2013 m. gegužės 23 d., ketvirtadienis

Karališkoji oranžerija Laekene

Karališkoji oranžerija. Kongo paviljonas
Pernai pavasarį pirmą kartą apsilankėme karališkoje oranžerijoje Laekene (Serres Royales de Laeken), todėl šiais metais tarsi ir atsirado tokia mažytė pavasario tradicija (et, kvaila kalbėti apie tradicijas, kai jos po metų jau bus pavirtusios į pasivaikščiojimus Kairėnų botanikos sode). Pernai nebespėjau pasidalinti fotografijomis (šių net nebuvo daug, nes fotoaparato elementas atlaikė tik įėjimą į apskritą oranžerijos salę - Kongo paviljoną) ir įspūdžiais, šiais metais - irgi. Apgailestaujų, jei tarp skaitančių bus tokių, kurie nieko nežinojo apie pavasarinį karališkosios šeimos kvietimą pasivaikščioti pražydusios oranžerijos takais ir būtų tikrai apsilankę, jei tik būčiau apie tai parašius anksčiau. Tai tuomet - gal kitais metais apsilankysite, a?

Karališkoji rezidencija Laekene

Kiekvieną pavasarį, tris balandžio - gegužės savaites, karališkuoju parku ir suvešėjusia ornažerija mėgaujasi ne tik Alberto II šeima, bet ir visas Briuselis. Ir taip jau gerą šimtą metų. Apsilankiusi antrą kartą, galiu gi drąsiai sakyti, kad karaliaus pavaldiniai ir turistai noriai džiaugiasi tokiu rūmų svetingumu ir plaukte plaukia pasižvalgyti po karališkuosius sodus. Lankytojų tikrai daug, tad reikėtų pamiršti apie ramų pasisėdėjimą ir meditaciją apie palmes ar žydinčias vyšnias. Kažkur užmačiau, kad kasdien oranžerijose apsilanko apie 5000 žmonių (mh, taip, daug IMHO).

Karališkoji oranžerija

Kaip viskas ten buvo? Leopoldui II pageidaujant, architektas Alfonsas Balatas (Alphonse Balat) suprojektavo ir pastatydino oranžeriją - tikrą Art Deco ir inžinerijos perliuką, slepiantį išties neeilinį tropikų sodą. Oranžerija buvo pastatyta XIX a. pabaigoje. Statybos užtruko 21 metus ir buvo baigtos sukonstravus "Geležinę bažnyčią" - stikliniu kupolu dengtą statinį, tarnaujantį kaip karališkoji koplyčia.

Karališkoji oranžerija. Kongo paviljonas

Bendras stiklinio miestelio plotas - 2,5 hektarų. Oranžerijoje visus metus išlaikoma vienoda temeperatūra ir oro drėgmė, o tam prireikia nei daug, nei mažai - apie 800 000 litrų tepalo krosnims kūrenti.

Karališkoji oranžerija. Karalienės pavijonas


Po metalo ir stiklo nėriniais augančios daugiau kaip 600 rūšių gėlės ir medžiai atkeliavo iš tropinių miškų. Augalų kolekcija vertinama dėl čia augančių itin retų augalų. Taip pat, kas šiek tiek stebina, tebeauga augalai iš originalios Leopoldo II kolekcijos (vienas toks augalas - Leopoldo II, kai jis dar tebuvo tik Brabanto kunigaikštis, iš Filipinų parsivežtas medinillas, augantis kiniškose vazose, sustatytose žiemos sodo salėse), o sodininkai iki šiol stengiasi išlaikyti pirminės kolekcijos dvasią ir idėją.

Karališkoji oranžerija

O štai beveik 2000 skirtingų pelergonijų ir fuksijų svyra maždaug kilometro ilgio įstiklintoje Karalienės galerijoje. Jums gal ir nelabai įdomu, bet prisipažinsiu, kad visuomet norėjau balkone užsiveisti įvairiaspalvių fuksijų. Bet. Vilniuje balkonas buvo per aukštai ir ten pūtė per stiprūs vėjai, o Briuselyje išvis neturiu balkono. Tai jau ir noro to mažai liko.

Karališkoji oranžerija. Kongo paviljonas

Karalienės oranžerijoje (šalia kurios yra ir karalienės Elizabetos studija) veši įvairių spalvų azalijos, rododendrai, pelargonijos, tos pačios fuksijos, takai papuošti klasikinės manieros skulptūromis. Šiose žiemos sodo patalpose sukurta daugiau jaukių erdvių, nėra tokios baisingos didybės, kaip Kongo paviljone.

