2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Binche karnavalas arba Užgavėnės belgiškai

Binche karnavalo dalyvis
Sekmadienį praleidome tradiciniame Binche miestelio Užgavėnių karnavale. Karnavalas vyksta tris dienas - nuo sekmadienio iki antradienio ir baigiasi Pelenų trečiadieniu, visuotiniais pažadais kitą kartą švęsti santūriau, saikingiau vartoti alkoholį ir mažiau valgyti. Nė neabejoju, kad miesto vaistinės pasipelno parduodamos kalnus pleistro nutrintiems būgnininkų pirštams bei karnavalo eisenos dalyvių kulnams, virškinimo fermentų ir angliukų - ūžavusių turistų skrandžiams. Vietos barai ir alinės, tris dienas veikusios non-stop režimu, suskaičiuoja gražų pelną ir sudaužytas stiklines. Gatvių šlavėjai bambėdami į krūvas sušluoja išbarstytus konfeti, senamiesčio gyventojai nuraizgo nuo langų apsaugines groteles ir visi ima laukti Velykų. Karnavalo vinis - antradienį pajudanti kaukėtųjų eisena, kuri įvertinta net paties UNESCO, nes labai autentiška. Paskutinę karnavalo dieną, vilkėdami tradiciniais šio karnavalo kostiumais ir kaukėmis, gatvėmis žygiuoja daugiau tūkstantis gilles (tikriausiai į lietuvių kalbą reikėtų versti kaip "žiliai" (arba ispanai), nes pats personažo pavadinimas kildinamas nuo ispaniško vardo Gil, kuris buvo paplitęs Belgijoje  XVI a., ispanų okupacijos metais), keli šimtai piemenų, arlekinų ir pjero.

Gilles (foto iš en.wikipedia.org/wiki/Gilles)

Gilles (foto iš en.wikipedia.org/wiki/Gilles)

Kaukių ir kostiumų gamyba patikima vietiniams meistrams. Tiek gilles, tiek piemenų kaukės pagamintos iš vaško, padabintos žalio stiklo akinukais, žandenomis, ūsais ir barzduke (pastarieji du - išskirtinai priklauso tik gilles). Įdomu tai, kad gilles kostiumą gali dėvėti tik nuolatiniai Binches miestelio gyventojai vyrai arba miestelėnai išgyvenę Binche ne mažiau kaip 5 metus. Gilles vilki įvairiais auksiniais ornamentais puoštus raudonus drabužius, sukurtus pagl konkistadorų ir inkų taip taip, būtent, i n k ų) aprangas, avi klumpes, mūvi baltą glaudžią kepuraitę, o veidus dengia vaškinėmis kaukėmis.

Piemenų kostiumais pasipuošia Notre-Dame de Bon Secours koledžo studentai. Šie karnavalo personažai vilki kuklesniais aprėdais, nei gilles: tamsiai mėlynu kostiumu baltais rankogaliais, mūvi baltas pirštinaites, siaurąją kepuraitę, dėvi vaškines kaukes, o galvų turi užsivožę plačiabriles skrybėles, puoštas baltomis stručio plunksnomis.

Arlekinai ir pjero vilki iš Comedia dell'Arte paveldėtus kostiumus: arlekinai - spalvotais trikampėliais išmargintus kostiumus, žalias fetro srybėles su juodai baltai dryžuotomis uodegėlėmis, o pjero - pastelinių spalvų kostiumėlius, juodus domino akinius bei heninus, puoštus baltais nėriniais ir viršūnėje pritvirtintais baltais kaspinais.

Mimoza - Binche karnavalo simbolis

Karnavalo simbolis - žydinti mimoza, kurios puokštes tradiciškai vyrai dovanoja savo žmonoms, dukterims ir draugėms. Galbūt vedini kiek romantiškų jausmų, o galbūt norėdami kompensuoti, kad tradicinėse karnavalo eisenose žmonos ir dukterys eina vilkėdamos kasdieniniais kostiumais, paskui persirengusių vyrų grupę. Tokios tradicijos (prisipažinsiu, kad niekada nesusimąsčiau, kaip kvepia mimoza, o pasirodo - agurkais, kaip kokia stinta).

Binche karnavalas. Ornamentais pasipuošęs vyras ir AC/DC

Binche karnavalas. Mažieji slavai ir dėdės Semai

Binche karnavalas. Pavargęs smurfas ir Binche universiteto rektorius

Binche karnavalas. Raitas ant stručio

Binche karnavalas. Karaliaus dvaras

Binche karnavalas. Aukso kiaušiniai ir žydukai





















Deja, deja, šiais metais mes pamatėme tik sekmadieninį miestelėnų paradą, kuris taip pat buvo ne mažiau įspūdingas: raiteliai ant stručių, smurfai, rusai, žydai, dėdės Semai, roko žvaigždės, Che Guevaros, dvaro damos ir kavalieriai, braškės, graikai, turkai ir lego žmogučiai, indėnai, urviniai žmonės, kaminkrėčiai, "Sabena" stiurdesės ir t.t. Kiekvieną karnavalininkų grupę lydėjo būgnų ir pučiamųjų ansamblis, smarkiu būgnijimu ir smagiomis melodijomis besistengiantis išgąsdinti piktąsias dvasias. Gal kiek ir pabaidė piktuosius, nes tądien Briuselį talžę sniego šuorai Binche aplenkė.

Binche karnavalas. Iš vienos pusė daili pupytė....

...iš kitos - smagiai nusiteikęs Che Guevara

Binche karnavalas. Braškių kuopa

Binche karnavalas. Būganai





















Na, bet žvarbumo pakako, kad suskastumėm ieškotis šiltesnės priedangos. Ir lyg tyčia, ta priedanga pasirodė esanti Binche alaus darykla - Brasserie La Binchoise, kuri ne tik girdė sugužėjusius karnavaliautojus, bet skaniais juos pamaitino. Už 13 eurų gavom po lėkštę karbonado su milžiniška krūva skrudintų bulvyčių.

Binche karnavalas. Alaus bokalas Brasserie la binchise

Numarinę alkio kirminą, grįžom paspoksoti į finalinę sekmadienio eiseną ir dar kartą sušalę parplumpsėjom į traukinių stotį - jokių rūpesčių, kur pastatyti automobilį, kur susimokėti už stovėjimą ir pan. O ir kelionė pirmyn-atgal tekainavo po 10 eurų žmogui.

Binche karnavalas

Binche karnavalas. Mes - roko žvaigždės

Binche karnavalas. Žiūrovai.

Karnavalo tradicijos siekia Viduramžius, tačiau folkloro tyrinėtojai vienbalsiai sutaria, kad nėra pakankamai tikslių duomenų, kurie padėtų datuoti karnavalo tradicijos užgimimą. O kai nėra aiškumo - gimsta pačios neįtikėtiniausios legendos apie karalius, inkus ir kitus keistus svetimšalius, nustebinusius miestelėnus savo neįprasta apranga ir taip įkvėpusius juos kasmet kopijuoti. Hm. Man panašiau, kad ši karnavalo, kaip ir visų kitų (Brazilijos, Venecijos ar lietuviškų Užgavėnių) tradicijos gimė su ritualais, kai po žiemos išbadėję žemdirbiai imdavo stipriai laukti pavasario ir pirmų rūgštynių (na, nesu tikra, ar rūgštynės auga Brazilijoje, bet vis tiek ir ten kažko laukiama, gal kokio kavos derliaus?). O jau daug vėliau stilizuotus ir estetizuotus karnavalus į savo kiemus įsileido ir didikai, kostiumus apkaišę stručio plunksnomis ir įvairiaspalviais blizgučiais. O iš jau iš ten (dvarų) naujos otkutiūrinės mados pasiekė ir miestelėnus, kurie gi tam ir yra miestelėnai, kad bandytų kopijuoti ir imituoti mėlynakraujus, ar ne? Kaip manot?

Binche karnavalas. Alus upeliais tekėjo...

Karnavalas man patiko, nors žmonių buvo du milijonai ir sunku buvo deramai apsisukti ar prisitaikyti fotografuoti. Ir vis pagalvoju, o kodėl mūsų Užgavėnės neįtrauktos į UNESCO sąrašiuką? Gi nemažiau senos ir personažų daugiau visokių, ir tradicijos gražios, ir blynai skanūs :)

Binche karnavalas. Nuo karnavalo apsaugoti senamiesčio namų langai





















P.S. Mes nepatikėjom, bet tai tiesa, karnavalo metu bankomatai yra nepasiekiami, maitinimo įstaigos ir parduotuvės leidžia atsiskaityti tik grynais. Turėkite mintyje, jei nuspręsite antradienį važiuot pasižiūrėti ar sudalyvauti finaliniame raudonųjų apelsinų mūšyje :)

Binche karnavalas. Genialu - šeši balionai ir pėdkelnės - puikiausia karnavalo kaukė :)

6 komentarai:

  1. Ak vat kam tie tinkleliai... Raudonuju apelsinu musis...
    Miname i ji ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hm... gal reikėtų? Puiki proga lyg ir :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. puikus reportažas, gal tik saulės pritrūko, pernai vyko kovą, teko ir pačiai sudalyvauti, tik didžįjį antradienį, kai eisenoje žygiuoja gražieji gilles:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika, Ieva Čiobreli, tikrai tai - saulės tikrai pritrūko, bet menka bėda :) O vakar (antradienį) aš irgi buvau nuvažiavus pažiūrėti tos pačios pačiausios karnavalo eisenos. Tik dar nesėjau į kompiuterį perkelti nuotraukų - bet greitu laiku paskelbsiu dar vieną trumpą reportažą iš Binche karnavalo - su gilles, arlekinais, pjero ir apelsinais :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tiesą sakant man tie gilles tai tokie apybaisiai... :) Nežinau kodėl nepatinka, bet per kiekvieną miesto paradą aš į juos su tokiu gailesčiu žiūriu: nei gražu, nei juokinga, kaip sakoma ;)

    Iš visų Rūtos parodytų dalyvių man labiausiai įspūdingas visgi tas strutis ir dar Smurfas (nesvarbu, kad pavargęs). Ir be abejonės paliko įspūdį mimozos... net neįsivaizdavau kas tai galėtų būti, nors pavadinimas tikrai ne kartą girdėtas ;))) Nustebinai Rūta gėlėmis :D Jos tikrai tikros?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, dėl skonio nesiginčijama :) negalim sakyti, kad mūsų Užgavėnių kaukės vaizduoja kokias tai miegančias gražuoles ir stotingus raitelius :) Man asmeniškai tai gilles (žiliai) gana simpatiški ir tokie... netikėti belgiškam peizaže - plunksnų karūnos, skambaliukai, klumpės, margaspalviai apdarai. Kaukėtų nemačiau, bet gi ši tauta pasižymi meile siurrealizmui - Magritas, Delvo ir kt. :)

    O mimozos tai gyvos gyvuliausios, šaltyje nieko nesako, o patalpoje atšilusios pradeda kvepėti agurkais :)

    AtsakytiPanaikinti