2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Happy birthday, Mis Flagey

Šeštadienį su trenksmeliu paminėjom 75-ąjį  savo kaimynės Mis Flagey gimtadienį. Briuseliečiai tai tikrai supras, ką turiu mintyje, o kitiems priminsiu, kad tai - šalia Eugène Flagey aikštės stovintis mano mylimiausias pastatas Briuselyje. 1935-38 m. jį, pagal Joseph Diongre projektą, specialiai surentė Nacionaliniam radijo transliacijų  institutui ir pavadino "Radijo namais" ("Maison de la Radio"). Ir neįtikėtina, bet - tai buvo pirmoji tokia radijo stotis Europoje. Reikia pripažinti, kad architektas meistriškai išsprendė itin stambaus tūrio pastato, kurio vienas iš fasadų užima visą aikštės kraštinę, komponavimo ir vizualinės raiškos uždavinius. Masyvius fasadus skaido ištisinės horizontalios langų eilės, o netinkuotų plytų reljefas sukuria judesio, vibracijos įspūdį. Maison de la Radio interjerai - art deco stiliaus - tikriausiai, kad populiariausio stiliaus Briuselyje.

Kas man dar pasirodė įdomu - tai priemonės, kurių ėmėsi konstruktoriai ir inžinieriai, norėdami dailųjį pastatą įkurdinti drėgnoje vietovėje su porėtu gruntu (šalimais Ixelles tvenkiniai, kurių vienas buvo ir dabartinės Flagey aikštės vietoje). Pirmiausia statybų aikštelėje buvo įrengtos pompos, be atvangos sausinusios statybvietę. Pagrindas būsimo statinio pamatams buvo išlietas iš betono ir uždengtas vario plokštėmis.

Radijo stotyje buvo suprojektuota dvylika trapecijos plano įrašų studijų. Tarp jų - ir garsioji studija Nr. 4 (šiandien - nepriekaištingos akustikos filharmonijos salė), kurioje buvo pastatyti 8 000 vamzdžių vargonai*. Tik pradėjusi veikti, radijo stotis transliavo šiek tiek ilgiau kaip septyniolika valandų per parą (nuo 6.45 iki 24 valandos). Radijo pastate veikė ventiliacijos sistema, buvo sumontuota moderniausia radijo įranga ir įrengta trylika liftų (!), o garso izoliacija iki šiol funkcionuoja nepriekaištingai. Va, štai ir senųjų statybų kokybės koeficientas - nesusidėvintis funkcionalumas.

1953 m. iš Radijo namų į briuselėnų ekranus iškeliavo pirmasis teležurnalas. Dar po kelių metų radijo stotis buvo pervadinta R.T.B. - Belgijos radijas ir televizija, kuri 1977 m. perkrikštyta R.T.B.F. - Frankofoniškas Belgijos radijas ir televizija. Šiandien Le Flagey veikia ir nerlandofoniškos medijos - FM Brussel, Brussel Deze Week, TV Brussel ir naujienų svetainė www.brusselnieuws.be.

Šiandien geltonų plytų pastate po vienu stogu sutelpa kelios radijo stotis, televizijos, įrašų studijos, ULB Architektūros fakultetas, sweet bobo Café Belga, restoranas Le VariétésCinematek'a ir koncertų salės. Ir visas šitas eklektiškas darinys nuo 2002 m. vadinamas kultūros centru Le Flagey, kuriame vyksta įvairios kultūringos pramogos ir fontastiški koncertai.


Viename tokiame vakar ir sudalyvavom. Jei iki tol man asmenvardis Matthiew Herbert nieko nesakė, tai po koncerto ėmė ne tik sakyti, bet beveik, kad ir šūkalioti. Nerealus koncertas, aprėpiantis originalias muzikines kompozicijas, tobulą atlikimą ir performanso elementus (pvz., muzikantai "grojo" plėšomai laikraščiais, kurio skiautės skraidžiojo po visą sceną, pripučiamais-išpučiamais balionais, dirigentas - dantimis ir t.t.). Neperpasakosi gi visko, o ypač - muzikos, reikia išgirsti ir pamatyti pačiam. Todėl džiaugiamės spėję nugriebti bilietus (kaip ir į "Les Misérables" priešpremjerinę peržiūrą) ir Jums sufleruojame, kad jubiliejinių metų proga Flagey kultūrinė programa kiek tai praturtinta riebiomis razinomis, kurias tikrai smagu triauškinti. Manyčiau, kad tarp visų kitų, dėmesio vertas Briuselio Džiazo orkestro 20-mečiui skirtas koncertas, Dianne Reeves pasirodymas, filmų ir muzikos duetai, tradiciniai filmų ciklai pagal skonį ir t.t., ir pan. - peržiūrėkite pusmečio programą - tikrai rasite ką nors, atliepiančio Jūsų pomėgius ir troškimus.

Asmeniškai aš, Flagey myliu dvigubai tiek, kiek nemėgstu BOZAR'o. O grįžtant prie vakar dienos koncerto, pasigirsiu, kad po jo Mis Flagey (taip pastatą pavadino Baby Blue) visus vaišino šampanu, tortu, linksmino retro dainomis ir burleska. Valio, mis Flagey! Gyvuok dar šimtą metų!

* palyginimui: didžiausi vargonai Lietuvoje - Šv. Jonų bažnyčioje - sukonstruoti iš 3925 vamzdžių, didžiausi vargonai pasaulyje - Atlantic City Convention Hall (JAV) - sukonstruoti iš 33 114 vamzdžių.

2 komentarai:

  1. Gimtadienis - visada gerai, o kai dar kas nor ir vaišina - tai beveik ir tobula :)
    O, grojimas laikraščiais man priminė neseniai matytą filmuką apie prancūzų mafiją :D "Belleville rendez-vous". Ten buvo tokios kabaretinės trys babikės, kurios praktiškai nugalėjo mafiją grodamos laikrščiu, tusčio šaldytuvo grotelėmis ir dulkių siurbliu :D
    http://m.youtube.com/#/watch?v=BPv9paKMS-Y&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DBPv9paKMS-Y

    AtsakytiPanaikinti
  2. :))) kietos bobikės ;) Reikės pasmalsauti, ačiū už nuorodą!

    AtsakytiPanaikinti