2013 m. birželio 28 d., penktadienis

Šeštadienio išvyka su vaikais: Neptūno grotos ir Hitlerio bunkeris

Caves of Neptune
Savaitgalį pas mus viešėjo du šaunus vaikinai - 10 metų Ignas ir beveik 9 metų Tumas su savo tėvais. Tai buvo pirmi mūsų mažamečiai svečiai, todėl jau iš anksto teko pasukti galvas, ką jiems įdomaus parodyti. Nenuvesi gi jaunimo į kokį BOZARą ar į alaus barus. Palaužius galvą, prie tradicinės ekskursijos po Briuselio senamiestį ir kelionės traukiniu į Briugę pridėjau Dinozaurų ir Karo muziejus, Mini Europą ir išvyką į Neptūno grotas bei šalia esantį Hitlerio bunkerį - vilko guolį. Dar svarstėm apie kelionę laivu senaisiais laivybos kanalais (bet buvo gana šaltas šeštadienis), apsilankymą Europos kosmoso centre (Euro Space Center) ir pasivaikščiojimą senosiose, UNESCO saugomose, anglių kasybos šachtose. Bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių pastaruosius variantus atmetėm, o ir kaip sako viena patarlė, visų laukų vienu užpakaliu neap...i :)

Caves of Neptune

Neptūno grota plyti po kalnais, pietinėje Namiūro (Namur) provincijos dalyje, netoli Petinji (Petigny). Turas su gidu trunka apie 45 minutes ir dalį jo sudaro pasiirstymas valtimi požemine upe (kita tokia galimybė yra netoli Lježo esančiose grotose). Po kalnu tekanti upelė yra upės, pavadintos Juoduoju vandeniu (jos dugne plyti nemenki šiferio klodai), atšaka. Požeminė atkarpa - 2 kilometrai, kuriais vanduo teka taip lėtai, kad užtrunka 3 paras. Mūsų gidė pasakojo, kad tam buvo atlikti specialūs bandymai - tyrėjai nudažė vandenį ir po to tris paras laukė, kol spalva pasirodys kitoje kalno pusėje.



Grotose gyvena kelių rūšių šikšnosparniai, miniatiūrinės permatomos krevetės, auga stalaktitai ir stalagmitai. Tiesą sakant, pati grota tokio įspūdžio, kaip anksčiau aplankytoji Han-sur-Lesse - nepaliko, tačiau pasiplaukiojimas požemine upe - nerealus. Vaikai pašiurpo jau vien susėdę į linguojančią valtį, o ką jau kalbėti, kai mūsų irklininkas užgesino upės apšvietimą ir įjungė muzikos įrašą bei spalvotą apšvietimą. Buvo klaikiai smagu :)

Caves of Neptune

Iš grotų pasukom link Brûly-de-Pesche tebestūksančio žolėmis apžėlusio vilko guolio, iš kurio Hitleris nuo 1940 m. birželio 6 d. vadovavo Prancūzijos kampanijai. Na... nepasakyčau, kad į čia verta važiuoti specialiai, nes ekspozicija yra gerokai senstelėjus (nepaisant to, berniukams baisiai patiko išdėliota šautuvų ir granatų kolekcija) ir vienintelis išties įdomus dalykas yra pats bunkeris, kuris tėra kresnas pažaliavęs betono kubas storomis sienomis. Tikriausiai, kad antrą kartą čia nevažiuočiau, bet ši vieta, manau, turėtų būti įdomi II Pasaulinio karo artefaktų medžiotojams.


Dienos išvyką baigėme Super des Fagnes alaus daryklos užeigoje - mirtinai reikėjo prikimšti pilvelius. Prikimšom pusėtinai, aptarnavimas buvo pasipūtėliškai nemalonus (bet gal čia mūsų tokia karma), kainos - pakenčiamos. Smagiausias dalykas šioje užkandinėje tas, kad bravoro parduotuvėlėje galima įsigyti vietinio visai neblogo alaus ir kraštui būdingų maisto gaminių - vytintos ar rūkytos dešros bei nuo Viduramžių ruošiamo escavèche, apie kurį papasakosiu kitame įraše (pirkom, bet dar nepasitaikė progos jo paragauti).


Adresai:

Neptūno grotos
Rue de l'Adujoir 24
5660 Petigny
Apie darbo valandas ir kainas

Hitlerio bunkeris
Place Saint-Méen
5560 Brûly-de-Pesche
Apie darbo valandas ir kainas

Super des Fagnes
Route de Nismes 26
5660 Marienbourg-Treignes
Apie darbo valandas ir kainas

3 komentarai:

  1. Ar tie šaunieji vaikinai tai Tumas ir Ignas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neptūno grotos tikrai įspūdingai atrodo. Manau, kad šią vasarą reikės apsilankyti. Manau, kad mano vaikams labai patiks.

    AtsakytiPanaikinti