2013 m. birželio 11 d., antradienis

Stromae - kaip jį geriau pristatyti? Formidable!

Stromae (foto pasisikolinta iš www.rwandaises.com)

Šiandien graikė Sissi pasidalino nuoroda į kiek provokuojantį Stromae dainos "Formidable" (liet. nuostabu) vaizdo klipą. Pradžioje maniau, kad tai slapta kamera nufilmuotas girtoko jaunuolio viražas ir tik vėliau supratau, kad tai pats atlikėjas ir jo klipas. Youtube susiradau ir gyvai atliekamos šios dainos įrašą. Nesu visokių hip-hopų gerbėja, bet Stromae ekspresija tikrai formidable, kažkuo net primenanti Jacques Brel'į (Žaką Brelį). Savo forminable (apgailėtiną) personažą atlikėjas atskleidžia labai jausmingai, o balse tiek sarkazmo, kad nereikia ir prancūziškai mokėti.

"Formidable" klipas buvo nufilmuotas slapta kamera Louise aveniu, tramvajaus stotelėje šių metų gegužę. Per tris pirmas dienas "Formidable" youtube peržiūrėjo trys milijonai lankytojų (šiandien jau daugiau kaip 6 000 000) - tai iki šiol nepralenktas belgiškos muzikos rekordas. Tiesa, likus trims dienoms iki klipo premjeros, internete pasirodė mėgėjiškų vaizdo įrašų su gatvėje besišlaistančiu "girtutėliu" Stromae (gi tramvajaus laukiantys briuselėnai nežinojo, kad klipas filmuojamas slapta kamera). Mobiliais telefonais užfiksuoti vaizdai išprovokavo nemenkas diskusijas ir nutiesė platų kelią naujam kūriniui.


Bet kas tas Stromae? Jis - 28 metų belgas Paul Van Haver. Dainų kūrėjas ir atlikėjas gimė Briuselyje po belgės ir ruandiečio meilės istorijos. Vienuolikos metų pradėjo lankyti Jette muzikos akademiją, kur  mokėsi solfedžiuoti ir mušti būgnus. 2000 m. pasivadinęs Opsmaestro, Paulas pradėjo repuoti. Netrukus paaiškėjo, kad pasirinktas pseudonimas jau priklauso kitam muzikos atlikėjui, todėl Opsmaestro virto Stromae, kas verlanu (kalbos registras, kuomet skiemenys sukeičiami vietomis) reiškia tą patį "maestro". Kiek vėliau Paulas, jau būdamas Stromae, pradėjo studijas kinematografijos institute.



2007 m. Stromae išleido debiutinį kūrinį "Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…" ir pasirašė sutartis su dviem įrašų kompanijomis. 2009 m. Stromae pradėjo dirbti vienoje Briuselio radijo stočių - NRJ, kurios vadovui baisiai patiko pirmasis Stromae singlas "Alors on danse" ir jis nusprendė šią dainą išleisti į eterį. Sėkmė buvo stulbinanti (formidable) - simpatijas jai išreiškė ne tik gausi klausytojų auditorija, bet ir tokie selėbričiai kaip Anna Wintour, Jean-Claud van Damme ir pats Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy. Nieko sau sėkmė, a? Prireikė vos poros savaičių, kad Stromae albumas šoktelėtų iki geriausiai parduodamo Belgijoje.


Singlas 2010 m. tapo klausomiausiu muzikos įrašu Belgijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Danijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Graikijoje, Turkijoje ir Rumunijoje. Po viso šito sekė visa eilė belgiškų ir tarptautinių apdovanojimų ir kvietimų koncertuoti, įrašynėti, duoti interviu ir t.t. Trumpiau tariant, prasidėjo žvaigždiškas Stromae gyvenimas ir poros metų meilė Mis Belgija kažkelintieji.


Savo kūriniuose Stromae jungia rap, elektroninės muzikos bei prancūziško šansono stilius. Pats jis savo muziką apibūdina taip: "...įkūręs mažą rap muzikos grupę, maniau, kad neverta kopijuoti prancūziško skambesio, bet verčiau rinktis amerikietišką stilių ir jam suteikti europietišką charakterį. Ir taip atradau 90-ųjų eurodance. Ilgą laiką mes tarsi gėdijomės šio stiliaus, tačiau be reikalo, nes jame galima atrasti ir house, ir salsą. Taip pat aš žaviuosi Jacques Brel'iu (Žaku Breliu) - jis tikrai man padarė didelę įtaką - bei daugybe kitų atlikėjų ir muzikos stilių, tarp kurių yra ir kubietiškas son ir Kongo rumba, kurią girdėjau augdamas".

O šitas man irgi labai patinka :)

8 komentarai:

  1. Formidable! Is tikro ta daina turi kazka tokio, kas uzkabina. Labai patiko, anksciau nezinojau. Tas ankstenis hitas - Alors on danse - buvo puse bedos, bet as ji buvau nurases popsui. O sitas kas kita - ir muzika ir pati istorija labai itraukia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai to "anksčiau" nelabai buvo - tik kokios 3 savaitės ;)

      Panaikinti
  2. iš tikro formidable ♥ pradedu įsimylėt jį :D nors man ir tas Alors on danse lipo, ir tas formidable, ir dar labai patinka tas paskutinis su gondola, kažkaip neblogas aktorius iš jo gaunasi ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm, man jis irgi tampa atradimu ir hitu, Kuo daugiau klausau - tuo labiau. O aktorius (atlikėjas) - jis tikrai geras. Bu sįdomu pažiūrėti, kas bus bus po metų, dviejų.

      Panaikinti
  3. Jau kelias savaites si daina nuolatos skamba automobilyje :)
    Ir pirma mintis isgirdus - Jacques Brel.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu, man irgi pirmą asociacija tokia kilo, tik po to perskaičiau, kad jis išties žavisi Breliu.

      Panaikinti
  4. Nebūčiau pas tave paskaičiusi, tai kažkurį savaitgalio vakarą tikrai būčiau galvojusi, kad eilinis girtuoklis kažką ("formidable") po langais šūkčioja. O dabar, kaip apsišvietusi, iškart supratau, kad tai maestro Stromae gerbėjas. :)

    AtsakytiPanaikinti