2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

Karališkieji rūmai - veidrodžių ir šviestuvų karalystė

Belgijos karalių aš visai nepažįstu ir net nesu nė karto jų mačius. Žinau tik, kad šiandien soste sėdi Albertas II, o jo sūnus princas Lorencas yra priėdęs velnių žilstelėjęs neklaužada raginiais akiniais. Bet kuo toliau - tuo labiau man jie patinka. Gal todėl, kad tai gana jauna dinastija, gal todėl, kad šie karaliai karaliauja Belgijoje, o gal todėl, kad valdo XXI a. pradžioje, bet kaip ir kodėl ten bebūtų, jie gana atviri visuomenei (aišku, neatmeskim ir to momento,kad juos tokiais galėjo padaryti ir kuris nors ministras pirmininkas): ištisus metus galima nemokamai aplankyti karališkąją kriptą Laekeno bažnyčioje ir vaikštinėti po buvusį mežioklės Laekeno parką, pavasarį liaudžiai atveria savo oranžerijos duris, vasarą (visą rugpjūtį ir pirmąją rugsėjo savaitę, iki 9 d.) - oficialiosios rezidencijos, į kurią įsileidžia keistus muziejininkų projektus ir nesąmoningas pramogas vaikams. Na, bet vis tiek, fainas tas jų Albertas, kuris už prasižengimus ištrynė savo Lorencą iš interneto. Ok, ne iš interneto, o iš oficialios karališkosios svetainės. Nieko sau moderni bausmelė, ar ne?


Tai va, aš nevisai apie tai norėjau parašyt. Sekmadienį netyčia aplankėm karališkąją rezidenciją. Paprasčiausiai važiavom pro šalį, o gi žiūrim - žmonių tuntai rikiuojasi šalia karaliaus durų. Tada ir toptelėjo, kad visai buvom užmiršę šią nemokamą karališką pramogą (Bekingemo rūmų lankymas kainuoja apie 20 eurų!).


Belgijos karaliaus oficialioji rezidencija stovi beveik pačiame Aukštutinio ir Žemutinio miestų paribyje, Place des Palais, šalia nelabai išvaizdaus Briuselio parko (Park de Bruxelles). Centrinio rūmų fasado ašis sutampa su parko ašimi ir kitoje jo pusėje stovinčiais Parlamento rūmais. Tokia parinkta pastatų išdėstymo schema atspindi ir šalies politinę santvarką - konstitucinę monarchiją.


Karališkuosiuose rūmuose šiandieninis karalius negyvena, nes turi rūmus Laekene, ramesniame Briuselio pakraštyje. Miesto centre stūksantys neoklasicistiniai rūmai tarnauja kaip... biuras. Čia įrengti karaliaus ir karalienės bei aukštųjų valstybės pareigūnų kabinetai. Rūmuose taip pat rengiami iškilmingi pobūviai valstybinių švenčių metu.



Šiandien stovinčių rūmų statyba prasidėjo XIX a. III dešimtmetį. Teisybės dėlei reikia paminėti, kad naujoji rezidencija buvo suprojektuota sekant Didžiosios Britanijos karalių - Bekingemo rūmų planu, tik... yra du kartus už juos didesnė. Anksčiau šioje vietoje stovėjo XI-XII a. Brabanto kunigaikščių (Coudenbergų) rūmai. Vėliau juose gyveno ir savaip pastato veidą keitė Burgundijos kunigaikščiai, imperatorius Karolis V. XVIII a. šie rūmai sudegė ir jų vietoje iškilo Karolio Aleksandro Loreniečio rezidencija, šalia jos - Nassau šeimai priklausę rūmeliai; buvęs pilies parkas paverstas viešu, prieinamu miestiečiams.






Po Vienos Kongreso, 1815 m. Briuselis drauge su Haga tapo Jungtinės Nyderlandų karalystės sostine, joje savo rezidencija gana nuobodžiais klasicistiniais fasadais (arch. Tilman-François Suys) susirentė karalius Viljamas I. Vėliau Viljamui II pageidaujant buvo suprojektuotas dar vienas rūmų pastatas (ko gi nepadarysi, kad įtikti karaliui?), o aikštė priešais rūmus gavo naują pavadinimą - Place des Palais (Rūmų aikštė).


Viljamui I pastatytų rūmų patalpos buvo mažai keistos ir viena kita gana sėkmingai išgyveno iki šių dienų. tarp jų ir didžiausiai rūmų puošmena - Viljamui I  įrengta Imperatoriškoji (Sosto) pokylių salė. Patalpa buvo išdažyta šviesiai kremine spalva ir išpuošta auksuotomis girliandomis ir skulptoriaus François Rude lipdiniais. Ir patikėkit - įžengus į šią salę taip pribloškia elegancija ir nežmoniškai dideli stiklo ir aukso šviestuvai kybantys lyg krištolo stalaktitai... Prisižiūrėjus net aš užsimaniau tokį pasikabinti :)



Po Belgijos revoliucijos, šie rūmai buvo pasiūlyti naujajam karaliui Leopoldui I, kuris juos naudojo daugiausia tik oficialiems priėmimams ir kitoms reprezentacinėms reikmėms. Leopoldo I valdymo metais rūmai ne ką buvo keisti. Pagrindiniai perstatymai buvo įvykdyti Leopoldo II, kuriam rūmai pasirodė "per daug kuklūs ir neatspindintys karališkojo statuso" pageidavimu. Architektas Alfonse'as Balat'as suprojektavo Didžiąją galeriją, Didžiąją laiptinę ir sosto kambarį, tačiau numirė nespėjęs pamatyti įgyvendintos vizijos. Beje, Leopoldo II užmojai buvo ne tokie jau maži - jo valdymo metu rūmų pastatas išsiplėtė dvigubai. Šiandien matomas rūmų fasadas buvo užbaigtas tik 1909 m., pagal kito architekto - Henri'o Mauet'o planus ir papuoštas Belgijos skulptoriaus Thomas'o Vinçotte skulptūromis.



Kas mus nustebino labiausiai - tai Belgijos menininko Jan Fabre (1958) sukurtas interjeras - objektas "Malonumo dangus". Ne šiaip iš kokio stiuko ir aliejinių dažų, o iš 1 600 000 žaliai mėlynų metalizuotų antsparnių. Priklausomai nuo šviesos kampo, sparnelių kiautais dengtos lubų plokštumos žiba žalia, mėlyna ar net aukso spalva. Šiai instaliacijai naudoti vabalai nepriklauso saugomai rūšiai. Atvirkščiai, tailandiečiai juos kerta, kad net ausys lapsi ;)




11 komentarų:

  1. Sveika,
    ir aš noriu į šituos rūmus! O eilės patekti savaitgaliais ar ilgos? Skaičiau tavo įrašą ir vis stengiausi 'prabėgti' nuotraukas, kad pačiai savo akimis gyvai pamačius pirmasis įspūdis susidarytų. Tačiau vis neištveriu šito blogo neatsivertusi - o ką dar naujo pamatei, paragavai, patyrei? Dalinkis savo įspūdžiais ir toliau!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, eiles tikrai nera baisiai dideles. Tai kasmet kartojama pramoga, tad daugiausia tarp besilankanciu - turistai. Jei pataikysir tada, kai uzveza visa autobusa - gali buti ir grustis, bet siaip, nera tokiu eiliu kaip, kad i oranzerija karaliskaja.

      Panaikinti
    2. Bus netrukus reportazas is keliones po Prancuzija, taip jau pakeliui keli trumpi irasai apie buitinius arradimus :)

      Panaikinti
  2. Įdomu pavaikščioti karalių mintais takais. :) Man irgi labai įdomus tas šviestuvas iš antsparnių bei tos dvi pokeistės lazdos (stulpai?) su "veidukais".

    Liuksemburge vasaros metu irgi galima pasivaikščioti po kunigaikščio rūmus (teisa, biletas kainuoja 7 eurus), kurie yra naudojami kaip ofisas bei reprezentaciniams tikslams, pvz. priėmimams. Bet viduj neleidžia fotografuoti, tai kol kas nieko nepasakojau. Na, bet reiks prisiruošti ir ką nors gal sugalvoti.

    Ir labai laukiu tavo/jūsų atostogų Prancūzijoje įspūdžių bei nuotykių. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas šviestuvas ir visos lubos - tikrai įspūdingi - man tik nelabai pasisekė nufotografuoti, nes apačioj visu pajėgumu veikė kokios tai vaikiškos sunkumų kilnojimo pramogos ;)

      O aš, gėda net prisipažinti, dar nebuvau Liuksemburge :(.... Matyt, todėl, kad arti. Vis atidedu kitam kartui, kai kokių svečių sulauksim, bet taip ir nepavyksta. Jaučiu, kad reiks griebti jautį už ragų ir važiuot į Liuksą :) - tik, kad jie plėšikai su tokia bilieto kaina!

      Panaikinti
    2. O tie veideliai - tai Afrikos muziejaus eksponatai - pamiršau apie tai parašyti. Atvirų durų metu rūmuose veikia paroda "Faces" ;)

      Panaikinti
    3. Na tai nepagailėkit tų kelių valandų keliui ir atlėkit iš savo didmiesčio mūsų provincijon. Pasitiksim, pavaikštinėsim, apnakvydinsim. :)

      Panaikinti
    4. Neringa, esu rimtai susidomėjusi pasiūlymu :) Ačiū, kai jau suksim ienas iš savo karalystės link Jūsų kunigaikštystės - atsiklausiu patarimų ir pakviesiu susitikti kavos ;)

      Panaikinti
  3. Vakar ir mes aplankem siuos rumus, vaikai labiausiai nusivyle, kad karaliaus nesutiko :D bet tas rankdarbiu kampelis nuotaika pataise :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pasakiški karališkieji rūmai! Šviestuvų karalystė akina savo grožiu. Norėčiau apsilankyti.

    AtsakytiPanaikinti