Karališkoji oranžerija. Kongo paviljonas


Karališkoji oranžerija. Kongo paviljonas. Šitos palmės auga nuo Leopoldo II laikų






Oranžeriją supa nuostabus peizažinis parkas. Žingsniuojant takais atsiveria egzotiškos perspektyvos, kurių horizontuose kyla japoniškas bokštelis, karališkosios koplyčios kupolėlis, švysteli tvenkinio pakrantė ar kvarkteli antys... vienu žodžiu - gražu.

Karališkasis parkas. Toliau matosi koplyčia

Karališkasis sodas. Japoniškas bokštas

Karališkasis sodas

Bilietas į oranžeriją kainuoja 2,5 Eur (iki 18 metų lankymas nemokamas).

Informacijos apie atviras oranžerijos duris reikėtų pradėti žvalgytis balandžio trečią savaitę karališkosios šeimos svetainėje, turizmo informacijos svetainėse www.visitbrussels.be, www.brussels.be, www.brusselscity.net, www.opt.be ir pan.

Oranžeriją galima lankyti dienos metu arba pasirinkti vakarinį pasivaikščiojimą, kaip šiais metais padarėme mes su Joana ir Tomu. Vakarinis apsilankymas smagus tuo, kad pradėję žingsniuoti dar dienos šviesoje, į Kongo paviljoną grįžtate užsižiebus spalvotam oranžerijos apšvietimui. 

Karališkasis sodas Laekene


O štai čia galite užmesti akį į filmuotą pasivaikščiojimą po oranžeriją:



Laekenas sulaukia ne tik gerbėjų, bet ir kritikos dėl kolonialistinės praeities. Jokia čia paslaptis, kad Leopoldas II buvo tiesiog apsėstas Kongo ir iš ten namo tempė viską - nuo augalų iki vietinių gyventojų. Taip taip. Pavyzdžiui, kai buvo pastatydintas Afrikos muziejus, jį supančiame parke buvo pastatytas ir "tipinis" Kongo kaimelis, o jame apgyvendinti iš ten atsivežti "laukiniai". Kad besilankantys Belgijos karalystėje turėtų kur akis paganyti. Jau vieną kartą rašiau apie tai, kad Leopoldas II Laekeno parke buvo užsimojęs sukurti kelionę po pasaulį - čia turėjo atsirasti visų žymiausių pasaulio statinių kopijos. Tačiau (ačiū Dievui?) karalius mirė tespėjęs parke įkurdinti kinišką paviljoną, japonišką bokštą ir Bolonijos fontano kopiją.



13 komentarų:

  1. Apie tokias eksliuzyvines "karališkas pramogas" nežinojau, reikės galgi kuriais metais apsilankyti. :) Nies kiek matosi iš foto ir paskaičiau, tai mumei turėtų patikti.

    P.s. Prašyčiau plačiau: "(et, kvaila kalbėti apie tradicijas, kai jos po metų jau bus pavirtusios į pasivaikščiojimus Kairėnų botanikos sode)". ??????????????????????????????????????

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, jei paderinsit vizitą "ant balandžio pabaigos" - tai tokia proga tikrai pasitaikys. O vat, rugpjūtį - rugsėjo pradžioje kviečiam aplankyti mūsų karalių rūmus ;)

      P.S. tai čia viskas labai paprasta :) diplomatinė misija eina į pabaigą ;)

      Panaikinti
    2. O džyz, net dvi klaidas sugebėjau padaryti greitai berašydama: "ekskliuzyvines" ir "nes". Absoliuti gėda. :)

      P.s. Na, viskas aišku.

      Panaikinti
    3. Kas nerašo - tas nedaro klaidų ;)

      P.S. Dar iki kito pavasaro - mielai priimsime Briuseliškėse :)

      Panaikinti
    4. Ne, na reiks kaip nors ištaikyti, o tai jau gėda, dievaži. :)

      Panaikinti
  2. Oho,kaip labai patiko

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai oranžerijose labai gražu, įspūdinga ir įdomu!
    O kas tame antrame filmuotame vaizdelyje? Kongo gyventoja sumąstė po palmių giraites pasivaikščioti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, Sigita, kad tai galėjo būti improvizuotas protestas prieš tą afrikietišką Belgijos laimę. Kaip ne kaip, bet Leopoldas II garsėjo ne tik plačiais kūrybiniais užmojais, bet ir žiaurumu, kuris Konge reiškėsi nukapotomis vaikų galūnėmis (už nepakankamai gerą tėvų darbą), vergovės iškreiptu ten gyvenusių tautų folkloru ir pan. ...

      Panaikinti
    2. Ruta, vos vos papildysiu sita Belgiskos femen'es vojazo klipo aprasyma... Konge Belgu koloniskai nudobe apie 60% vietiniu gyventoju.

      Panaikinti