2013 m. birželio 9 d., sekmadienis

Erkiulis Puaro Briuselyje

Erkiulio Puaro atminimui ... Ellezelles miestelis
(foto pasisiskolinta iš čia)
Galėčiau lažintis, kad garsiausias belgas - Erkiulis Puaro (Hercule Poirot). Agatos Kristi (Agatha Christie) sukurtas personažas Erkiulis gimė ir augo Ardėnų kalnuose, Ellezelles miestelyje, esančiame netoli Spa, Hainaut provincijoje. Belgijose policijoje tarnavęs Erkiulis į Jungtinę Karalytsę pasitraukė Pirmo Pasaulinio karo metais. 1916 m. liepos 16 d., pabėgėlių stovykloje Erkiulis sutiko kapitoną Artūrą Hastingsą (Arthur Hastings), kuriam padėjo išspręsti sudėtingą bylą. Nuo tos dienos kapitoną ir seklį visam gyvenimui susiejo nuoširdi ir tvirta draugystė.

Netrukus Erkiulio talentas patraukė ir britų vyriausybės dėmesį, tad nieko nuostabaus, kad šis, rekomendavus Belgijos monarchui, buvo pakviestas spręsti ministro pirmininko pagrobimo bylos.

Pasibaugus karui, Erkiulis įsikūrė Whitehaven Mansions 56B (Ramune, vis prisemenu, Tavo pasakojimą apie Puaro serialo filmavimą Tavo name) ir pradėjo verstis privačia detektyvo praktika. Visą tarpukarį Puaro keliavo po Europą, Afriką, Pietų Ameriką ir Aziją, kur narpliojo gausiai užderėjusias žmogžudystes bei kitus rimtus nusikaltimus. Po kelionių Azijoje, Puaro visam laikui apsistojo Anglijoje, kur tuo metu vyko pakankamai nemažai nusikaltimų, tad pilkosios Puaro ląstelės turėjo apsčiai veiklos. Senstelėjęs Erkiulis nutraukė privataus detektyvo veiklą, tačiau retkarčiais imdavosi tyrinėti naują ir tikrai įdomų nusikaltimą, narpliojo neišpręstas garsias bylas ir skaitė detektyvus. Garsusis seklys mirė nuo širdies ligos, palaidotas Stails (Styles) kapinėse, Esekse (Essex).

Įdomu tai, kad pradėjus spėlioti, ar Agatos Kristi personažas yra išgalvotas ar sukurtas pagal prototipą, Ellezelles miestelio archyvuose buvo aptiktas 1850 m. įrašas apie Hercules gimimą. Šito miesteliui pakako, kad pastatytų kelis paminkliukas detektyvui Puaro. O vietinis alaus gamintojas sukūrė specialų tamsų alų, kurį pavadino skelio Erkiulo vardu.

O parašyti norėjau apie tai, kad vakar netyčiom aptikom Erkiulio nuotykių seriją, kurios veiksmas vyksta ne kur kitur, o pačiame Briuselyje. Šios serijos kadruose galima išvysti nuostabiąją Antverpeno traukinių stotį (kurią filme puošia užrašas "Briuselio stotis"), grandiozinius Teisingumo rūmus, prabangų Metropolio viešbutį ir Briuselio gatvių perspektyvas.



2 komentarai:

  1. Čia tai Erkiulis! Turėtų D. Suše pozuoti Erkiulio skulptūrai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, kad tada skulptūrėlė būtų patrauklesnė :)

      Panaikinti