2011 m. gegužės 17 d., antradienis

Mes apie Jus galvojam




















Apie tai niekada dar nesakiau ir nerašiau, bet mes apie Jus nuolatos galvojam. Kai išbandom naują maistą, kai atrandam jaukią kavinę, kai aptinkam smagią parduotuvę. Nuolatos. Parduotuvėje, mama, visuomet ieškau rudos spalvos drabužių, o gėlėtos palaidinukės man primena tas, kurias Tu nešiojai kai buvau maža. Ir turkio papuošalai ir Paul'o kavinė man primena Tave, nors Tu dar nebuvai čia atvykus. Bet kai atskrisi - Tau patiks Paul'o raguoliai ir kava. Mintyse aš kaupiu ištisus sąrašus vietų, kurias aš Tau noriu parodyti, stengiuosi įsiminti garsus ir kvapus, kad galėčiau apie juos Judviem su tėčiu papasakoti.

Spręsdama rebusą kaip-paruošti-pirmą-kartą-matomą-žuvį, aš visuomet galvoju apie Tave, tėti. Tu tai žinotum. Net jei nežinotum - mes visi tą žuvį suvalgytumėm ir pirštus aplaižytumėm. Kai su Pranu landžiojom tarp lėktuvų Karo muziejuje, iškart nusprendžiau, kad su Tavimi tai čia tikrai ateisim. Esu tikra, kad Tau bus idomu. Ir jau greitai (!) galėsim abu tuo įsitikinti :).

Ei, Pranai, Tu jau pas mus buvai, tad Tavo prisiminimų pilnas miestas. Bet, žinai, mes dar turim su Tavimi daug kur nuvažiuoti. Mintyse aš jau kuriu naują maršrutą Tau :)

Bobute... Jus man primena viskas. Kai nepatinka čionykštis maistas - prisimenu, kokius sūrius Jūs suslėgdavot ir kokias bulkas ištraukdavot iš pečiaus. Net pašto dėžutės man Jus primena, nes jas pamačius visuomet pagalvoju, ar Jūs jau gavote mano laiškus. O parke, aptikusi lysvėje auginamas raskilas, ugniažoles ir meškinius česnakus, taip ir matau, kaip Jūs, tai išvydus, kraipytumėte galvą ir stebėtumėtės. O kad tau...

Driaugės, mano, Rūta ir Jurga. Jūs jau žinot, kad kiekvieną kartą, kai išpuola, keliu taurelę Cointreau už mūsų trio ir mūsų mergaitišką savaitgalį Birštone. Kai sendaikčių turguj randu gulinčio katino figūrėlę arba perlų vėrinį - visuomet galvoju apie Tave, Jurga. Ar jau radai savo katinėlį? O Tave, Rūta, man primena vitrinose išdėlioti šokoladiniai saldainiai. Prisimeni tuos mažus saldžius kasnelius, mus lydėjusius nuo mokyklos iki... dabar? Kai ragauju, visuomet pagalvoju, kad vat, šitas su sūria karamele, tai Tau patiktų. Ir kai parduotuvėse praeinu vyno alėjomis, visuomet dairausi sniego vyno. O kažkada kažkokioj parduotuvėj užtikau auskarus, kurie superiniai tiktų prie Tavo koljė, kurią parsivežei iš Paryžiaus.

Ryti ir Renata, Jus visuomet prisimenam Cafe Belga'oje ir valgydami tailandietišką sriubą. Jums jos irgi patiktų. Kai vakarais gukšnojam vyną, visuomet ilgimės Jūsų, Drambliai, kompanijos. Ir žinoma, Mažyli, Tavo kulinarinių atradimų... indiškų ledų su kardamonu... Nieko bendro su praeitimi, bet apie Jus, Rimai ir Aiste, aš pagalvoju eidama pro vaikiukų parduotuves. Kaip ten Jūs?

Taryba - Erika, Ramune ir Rūta - man labai trūksta vyno trečiadienių, kurie vykdavo ketvirtadieniais su stikline alaus, porcija saldžių pletkų ir Lietuvos kultūros gelbėjimo planais. Žinoma, galima dėkoti likimui, kad šiuo metu bent pusė Tarybos darbuojasi čia, Briuselyje :)

Galvojam apie visus. Ir kartais būna keista, kad prisiminimus ištraukia atsitiktinė, atrodytų, detalė - gėlėtas audinys, keramikinė lėkštė ar ant prekystalio žvilganti slyva. Ir visuomet pagalvojam, kad vat, šitai Jums patiktų.

3 komentarai: