2013 m. vasario 4 d., pirmadienis

Moteriški antradieniai: Musée de la Banque Nationale

Paskutinį antradienį su Indre ir Joana šniukštinėjom po Nacionalinio banko muziejų. Na, nepasakyčiau, kad mane jis būtų sužavėjęs - daugybė etikečių, skaitymo ir mažai čiupinėjimo, mažai interaktyvesnių užsiėmimų (jų reikia ne tik vaikams). Žinoma, ekspozicija moderni ir prieš kokius aštuonis ar net dešimt metų jis buvo oho, kokia naujoviška, tačiau šiandien, kai tokio tipo muziejai virsta intelektualia taktiline pramoga, banko muziejus jau tebėra vidutiniokas.

Man net kilo tokia mintis, kad muziejaus ekspozicija yra skirta vaikams ir paaugliams, kuriems reikia išaiškinti, ką ir kaip veikia bankas, kaip ir kur spausdinami banknotai, iš kur bankas gauna pinigų, kas yra infliacija, etc. Tai čia viena tokia ekspozicijos dalis. Kita - skirta pinigams en général (monetos ir banknotai nuo seniausių iki ES laikų), dar kita - senajam banko pastatui ir bankininkams, o likusiose patalpose įrengtos tokios keistos alchemikų studijos bei eksponuojamos meninės improvizacijos pinigų tema. Na, o labiausiai man patiko vaizdus kitusių kainų "grafikas" (viršuje matote nuotraukas). Atkreipkite dėmesį, kad XIX a. 7 dešimtm. (berods) litras alaus kainavo 0,002 Eur, o 2010 m. - 1,73 Eur. Baisu.


Trumpiau tariant, rekomenduočiau į šį muziejų eiti su paaugintais vaikais, kuriuos jau domina bankai ir pinigai ir pasinaudoti gidų paslaugomis.

Muziejus dirba nuo 10 iki 18 val. (išsk. pirmadienius);
Bilieto kaina - 5 eur plius 1 euras už audiogidą (jei imsite);
Adresas 10, rue du Bois savage 1000 Bruxelles (šalia katedros). 

Sakyčiau, kad geresnius įspūdžius paliko kava Menų kalvos papėdėje "Natural Café".

2 komentarai:

  1. Laba naktele, Ruta,

    O man toks klausimas kilo - ar turi koki gera briuselio kopustu paruosimo recepta? As ju nelabai megstu, bet, pagalvojau, gal todel, kad nezinau gero paruosimo budo. Niekad ir nesirupinau bandyti juos gamint, cia noriu tiesiai is taves rezultata gaut ;)))
    Juolab, kad ir pavadinimas ipareigoja?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, Tu, Eugenija, čia Valentino dienai taip nakčia susiruošei į Briuselinių kopūstų medžioklę? ;)

      Svarbiausia jų per daug nesuvirti, nes tada tai nieko iš jų doro - žalios spalvos košė ir tiek (todėl retai jų dedu į sriubą, nebent jei valgom iš kart) :) Aš pati paprastai briuselinius garinu ir mėgstu pagal šitą receptą paruoštus http://lietuvos-vireja.blogspot.be/2011/10/briuseliniai-kopustai.html

      Išbandyk - tikiuosi, kad patiks :)

      Panaikinti