga!

    O ar etiopišką "vyną" bandėt?Gal geriau pavadint medaus gėrimu. Tej vadinas (tedž tarias, jei lietuviškai skaityt). toks geltonas, kvepiantis... Tik vat reik žinot ar tikrai geros šeimininkės ruoštas, turi būt pastovėjęs, ir medaus nepagailėta, tada bus sodrus, skanus, saldus ir labai apgaulingas!
    Pirmą kart kai ragavau, vos ne kaip limonadas koks atrodė, taip kaip ištroškus visą stiklinaitę išgėriau.... sako atsargiai, prieš maistą, "į galvą duos", dar pasijuokiau kad čia nėr kam duot.. Po vakarienės pasigailėjau, jaučiaus kaip du butelius išgėrus. Reikia saikingai, nesvarbu, kad skanus!

    Oi, kad pripliurpiau..
    reziume, smagu, kad maistas patiko!

    (Einu kaip tik vištienos tos aštrios ruošt, Doro wat. Mano brangiausias sako, kad skaniau, nei restorane... ir žinau, kad neįsiteikinėja, nes kitkas ne taip gerai gaunas.. tai nosis užrietė žo... :) )

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oh, grange, koks komentaras! Tiksliau - rekomendacijos :) Ačiū! Na, jo tas nuotykis su daug maisto sunkiai suvirškinamas, bet mat jį (nuotykį) bala ;) svarbu, kad skanu buvo.

    Labai mėgstu Antverpeną, tad, manau, kad artimiausiu metu tikrai išbandysim Jūsų rekomenduotąjį. O to vyno (gal tiksliau - midaus?) ragauti neteko - ne tas buvo galvoj - bet Jums patarus, ragausim jo Antverpene. Nors, kaip supratau, geriausia tai daryt pas Jus :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Niu tai va jei būsit ten, tai tikrai siūlau užsukt,jei tą dieną noras etiopiškam maistui bus :) O gal dar ir netyčia susitiksim prie gretimo stalelio :) jei girdėsiu lietuviškai kalbant būtinai pakalbinsiu :)

    Jooo, šitą gėrimą greičiau midum vadint, nors neprisimenu lietuviškojo skonio, seniai labai ragautas, bet turbūt, kad panašus... ( o pas mane dar šito gėrio deja paragaut negalima, dar nemoku, nors sakė nieko sudėtingo, su belgišku medum ir pasidaro, bet dar šitas laukia savo eilės išmokt... pirma reik injera išmokt kept!)
    Kai mes buvom Etiopijoj, tai prisiragavau įvairių, kaip žinia, ir maistas, skirtingų šeimininkių ruoštas yra kitoks..
    O ten Antwerpene jį daro skaniai, manau, kad visada jo turi, nebent išbaigia tą dieną, o kitas dar neparuoštas...
    Na bet kaip bebūtų, kada nors linkiu paragaut :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. p.s. visai neseniai pakalbėjau su SB,sakau reiktų kada nuvažiuot...
    sako reikia pirma susižinot ar bedirba. Nes kažkas buvo su patalpom ir buvo laikinai užsidarę :(
    nu jau man ir pačiai gaila jei nebebus ....todėl reiktų pasisiskambint prieš.

    Yra,sakė, kažkoks dar kitas naujai (pernai) atsidaręs Antw. bet mes nebuvom, tai nieko negaliu pasakyt...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na, jei aš išgirsiu kuriam iš Jūsų išvardintų restoranų kalbant lietuviškai, irgi, pažadu, subtiliai pasidomėti, ar čia tik ne Jūs ;)

    Ačiū už įspėjimą dėl Antw. - bet vis tiek, pasitaikius progai, bandysim į jį patekti - smalsumas ir Jūsų rekomendacijos daro savo ;)

    Dar pagalvojau, gal, Grange, galite ką rekomenduoti ir pačiame Briuselyje, Matonge rajone? Nes praeinam vis, o vat, užeiti - tai neužeinam...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Matongėj iš Etiopiškų turit omeny?

    Jei taip, kad tokių nėra.. Buvo vienas labai fainas ir mėgiamas mūsų restoraniukas, bet deja buvo priversti užsidaryti :( Nebent gal kur koks nežinomas dar mums naujai atsidarė.
    o daugiau tai kaip ir nesilankom niekur ten...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nea, galvoju apskritai apie afrikietiškus restoranėlius. Nes vis einam pro šalį ir vis nenutaikom užeiti - kažkaip sunku iš visos gausybės išsirinkti :)

    AtsakytiPanaikinti