2012 m. rugpjūčio 20 d., pirmadienis

Tapis de fleurs - garsusis Briuselio gėlių kilimas

Šeštadienį su tamsa grįžom namo po dvi savaites trūkusio bastimosi Prancūzijoje ir širdingos viešnagės Lietuvoje (gaila, kad trumpos). Papusryčiavę išdrįsom išlįsti į lauką (karšta...). Apžiūrėjom garsųjį kilimą, bandėm palaistyti KoLa gėles (bet neįveikėm užraktų), parsivežėm namo Katiną ir viskas stojo į savas vėžes. Jei ne tas nesąmoningas karštis (oras - 36!) - būtų galima gyventi. Sako, kad ryt griaudės ir žaibuos. Tikiuosi, nes tada atvės iki 28 ir galėsiu imtis degančių darbų.


Bet pradžiai apie kilimą. Gėlių kilimą pagrindinėje Briuselio senamiesčio aikštėje, gražuolės rotušės papėdėje.  Įvairiaspalvių žiedų kilimas (tapis de fleurs ar bloementapijt) kas du metus "išaudžiamas" iš tūkstančių begonijų ir kitų gėlių žiedų bei penkias dienas džiugina briuselėnus ir turistus, kurie paspoksoti į šį floristų šedevrą suplaukia iš įvairiausių pasaulio kampelių.


Pirmasis gėlų kilimas (ar veikiau kilimėlis) 1952 m. buvo sudėliotas Knokke - kurortiniame miestelyje Šiaurės jūros pakrantėje. 1971 m. antrasis ir gerokai didesnis kilimas nuklojo Briuselio Grand place grindinį. Ir taip kas antrais metais, kaskart atspindėdamas vis kitą temą ar istorinę sukaktį - miesto, šalies, menininkų, gildijų ir istorinių vietovių jubiliejus, apjungdamas egzotiškus Afrikos (2012 m.) bei Azijos (1988 m.) meno motyvus ir Briuselyje sklandančius Art nouveau ornamentus. Štai čia galite rasti daugiau informacijos ir vaizdų.


Šiais metais Grand place dengia jau aštuonioliktas žiedų kilimas, skirtas Afrikai. Kaip sako kilimo autoriai, jam sukurti reikia visų metų - pirmiausiai gimsta idėja, tuomet - brėžiniai, kurie derinami ir su miesto valdžia ir su gėlių augintojais, tuomet - auginamos ir atrenkamos gėlės, kuriamas specialus realaus dydžio spalvotas brėžinys, ant kurio savanoriai po truputi dėlioja būsimo gėlių kilimo raštus. Kuriant kilimą, vienam kvadratiniam metrui panaudojami maždaug 300 begonijų žiedų. Jei kilimo dydis 1 800 kvadratinių metrų, kiek žiedų jam reikia?!


Kai perskaičiau, kad kilimas kuriamas iš begonijų, pirmiausia kilo klausimas, kodėl iš jų. Pasirodo, kad Belgija yra viena iš didesnių begonijų eksportuotojų. Kasmet karalystėje užauginama per 60 milijonų begonijų krūmelių, kurių net 80 procentai iškeliauja į svetimas šalis.


Gėlių kilimą galima buvo apžiūrėti ne tik pasilipus ant aplinkinių pastatų laiptų, bet tiesiai iš rotušės balkono. Žinoma, geras vaizdas nėra už dyką, merija už tai prašo 3 eurų. Na, jei tiksliau, tai ne tik už pažiūrėjimą iš balkono šalia vedybų salės. Pakeliui galima apžiūrėti įspūdingais patamsėjusiais medžio raižiniais ir gobelenais puoštas sales ir darbo kabinetus. Kelias link balkono puoštas įspūdingomis anturių girliandomis ir puokštėmis, meistriškai sukomponuotomis ir priderintomis prie šiųmetinės žiedų šventės temos - Afrikos žemynas (anturiai po Pasaulį pasklido iš šio žemyno).

Buvo gražu ir tuo pačiu gaila, kad toks grožis gyvuoja vos keletą dienų... paskutinę jų vėjas jau buvo pradėjęs nešioti karštos saulės sudžiovintus žiedlapius, tarsi norėdamas priminti, koks trapus yra žydėjimas, veido ir kūno grožis, tuštybė ir nenuvargstantis troškimas gražių ir madingų daiktų. Ir kaip ilgai lieka širdyje ir atmintyje tai, ką iki gilumo išjaučiam, apmąstom, kuo gyvenam tada, kai negalvojam apie tai, kas tėra tik vanitas vanitatum omnia vanitas.

5 komentarai:

  1. Trūksta žodžių kaip gražu. Labai įspūdinga... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip, Laurute :) o kai dar pabandai suskaičiuoti gėlių žiedus..!

      Panaikinti
  2. Na va, nėsyk dar nemačiau "gyvai" to garsiojo kilimo. Reiks pasistengt po poros metų nepražiopsot. O kol kas - ačiū, kad dalinies. ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes irgi tik paskutine diena suspėjom, nes tos Briuselio Žolinės išpuolė per pačias atostogas.

      Panaikinti
  3. Nuostabūs gėlių kilimai! Savo akimis teko pamatyti šiemet - tikrai verta.

    AtsakytiPanaikinti