2013 m. liepos 9 d., antradienis

Cook&Book - ir knygynas, ir kavinė

Apie Cook&Book knygyną buvau pažadėjus parašyti daugiau nei prieš metus, bet niekaip negalėjau suprasti, ar man jis patinka, ar ne. Nežinau ir iki šiol. Kaip kavinė - tada man jis patinka. Kaip knygynas - ne. Galite sakyti, kad nieko aš nesuprantu - nesupyksiu, bet ne mano tai knygynas. Prisipažinsiu, kad paprasčiausiai, mano knygynų pasaulyje Cook&Book neranda savo vietos, nors jis ir tituluojamas vienu gražiausių knygynų pasaulyje.



Dargi, nė karto į Cook&Book nesu užsukusi dėl knygų ir nesu jame išleidus nei euro knygoms. Visuomet tik tam, kad išgerčiau kavos ir paplepėčiau su merginomis. Negaliu priekaištauti ir tikrai jo nepeikiu - knygyno interjeras kruopščiai apgalvotas, išskirtinis ir labai jaukus, tačiau mane asmeniškai trikdo per daug lygiavertė pusiausvyra tarp cook ir book. Negaliu susikaupti ir ieškoti knygų (kurių norėtųsi čia rasti daugiau), kai minkšti oda traukti krėslai traukte traukia prisėsti ir užsisakyti ką nors ilgai geriamo, kad vis dar nereikėtų pakilti ir eit lauk.


Kiekvienas knygyno skyrius - tarsi uždarytas tik jam sukurtame interjere. Muzikos leidinių ir įrašų lentynos išdėstytos modernioje, kontrastingų spalvų patalpoje, čia veikia stiklu dengtas baras; perregimomis spalvoto plastiko  sienomis atskirtos menų srities knygos. Kelionių literatūros skyriuje visu savo grožiu spindi retro stiliaus kemperis - jame net įkomponuotas staliukas šešiems. Tačiau išskirtiniausios skaityklos-restoranai, sukurtos kulinarinėms knygoms (pastarosios įkurdintos greta nedidelio bistro-atviros virtuvėlės) bei knygoms anglų kalba. Žavesio netrūksta ir grožinės literatūros sekcijai, virš kurios plasnoja ore pakibusios knygos.


Į Cook&Book tikrai verta užsukti, ypač jei kojos, metro ar likimas Jus nuneš į Briuselio pakraštį - Woluwe-Saint-Lambert rajoną, kuriame gyvena didžioji dauguma lietuvių, auginančių mokyklinio amžiaus vaikus. Todėl nenustebkite, jei šiame knygyne, kuris pietų metu ir savaitgaliais virsta šurmuoliuojančia kavine, užgirdę bent prie poros staliukų kvatojant lietuviškai.


Jei paklaustumėte manęs, man Briuselyje mielesni Filigranes ir Waterstones knygynai. Nes jie, visų pirma yra knygynai, t.y. įsteigę ir išlaikę tvirtą knygų parduotuvės identitetą (jei galima šį terminą taikyti kalbant apie negyvus daiktus) ir tai supranti į juos užsukęs, nereikia svarstyti ir bandyti suprasti, kas čia svarbiau - book ar cook.

8 komentarai:

  1. man patiktų ir Lietuvoje toks dalykas, į kurį kojos ar likimas nuneštų

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal kas nors tokio ir Lietuvoje rasis? Geros idėjos užkrečiamos ;) Nors aš įsivaizduočiau visiškai nerealų knygyną kurioje nors senoje ir nebenaudojamoje bažnyčioje ar vienuolyno korpuse. Kažką tokio visiškai nestandartinio lyg iš "Rožės vardo"

      Panaikinti
  2. man tai viena jaukiausių Briuselio kavinukių, o dėl knygyno - jauku, bet aš ten neinu knygų vartyt... ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu, Ramune. Ypač stebuklas, kad tokia nuostabi vieta įsikūrusi naujame miesto rajone. Bet vat, kaip knygynas... man ji kavinė su knygyno dekoracijomis - niekiap neapleidžia tas jausmas ;)

      Panaikinti
  3. Ai, visai nesvarbu kas ten svarbu - Cook ar Book. Man atrodo jauku, bet ko gero ir kaip ir tu neičiau į tokį knygyną ieškoti knygų. Nors ką gali žinoti... Jei toks knygynas laikosi, tai gal jis turi naudos, ką gali žinoti. Juk dauguma dovanas perka paskutinę minutę, o knygynas pati ta vieta + gali atsipūsti ir kavikės išgerti po "ilgų" knygos paieškų tarp skyrių :)
    Beje, VIlniuje "Mint Vinetu" kažkas panašaus, bent jau aplinka tokia bohemiška, gal tik kulinarijos skyrius mažokas, bet kava gera.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mh, "Mint Vinetu" - labai smagus. Prieš išvažiuodama į Briuselį esu kelis kartus buvusi ir net vienoje diskusijoje ten dalyvavau :) Ir "Mint Vinetu" - labiau knygynas ir labiau bohemiškas, ir daaaaug mažesnis. Arbatos puodėliai ten prie knygų :)

      O naudos tai tikrai turi - jei ne iš knygų, tai iš kavinės, nes pietų metu čia viskas rezervuota būna (užėjom kada tai su uošviais pirmadienį - norėjau parodyti po šopingo - tai kavą gėrėm prie baro, staliukų laisvų nebuvo). APie maistą nežinau, nes esu tik su Ramune ir Ko kelis kartus nerealiai čia pusryčiavus. Bet jei pusryčiai geri, tai ir pietūs turėtų būtų puikūs, o kai dar tokioje aplinkoje... ;)

      Panaikinti
  4. Galetu ir pegsas darytis siek tiek panasus i si. turiu omeny, kad si nuoroda pasako, kad knygu ten tikrai yra, o ta dideli plota butu galima isnaudoti ramiam pasisedejimui tarp knygu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galėtų. Tik, manau, kad tikrai jaukios erdvės įrengimui reikalingos nemažos lėšos ir rimtas "pažiūrėjimas" į reikalą. Kažin, ar Lietuvoje knygynai tiek norėtų investuoti. Kiek pamenu, lyg "Vaga" su kažkuriuo kavinių tinklų susikoperavę yra, ar ne?

      Panaikinti