2012 m. liepos 20 d., penktadienis

Antverpeno deimantai

"- Ar tokius iškastus neapdorotus akmenis, kaip šis, galima kur nors parduoti?
- Yra vienintelė vieta pasaulyje. Antverpenas. Viskas, kas parduodama vengiant "De Beers" bendrovės, - o tai maždaug dvidešimt ar trisdešimt procentų rinkos, - parduodama Antverpeno deimantų biržose.
- Ar tai paaiškinote merginai?
- Žinoma.


Taigi mano Alisa iš Stebuklų šalies keliauja į Anterpeną. Padavėjas atnešė dienos patiekalą: gruzdinti pupų kukuliai su avinžirnių tyre ir aliejumi. Izaokas, ramus, nepaisant nieko, puolė valgyti savo pitų.
Akimirką jį stebėjau. Atrodė, kad nori išpasakoti visa, ką žino, bet nieko nenori sužinoti iš manęs. Prisimerkusių akių žvilgsnis rodė vien kantrybę ir susikaupimą. Supratau, kad niekas gyvenime jo jau nenustebins. Jis buvo sutikęs begalę karštakošių, vilties netekusių žmonių ir lunatikų - tokių, kaip aš.
- O kaip viskas vyksta Antverpene?


- Labai įspūdingai. Biržos saugomos kaip Pentagonas. Tiesiog jauti, kaip nematomos kameros filmuoja tave iš visų pusių. Ten nieko nereiškia nei politika, nei nesutarimai. Vienintelis svarbus dalykas - brangakmenių kokybė.
- O kas sunkiausia bandant parduoti tokius deimantus? Ar galima įsivaizduoti kontrabandą, nelegalų tinklą?
Izaokas ironiškai šyptelėjo.

- Tinklą? Jų, be abejo, yra. Bet, pone Antiochai, nešlifuoti deimantai yra visai kitas pasaulis. Tai labiausiai saugoma tvirtovė pasaulyje. Pasiūlą ir paklausą griežtai kontroliuoja "De Beers". Įkurtos deimantų pirkimo, rūšiavimo ir sandėliavimo įmonės, įdiegta vieninga prekybos sistema, apimanti didžiąją dalį pasaulio deimantų. Jos esmė - reguliariai patiekti iš anksto nustatytą brangakmenių kiekį. Kitaip tariant, reguliuoti deimantų prekybos srautą pasaulyje, kad būtų išvengiama, taip sakant, nekontroliuojamų svyravimų.



- Tai norite pasakyti, kad neapdirbtų deimantų kontrabanda neįmanoma? Kad "De Beers" valdo visą deimantų platinimo tinklą?
- Antverpene deimantų vis dar galima nusipirkti ir parduoti. Bet žodis "nelegalus tinklas" verčia mane šyptelėti. Jei į rinką nuolat patektų aukštos kokybės egzemplioriai, ji taptų nestabili ir tai iškart būtų pastebėta.
Ištraukiau paketėlį ir padėjau ant delno Vilmo duotą deimantą.
-Tokie, kaip šis?


Izaokas nusišluostė burną, nuleido akinius ir apžiūrėjo deimantą patyrusiu žvilgsniu. Aplink garsiai šurmuliavo turgus.
- Taip, būtent tokie, kaip šis. - Izaokas linktelėjo ir nepatikliai pažvelgė į mane. - Jeigu pasirodytų keletas tokių, rinka reaguotų ir kainos imtų svyruoti. - Susiraukęs jis vėl ėmėm įdėmiai apžiūrinėti akmenį. - Neįtikėtina. Per visą gyvenimą mačiau viso labo penkis tokios kokybės akmenis. O štai per dvi dienas matau dar du, lyg jie būtų tokie paplitę, kaip vaikų kamuoliukai. Ar jį parduodate?
- Ne. Dar vienas klausimas: jei gerai supratau, didžiausias kontrabandininko priešas yra "De Beers"?
- Iš tikrųjų. Tačiau nenuvertinkite muitinių. Ten yra puikių ekspertų. O ir viso pasaulio policijos pajėgos žvalgosi šitų mažų akmenukų, kuriuos taip lengva paslėpti.
- O koks kontrabandininko interesas?
- Kaip ir bet kurio kontrabandininko. Išvengti mokesčių ir apeiti įstatymus tų šalių, kurios gamina ir platina prekes.


Maksas Bėmas apėjo šias kliūtis sukūręs sistemą, kurios niekas nė įsivaizduoti negalėjo. Man reikėjo patvirtinti dar du dalykus. Padėjau į šalį brangakmenį ir iš krepšio ištraukiau vieną Makso Bėmo katalogo kortelę. Vieną iš tų skaičiais ir raidėmis išmargintų kortelių, kurių nesugebėjau iššifruoti, tačiau jos prasmę jau pradėjau nutuokti.
- Ar pažvelgęs į šiuos skaičius galėtumėte pasakyti, ką jie jums primena?
Izaokas dar kartą nuleido akinius ir tylėdamas įsiskaitė.
- Taip, viskas aišku, - atsakė jis. tai išsamūs deimanto apibūdinimai. Jau minėjau keturis kriterijus - svoris, spalva, skaidrumas ir forma. Anglų kalba jie apibūdinami kaip keturi "C" - Carat, Colour, Clarity, Cut..."

Grangé J.-Ch. Gandrų skrydis. Vilnius: Baltos lankos, p. 163-165 (iš prancūzų kalbos vertė Elena Macevičiūtė).

P.S. Šeštadienis - netinkama diena žioplinėti į deimantų vitrinas, nes dauguma savininkų švenčia Šabą ir tą dieną parduotuvės nedirba.


4 komentarai: