2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

Ruta Šepetys Briuselyje



Žinau, kad jau kažką įdomesnio apie mūsų išgyvenamą Briuselį pasakojau prieš...galybę dienų. Kaip bebūtų banalu - darbas (kad ir freelancinis) ir vienas per kitą besiverčiantys įsipareigojimai (prisiimti pačios, žinoma) graužia sąžinę ir neleidžia atverti "naujo pranešimo" langelio. Bet šįryt, atsikėliau anksčiau nei sąžinė, patyliukais pasidariau smagų puodą baltos kavos ir besidairydama per petį atgal, ar neatsliūkina prabudusi sąžinė, spragtelėjau pele, kad sukurčiau naują įrašą. Puiku, ji dar neprabudo, tačiau nerizikuosiu kurdama kažką ilgesnio apie save, o pasidalinsiu žinute apie šią savaitę Briuselyje viešėsiančią Ruta Šepetys.

Manau, kad autorės pristatynėti ir liaupsinti nėra ko - visi ją žino ir visi turi nuomonę apie jos sukurtą "Tarp pilkų debesų" ("Between Shades of Gray"). Vieniem nepatiko apelsinas, kitiems - dantų krapštukas, tretiems - palei jūrą kurkiančios varlės, tačiau tik visiškas kietakaktis atsisakytų pripažinti, kad tai viena iš nedaugelio lietuvišką istoriją pasakojančių knygų, kuri pasiekė tokią plačią auditoriją visame pasaulyje.

Tiesa, ketvirti ir penkti burba, kad kažkokia amerikietė vat, ėmė ir pasigviešė "mūsų" tautinius skaudulius, kad praleido daug nežmoniškai karčių ir svarbių detalių. Ir žinot, nors mano giminės vyrai juodavo Sibiro šachtose, o moterys su vaikais nuo kelialapių į šiaurę slapstėsi svetimuose namuose, aš nieko prieš, kad romaną Ruta prikamšė holivudinių triukų ir ar kažką parašė "ne iki galo teisingai". Tegu. Man daug svarbiau, kad ji šią istoriją parašė ir kad ją, skirtą paaugliams, perskaitė ir daugybė suaugusių. O jei konkurencijos nirtulys ir nuoskauda paskatins ir kurį nors Lietuvos autorių sukurti ką nors panašaus - man atrodo, kad tik geriau, ar ne? Turėsime dvi, į 27 pasaulio kalbas išverstas, knygas apie mus.

O parašyti norėjau apie tai, kad šią savaitę Briuselyje bus galima susipažinti su Ruta Šepetys, su ja padiskutuoti, jai padėkoti arba papriekaištauti ir gauti jos parašą, nes kovo 26 d. (antradienį) 19 val. Watterstones knygyne Briuselyje vyks susitikimas su autore ir jos knygų "Between Shades of Gray" ir "Out of the Easy" pristatymas. Sudalyvaukite.

Knygyno adresas Bvd Adolph Maxlaan 71-73, 1000 Bruxelles.

* Iliustracijas pasiskolinau iš www.watterstones.com.

5 komentarai:

  1. Ooo, būtų buvę įdomu ją pamatyti. Aš vertinu, kad ši knyga parašyta ir išgarsėjo pasaulyje, perskaičiau ją jau senokai ir esu prie tų, kurių ji nesužavėjo. Ne dėl varlių, holivudinių triukų ar pasisavintų tautinių skaudulių, bet dėl to, kad man ši knyga pasirodė labai "drungna" ir absoliučiai nejaudinanti, nors joje aprašomi tikrai skaudūs ir baisūs dalykai. Matyt, viską nesąmoningai lyginau su "Dievų mišku" ir "Lietuviai prie Laptevų jūros", ir, deja, man asmeniškai Rūtos knyga savo įtaigumu labai toli nuo jų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, aš antrą kartą irgi neskaityčiau, o ir skaitydama galvojau apie tai, kad jau išaugau šios knygos auditorijos amžių - ji gi skirta paaugliams ;) Tačiau knygos ir autorės populiarumas skaitytojų tarpe (tegu ir ne Lietuvos), manau, irgi geras ženklas. Aš galvoju, kad mes, skaitę Laptevų jūrą, Dievų mišką ir savo artimųjų pasakojimus apie tremtį, esame gana aukštai iškėlę kartelę, o paėmę Rūtos knygą galbūt tikimės istorinio romano, kuris sujudintų širdyje kažką dar iki tol neužčiuopto. Bet jos romanas - net nėra istorinis, ar ne?

      Žinai, Neringa, dar gi kartais pagalvoju, kažin, kaip mums pasirodytų Amičio "Širdis", gana štampiškai pasakojanti apie gėrį ir blogį, jei imtumėmes jos dabar?

      Panaikinti
    2. Taip, taip, kad jis toks populiarus ir šiek tiek paskelis žinią apie Lietuvą yra nuostabu. Tiesą sakant, net nežinau kaip apibūdinti jos romaną, bet gal visgi taip jau itorinių romanų kategorijai jį priskirti kiek drąsoka būtų, nors kažkokių istorinių faktų visgi yra. Beje, man dar jo paaiga tokia keistoka pasirodė. Na, bet kaip skirta paaugliams - užskaitau. :)

      Amičio "Širdis"... Hmmm, gal geriau kai kurių dalykų nereikia antrą kartą skaityti... Telieka užsilikęs geras įspūdis :)

      Panaikinti
  2. "atsikėliau anksčiau nei sąžinė" - made my day :)))

    AtsakytiPanaikinti